Blogg

Hamburgarens dag

Inlagd i: Matinspiration, Matkunskap
Hamburgarens dag

Den 28 maj firas den internationella burgardagen, eller hamburgarens dag. Hamburgaren har under de senaste 100 åren blivit omåttligt populär, både för den goda smakens skull och för att den är relativt enkel och snabb att laga. Hamburgare kan man servera på alla möjliga olika sätt, till exempel med nötkött, kyckling eller halloumi, bara för att nämna några. Det är en maträtt som kan anpassas till alla smaker. Hyr en kock och bjud in till hamburgerfest. Vi har samlat de bästa tipsen för den godaste och saftigaste hamburgaren.

Hamburgarens historia

När man nämner hamburgare tänker många på USA, men man är faktiskt inte riktigt säker på var hamburgaren kommer ifrån från början. En teori pekar på att nötfärsbiffen blev uppfunnen i östra Europa under 1800-talet. Maträtten sped sig sedan till Tyskland där den sen följde med till USA när européer började emigrera.

Men det är såklart i USA hamburgaren blev vad den är idag. Snabbmaten hade sitt stora genombrott under 1920-talet och då exploderade även hamburgarens popularitet och den konkurrerade ut den förra snabbmatskungen varmkorven.

Den klassiska hamburgaren

Den klassiska hamburgaren är en burgare som är gjord på saftigt nötkött och serverad mellan två grillade brödskivor. Men hur får man egentligen till en riktigt saftig nötköttsburgare? Vi har tipsen.

Såklart handlar det i första hand om råvara. Ett bra kött ger helt enkelt en bra hamburgare. Högrevsfärs brukar fungera extra bra eftersom köttet är grövre malt och har en högre fetthalt.

När du formar dina hamburgare av färsen är att bra tips att blöta händerna i lite vatten eller smörja in dem i olja, då kletar inte färsen ihop sig lika lätt och hamburgarna blir lättare att forma.

Kom ihåg att inte pressa ihop köttfärsen för mycket när du formar dina hamburgare, då kan de lätt bli kompakta och torra. Forma dina hamburgare genom att krama färsen lite lätt och salta och peppra när biffarna ligger på stekpannan eller på grillen istället för att blanda färsen med kryddorna.

Se till att grillen eller stekjärnet är riktigt varmt när du lägger på dina hamburgare. Om du grillar är ett bra tips att pensla hamburgarna med lite olja så att de inte fastnar på grillgallret. Stekjärnet kan du olja som vanligt. Vänd inte dina hamburgare för ofta och stek dem tills de har fått en härlig brun yta.

Vegetariska hamburgare  

Hamburgare kan man såklart göra med så mycket mer än bara nötfärs.

Om du är ute efter ett vegetariskt alternativ kan du prova att göra saftiga quinoaburgare. Burgarna gör du på en blandning av kokta borlottibönor och röd quinoa. Bön- och quinoamixen blandar du med majsstärkelse, riven ost, ägg, olja och dina favoritkryddor. Burgarna blir lätta att forma och lätta att steka och smakar gudomligt.

En annan vegetarisk goding är halloumiburgaren. Halloumiburgare kan man steka precis som de är eller panera innan i lite ägg och ströbröd för en extra krispig yta. Halloumin är ganska salt, så det är gott att bryta av med mycket grönsaker och kanske lite skivad avokado för att balansera smaken.

Kommentera

Påskmat runt om i världen

Inlagd i: Matinspiration
Påskmat runt om i världen

Nu är det bara några dagar kvar till påsk och den goda påskmiddagen väntar. I Sverige brukar påskbordet fyllas med ägg, sill och lamm – men hur firar man egentligen påsk runt om i världen? Många länder firar med just lamm, men hur det tillagas kan skilja sig en del åt. Låt dig inspireras av påsktraditioner från runt om i världen inför årets påskfirande. Hyr en kock och bjud på norska lefser eller den finska traditionella efterrätten memma.

Påskmat i norden

Man kan tro att våra svenska traditioner är lika våra nordiska grannländers, men det finns faktiskt en hel del som skiljer oss åt.

Påskmat i Norge

I Norge äter man enligt tradition mycket fisk, men till påsk plockar man även fram lammet. Lammet äter man torkat och rökt tillsammans med äggröra och potatissallad. Till det har man ett tunnbörd som kallas lefser. Lefser är gjort på främst potatis och steks i stekpanna. Det är hur enkelt som helst att göra själv. Du mosar kokt potatis tillsammans med smör och salt, sedan rör du ner vetemjöl. Degen delar du i bitar och kavlar ut till rundlar. Dessa steker du på hög värme tills de fått fin färg. Tunnbrödet kan du fylla med allt från rökt lax eller ost till sylt och kanel.

Påskmat i Finland

I Finland äter man också mycket lamm till påsk som man ofta serverar med pepparmintsgelé. Till efterrätt brukar man servera memma, eller mämmi på finska. Memma är en gröt som är gjord på rågmjöl, malt och sirap. Smaken är söt och mustig och konsistensen är klibbig. Memma serveras ofta tillsammans med kall mjölk, grädde eller glass och äts enligt traditionen på långfredagen.

Påskmat i Danmark

Den danska påskmaten påminner kanske mest om den svenska, men de lägger extra mycket krut på påskfrukosten. Till frukosten serveras mycket ägg och sill, men även panerad fisk med remouladsås och frikadeller. Till påskmiddagen står lammet i centrum.

Påskmat runt om i världen

Påsk firas i hela världen – här har vi samlat lite extra goda smaker att inspireras av.

Påskmat i Grekland

I Grekland äter man ofta tsoureki till påsk. Tsoureki är ett sött bröd som kan smaksättas på en rad olika sätt beroende på var i Grekland man bor. Populära smaker är bland annat apelsin, mastix eller mahlab. Till påsk kan man baka in ett rött ägg i degen. Ägget är färgat med lökskal och ska representera Kristi blod.

Påskmat i USA och Kanada

I USA och Kanada äter man enligt tradition en påskskinka, som påminner om vår julskinka. Utöver påskskinkan står äggen i centrum. Deviled eggs, eller djävulsägg, är särskilt populära. Kokta ägghalvor fylls med en blandning av majonäs, crème fraîche, dijonsenap, tabasco och paprikapulver. Det är en perfekt rätt för påskbuffén, hyr en kock till påskfirandet och testa!

Påskmat i Tyskland

I Tyskland är man lite extra förtjust i påsken och särskilt påskharen. Men innan påskharen gömmer sina ägg firar man gründonnerstag, grön torsdag, på torsdagen före påsk (vår skärtorsdag). På gründonnerstag äter man grön mat. Körvelsoppa är en populär grön rätt. Soppan får smak av körvel, sparris och citronsaft och är hur god som helst.

Kommentera

Matdagar att fira i april!

Inlagd i: Matinspiration, Matkunskap
Matdagar att fira i april!

I april firar vi en rad matdagar. Vad sägs om morotens dag, linssoppans dag eller surdegsdagen? Att fira en matdag kan vara ett perfekt tillfälle att testa något nytt eller bara äta lite extra av dagens huvudroll. Vi har samlat aprils matdagar tillsammans med lite goda tips för att fira på bästa sätt. Varför inte hyra en kock till kontoret och bjuda dina kollegor på en god morotsrätt på morotens dag? Eller varför inte testa en bulle med bulle på bulle-med-bulle-dagen?

4 april – Morotens dag

Den 4 april är det morotens dag. Moroten är en underbar rotfrukt fylld med vitaminer och näringsämnen som är väl värd sin alldeles egna dag. I morötter finns det näringsämnen och vitaminer som bland annat är bra för ögonen, huden, magen, hjärtat och immunsystemet. Den är dessutom supergod.

Morötter passar i allt från sallader till smoothies till bröd och sötsaker. En klassiker som jag tror många kommer satsa på den 4 april är förstås morotskakan. Ett gott tips om du vill få in lite syrlighet i den annars söta morotskakan är att tillsätta lite citronsaft och rivet citronskal i smeten. Du kan även prova att ha lite citronsaft och citronskal i glasyren för att göra morotskakan ännu lite fräschare.

10 april – Bulle-med-bulle-dagen

Bulle med bulle är kanske en rätt som inte alla känner igen. Enkelt förklarat är det en chokladbulle som är instoppad i en fralla. Det låter kanske som en konstig kombination, men många tycker faktiskt att det är riktigt gott!

Ursprungligen tros bulle med bulle komma ifrån nordvästra Skåne, men fenomenet har under de senaste åren börjat ta resten av Sverige med storm. I Landskrona och Helsingborg firar man denna bull-kombination lite extra den 10 april. Varför inte testa en bulle med bulle? Det är faktiskt mycket godare än vad man kan tro!

12 april – Linssoppans dag

Den 12 april är det dags att fira den goda och nyttiga linssoppan. Linser är ett fantastiskt livsmedel som är rikt på fibrer, protein, antioxidanter och andra nyttiga näringsämnen.

Linssoppa kan lagas på nästan hur många sätt som helst. Om du vill prova något nytt kan du alltid hyra en kock och låta dig och dina gäster överraskas av en riktigt god linssoppa. Prova till exempel linssoppa på röda linser och broccoli. Den är god, mättande och hur nyttig som helst.

Bara för att linser är en bra vegetabilisk källa till protein så behöver inte linsrätter alltid vara vegetariska. En linssoppa med kyckling, kryddad med curry och koriander är till exempel en riktig höjdare.

14 april – Surdegsdagen

Finns det något godare en ett nybakat surdegsbröd? Den 14 april får vi äntligen tillfälle att fira surdegen lite extra.

Surdeg innehåller levande jäst och mjölksyrebakterier som ger brödet en speciell struktur och bredare smak. Surdegsbröd och bullar kan man idag köpa i vilken butik som helst, men det är faktiskt riktigt enkelt att sätta en surdeg själv.

Om du vill göra en surdeg från grunden börjar du med att blanda 2 dl vatten med 2,5 dl rågmjöl. Blandningen låter du stå i en inplastad skål i rumstemperatur i två dygn. Efter två dygn tillsätter du 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl och plastar sen in allt igen och låter den stå i ytterligare ett dygn. På den fjärde dagen tillsätter du 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl till, låter den stå ett dygn, sen är den klar. Surdegen kan du nu använda istället för jäst i ditt brödbak.

Kommentera

Våfflor – mer än bara våffeldagen 

Inlagd i: Matinspiration, Matkunskap
Våfflor – mer än bara våffeldagen 

Den 25 mars varje år är det våffeldagen, och visst är det jättegott med frasiga våfflor med sylt och grädde. Men våfflor kan faktiskt ätas på jättemånga olika sätt på alla dagar av året, och de behöver inte ens vara en söt efterrätt. Bjud in nära och kära, hyr en kock, och bjud på en vårig våffelfest med allt från söta till matiga våfflor. Nedan har vi samlat några av våra favorit-våfflor, och andra tips på vad du kan göra med ett våffeljärn.

Matiga våfflor

Våfflor kan faktiskt vara lika goda till middag som till efterrätt. Testa till exempel matiga våfflor gjorda på halloumi eller toppade med caviar eller ägg.

Halloumi-våfflor

Att göra våfflor på halloumi är faktiskt bland det enklaste du kan göra. Det enda du behöver göra är ett riva halloumi och lägga den i ett smörat våffeljärn. Våfflan blir krispig och matig, och du kan toppa med allt från avocado till rom eller caviar, eller en god kycklingröra.

Ost-våfflor

Halloumi är inte den enda osten som passar till våfflor. Du kan även göra härligt goda våfflor med parmesanost. Du gör ett vanligt våffelrecept men tillsätter 2 dl riven parmesanost och plockar bort 1 dl mjöl. Våfflorna gräddar du som vanligt och serverar med tomater eller en god skinka.

Sötpotatis-våfflor

Våfflor gjorda med sötpotatis funkar faktiskt lika bra med matiga som söta tillbehör.

Blanda en smet på kokt och mixad sötpotatis tillsammans med ägg, olja och mjölk. Tillsätt sedan vetemjöl, bakpulver och smaksätt med salt. Våfflorna gräddar du i ett smort våffeljärn. Servera med bacon, fetaost eller en kula vaniljglass. En perfekt rätt att bjuda på till fest som passar många i smaken. Hyr en kock som sköter våfflorna och låt gästerna välja tillbehör själva.

Våffeljärn – kan användas till mer än bara våfflor

Ett våffeljärn kan ta mycket plats i köket, och det kan kännas som en onödig investering om man bara använder det till våfflor en gång om året. Men du kan faktiskt grädda mycket mer än bara våfflor i ett våffeljärn. Nedan kommer våra godaste tips!

Pizza

Om du har kvar pizzarester från gårdagens middag funkar det faktist alldeles utmärkt att värma den i våffeljärnet. Smöra in ditt våffeljärn väl och vik en slice pizza dubbel så att det är bröd både uppe och nere. Grädda sen pizzan i våffeljärnet tills den har blivit brun och krispig. Jättegott!

Pommes frites

Kalla pommes frites är inte direkt en höjdare, och de blir aldrig riktigt lika goda om man lägger in dem i ugnen igen. Ett sätta att rädda de pommes som blivit över är att grädda dem i våffeljärnet till frasiga potatiskakor. Smöra ditt våffeljärn väl och lägg dina pommes i en liten hög på mitten av järnet. Servera tillsammans med en god dipp.

Kanelbullar

Om du har kanelbullar över från fikat som börjat bli lite torra kan du rädda dem i våffeljärnet. Lägg dina kanelbullar i ett smörat våffeljärn och värm dem tills de blivit krispiga och bruna. De blir nästan godare än vanliga kanelbullar.

Kommentera

Baka med bönor, ärtor och linser

Inlagd i: Matinspiration, Matkunskap, Recept
Baka med bönor, ärtor och linser

När någon nämner bönor, ärtor och linser är kanske inte bakning det första man tänker på. Men dessa nyttiga och proteinrika baljväxter fungerar faktiskt alldeles utmärkt att ha i både bakverk och bröd. Baljväxterna gör degen luftig, saftig och extra nyttig – alltså en riktig fullträff för matälskare!

Baljväxter – rika på protein, kostfiber, vitaminer och mineraler

Baljväxter som bönor, ärtor och linser är fullproppade med viktiga näringsämnen. Det baljväxterna kanske är mest kända för är att de innehåller rikligt med protein, men de innehåller även massa järn, kostfiber, magnesium, fosfor, kalium och zink. Baljväxter innehåller även många av de essentiella B-vitaminerna, till exempel riboflavin, förr kallad B2, som är viktigt för att metabolismen ska fungera rätt.

Baljväxter är alltså supernyttiga, vilket gör det extra roligt att tillsätta dem när man bakar. Ett bröd bakat med till exempel röda linser blir extra saftigt och gott!

Att få i sig lite extra mycket nyttiga näringsämnen såhär under de sista vinterveckorna är bra för att hålla energin uppe och hålla sig frisk. Om du hyr en kock kan du slappna av samtidigt som du bjuder på en god och näringsrik middag för nära och kära innan det slår om till sommartid.

Baka med baljväxter – och prova dig fram

Innan du bakar med dina bönor, ärtor eller linser brukar det vara bra att blötlägga dem under en natt eller ett par dagar. Bönan, ärtan eller linsen blir då mjuk och groprocessen börjar komma igång vilket frigör massa nyttiga näringsämnen. Baljväxterna låter du sen rinna av innan du mixar dem och blandar dem med resten av dina bakingredienser. Det finns egentligen inga regler, utan prova dig fram med bönor, ärtor och linser och olika recept tills du hittar något du gillar lite extra mycket.

Här kommer två goda tips från oss som du antingen kan prova att baka själv eller hyra en kock och bjuda på till festen.

Tekakor med vita bönor

Vem gillar inte klassiska tekakor? De är ofta lätta och goda, men inte särskilt nyttiga eftersom de traditionellt bakas med vitt mjöl. Sätt en egen spinn på dina tekakor och prova att tillsätta lite vita bönor i degen. Det går bra att använda kokta vita bönor. Då häller du bara av bönorna, sköljer dem och låter dem rinna av väl innan du mixar dem till en slät smet tillsammans med lite vatten. Sen blandar du din bönsmet med resten av ingredienserna till traditionella tekakor, men med lite mindre vetemjöl. De färdiga tekakorna blir saftiga och extra näringsrika.

Brownies med svarta bönor

Du kan såklart baka så mycket mer än bröd och matbullar med baljväxter. Du kan till exempel göra dina brownies lite extra nyttiga genom att baka dem på svarta bönor. I ett vanligt grundrecept för brownies ersätter du helt enkelt vetemjölet med ungefär 250 gram svarta bönor. Du kan även prova att byta ut smöret mot kokosolja vilket gör dina brownies ännu lite godare. De svarta bönorna förhöjer smaken av chokladen i kakan och gör den extra saftig och god.

Kommentera

Goda tips för att minska ditt matsvinn

Inlagd i: Matinspiration, Matkunskap
Goda tips för att minska ditt matsvinn

Matsvinn är inte bara dåligt för miljön utan även plånboken. Ungefär var fjärde matkasse som vi bär hem hamnar till slut i soporna. Många matrester, som man tror att det bara är att slänga, kan man faktiskt ta vara på och piffa upp andra rätter med eller använda för att skapa något helt nytt.

Blast – godare än vad man kan tro

Blast från grönsaker och rotfrukter är ofta något som slängs direkt. Men visst blast går faktiskt att äta, och många gånger är den minst lika nyttig som, om inte nyttigare än, själva grönsaken. En riktig höjdar-blast är morotsblasten. Morotsblast har en mild morotssmak och fungerar bra som krydda i soppor eller grytor, eller som en del i en sallad. Morotsblast kan man även använda till pesto. Byt helt enkelt ut basilikan mot morotsblast. Hyr en kock och bjud på denna goda spännande twist på klassikern pesto med pasta.

Man bör dock vara lite försiktigt när man äter blast. Så klart är det bäst med ekologiska grönsaker så att man slipper få i sig bekämpningsmedel, det är också viktigt att skölja blasten noga så att man inte får i sig någon jord. Vissa blaster kan även vara giftiga om man får i sig för mycket. Potatisblast, bladen från rabarber och bladen från tomater ska man till exempel undvika att äta helt. Blasten på rödbetor ska man vara lite försiktig med eftersom den innehåller mycket nitrat.

Broccolistam – lika god som buketterna 

En annan grönsak som vi ofta inte använder till fullo är broccoli. Broccolistammen, som många av oss slänger av ren vana när vi skär upp vår broccoli, går faktiskt helt utmärkt att äta. Stammen är god att rosta i ugn tillsammans med rotfrukter eller hacka fint och steka tillsammans med pyttipanna. Det går även bra att hacka stammen och koka den tillsammans med resten av broccolin eller bara knapra på den rå som ett gott tilltugg medan du väntar på att kocken du hyrt för kvällen ska servera en god middag.

Parmesankant – bara ost

Om du har en äkta parmesan hemma som du är på väg att slänga eftersom det bara är kanten kvar är detta tipset för dig. På äkta parmesan är faktiskt kanten bara ost som har hårdnat och den går alldeles utmärkt att äta. Koka ostkanten till en god pastasås, eller lägg den i en soppa eller gryta. Parmesankant är även väldigt god att grilla så att den blir lite mjukare.

Återodla dina grönsaker – med resterna från de gamla 

Många grönsaker kan man faktiskt återodla om man bara tar vara på resterna på sätt sätt.

Basilika kan man till exempel klippa av ett par kvistar på och ställa i ett glas vatten tills de fått rötter. Då är det bara att planterar sticklingarna och vänta tills man har en helt ny basilikaplanta att njuta av. Salladslök kan man spara roten på och sätta i ett glas vatten. Efter bara några dagar kommer ny blast. Stammen i romansallad hoppar många över att äta, men släng den inte! Om du sätter den nere delen av stammen i ett glas vatten så kommer nya blad att börja växa efter bara ett par veckor. Om du har lite mer tålamod kan du även återodla ingefära. Spara en liten bit av ingefäran och plantera den i jord. Låt en liten bit sticka upp. Efter omkring tio månader kommer du kunna skörda din alldeles egna ingefära.

Kommentera

Säsong för citrus

Inlagd i: Matinspiration, Matkunskap
Säsong för citrus

Citrusfrukter kan man såklart hitta året om i våra svenska matbutiker, men just nu under vintern är det skördetid för citrus på norra halvklotet där det odlas mycket apelsiner, citroner och clementiner. Att citrusfrukterna är extra goda under våra vintermånader är förstås extra bra för oss som vill hålla oss friska eftersom frukterna är fyllda av C-vitaminer och andra nyttigheter.

Citrus är inte bara gott – det är nyttigt också

Citrusfrukter är fullproppade av nyttigheter och de är en särskilt bra källa för att få i sig C-vitamin. En stor apelsin innehåller till exempel hela dagsbehovet av C-vitamin för en vuxen person. C-vitamin fungerar som en antioxidant i kroppen, vilket betyder att den neutraliserar fria radikaler som annars kan orsaka oxidativ stress. Oxidativ stress i kroppen har kopplats till hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes.

Citrusfrukter innehåller inte bara C-vitamin utan även folat, en B-vitamin som behövs för cellernas omsättning; fibrer, som hjälper till att hålla tarmen och magen i god form; och mineralerna kalcium, järn och magnesium.

Hur ser man skillnad på satsumas, clementin och mandarin?

Ibland kan det vara svårt att skilja på alla olika citrusfrukter som finns idag, särskilt när det kommer till småcitrus som satsuma, clementin och mandarin.

Satsumas kommer från början från Japan och brukar börja synas i fruktdisken ungefär i oktober. Den är syrligare än till exempel clementinen och saknar ofta kärnor.

Clementinen är en korsning mellan mandarin och pomerans. Den har en söt och frisk smak och saknar ofta kärnor.

Mandarin säljs inte så ofta som en färsk frukt längre, utan används idag mest konserverad. Den har en aromatisk smak och är fylld av kärnor.

Matlagning med citrus

Citrusfrukter kan man såklart använda både i bakverk och matlagning. En pressad citron eller apelsin kan höja smaken på vilken maträtt som helst, men det är även gott att tillaga frukten som ett tillbehör. Hyr en kock och bjud dina vänner på en god citrus-fylld middag. Ett gott mat-tips är att marinera clementinklyftor tillsammans med kyckling. När marinaden har fått stå ställer man in både kycklingen och clementinklyftorna i ugnen. Citrusen ger maträtten en härlig smak av både sötma och syra.

Citrusfrukter innehåller pektin naturligt – som gjorda för att använda till marmelad

I många citrusfrukter förekommer ämnet pektin naturligt. Pektin är ett naturligt förtjockningsmedel som ofta används när man kokar marmelad eller sylt. Om man till exempel vill göra en apelsinmarmelad behöver man ofta inte tillsätta något extra pektin, eller annat förtjockningsmedel, eftersom pektinet i frukten förtjockar marmeladen naturligt och håller ihop sockret, frukten och vattnet så att det bildas en tjock gelé. Citrusfrukter är alltså som gjorda för att använda till marmelad! Hyr en kock till kontoret och bjud dina medarbetare på en härlig brunch fylld av nyttiga citrusfrukter och tillbehör. Det är ett perfekt sätt att lysa upp i vinter-mörkret!

Ett gott tips är att prova att göra marmelad av grapefrukt, marmeladen får då en lite mer bitter och vuxen smak jämfört med apelsinmarmelad. Det är hur enkelt som helst! Koka upp skuren grapefrukt i vatten i 10 minuter, tillsätt sedan socker och lite citronjuice och låt allt koka i en liten stund till. Sen är det bara att hälla upp i burkar och låta den goda marmeladen svalna.

Kommentera
css.php