Blogg

Augustis skörd

Inlagd i: Matinspiration, Matkunskap
Augustis skörd

Sommarens sista månad är här och så även augustis skörd av härliga svenskodlade grönsaker, bär och frukter som mognat under den varma sommarsolen. I grönsaksdiskarna börjar svenska betor och fänkål dyka upp, och om vi har tur är det snart dags för den svenska skogens guld, kantarellerna. Hyr en kock och bjud vänner och familj på en härlig måltid som smakar av det sista från sommaren och det första från hösten.

Fänkål

Fänkål, som faktiskt inte alls är besläktad med kål utan morot, dill och persilja, är allra bäst nu i augusti. När du köper din fänkål ska du se till att den är fast i konsistensen, ser fräsch ut och har en vit och grön färg. Om den är övermogen blir den ofta hård och trådig. Fänkål har en frisk smak som påminner lite om lakrits. Den är perfekt att ha i grytor och soppor, men är även god att äta rå. Prova att grilla fänkål: skär den i skivor och pensla med olivolja och låt den grilla långsamt för att behålla den goda smaken.

Röd- och gulbeta

De svenska röd- och gulbetorna smakar ungefär likadant, milt, jordigt och lite sött, och kan användas på samma sätt i matlagningen. Det är egentligen bara färgen som skiljer dem åt. Om du vill att betan ska behålla så mycket som möjligt av sin färg, smak och sina näringsämnen ska du bara borsta av jorden innan du kokar den, låt alltså skalet och blasten sitta kvar.

Lingon

I augusti är det dags att ge sig ut i skogen och plocka de röda lingonen. Lingonsylt är nästan ett måste till köttbullarna, men lingon kan såklart användas till så mycket mer. Man kan använda dem i bakning, till exempel i muffins, bröd och kakor. Men det funkar även bra att ha lingon i matlagningen. Strö till exempel lite färska lingon över din viltgryta, en god och snygg färgklick.

Majs

I augusti börjar majsen som har växt sig hög under sommaren att mogna och bli redo att plockas. Nykokt majs med smör och salt är ju en riktigt klassiker som är lätt att laga. Den fungerar även att läggas på grillen, ha som tillbehör till tacokvällen eller varför inte laga en härlig majssoppa. Majs är kalorisnålt men fullt av cellulosafiber vilket gör det till ett perfekt tillbehör som håller dig mätt länge.

Björnbär

I slutet av augusti och början av september mognar äntligen de svenska björnbären. Björnbär är inte bara riktigt goda, utan de är dessutom fullproppade med nyttigheter. De innehåller massa antioxidanter, C-vitamin, E-vitamin, K-vitamin, fiber och folater. Med björnbär kan du till exempel laga en god björnbärspaj, koka björnbärssaft eller pickla dem. Hyr en kock och låt denne laga en riktigt god viltstek och ersätt gelén med picklade björnbär.

Kantareller

När hösten närmar sig närmar sig också högsäsongen för svamp. Om man har tur börjar kantarellerna lysa upp våra svenska skogar redan i augusti. Kantareller är en riktig delikatess som många väntat hela året på att få smaka igen. Smörstekta kantareller fungerar alltid och är gott både på rostat bröd, till pastan eller köttbiten. Om man vill spara på det goda är kantareller lätta att förvälla och frysa eller torka.

css.php