Blogg

Poké Bowl – och andra goda rätter som serveras i skål

Inlagd i: Matinspiration, Matkunskap
Poké Bowl – och andra goda rätter som serveras i skål

Är det inte lite godare att äta något ur en skål istället för från en tallrik? Vare sig det handlar om en poké bowl, sushi som serveras i en skål eller en god frukostsmoothie så är det något speciellt med skålen. Under de senaste åren har restauranger och matställen som serverar den hawaiianska rätten poké bowl varit på uppgång i Sverige och runt om i Europa. Det är en nyttig och god variant av snabbmat som kan varieras i oändligheten. Och visst gör skålen allting lite roligare?

Poké – hawaiiansk husmanskost

Maträtten poké kommer ursprungligen från Hawaii och blev till genom att hawaiianska fiskare ville ta vara på hela dagens fiskfångst. Poke betyder ungefär ”att skära” på Hawaiiska, och det är precis vad som är grunden i rätten: skuren fisk. De fiskbitar som blev över skars upp i bitar och marinerades. På Hawaii är det vanligt att man gör poké av tonfisk eller bläckfisk, men även andra fisksorter förekommer.

Laga din egen poké bowl

Det är lätt att laga sin egen poké bowl, men om man vill lyxa till det extra kan man alltid hyra en kock. Grunden i bowlen är ris. Vanligtvis används sushi- eller grötris eftersom det har ett härligt tuggmotstånd, men såklart funkar det med jasminris också. När du har värmt ditt ris smaksätter du det med det japanska risvinet mirin.

Efter riset kommer vanligtvis fisken, i alla fall om man lagar en traditionell poké. Fisken ska vara rå och marinerad. Både fet fisk, som lax och makrill, och mager, som gös eller tonfisk, fungerar alldeles utmärkt. Tänk bara på att den magra fisken ofta smakar lite mindre och då får marinaden ta mer plats, jämfört med den fetare fisken som tar över smaken lite mer. Om man vill ha en vegetarisk variant kan man byta ut fisken mot marinerade morötter, tofu eller bönor.

När grunden av poké bowlen är klar är det dags för toppingen. Här finns det inga regler! Toppa efter tycke och smak med till exempel frukter och bär, nötter, sallad, grönsaker, kål, lök eller kimchi. Avsluta med en god sås eller dressing.

Hyr en kock till festen och bjud på poké bowls. Eftersom rätten är lätt att anpassa efter smak kommer alla gäster hitta något som de gillar.

Donburi

Den japanska motsvarigheten kallas donburi (donburi betyder skål på japanska). Likt en poké bowl så serveras donburi i en djup skål. Grunden är ris och sedan följer antingen kött, grönsaker eller marinerad rå fisk. Om huvudingrediensen är kött eller grönsaker får dessa ofta sjuda i en buljong smaksatt med sojasås eller mirin.

Hoe-deopbap

I Korea finns en motsvarighet som kallas Hoe-deopbap. Även det är en skål fylld av kokt ris blandat med rå fisk och grönsaker. Vanligtvis blandas ingredienserna med sesamolja och chogochujang, en sås gjord på vinäger, gochujang och socker.

Skål till frukost, lunch och middag

Vad som helst kan egentligen serveras i en skål för att göra det lite nytt. Testa till exempel att göra en smoothiebowl till frukost med en smoothie gjord på avokado, yoghurt, banan och limejuice och toppa med goda bär och kokosflingor.

Till lunch passar det utmärkt med en salladsskål med grönkål och dressing. Toppa med ett stekt ägg, avokado och några goda nötter.

Hyr en kock och bjud på poké bowl till middag och hela skål-cirkeln är sluten.

Kommentera

Goda matsvampar som du kan plocka i skogen eller grönsaksdisken

Inlagd i: Matinspiration, Matkunskap
Goda matsvampar som du kan plocka i skogen eller grönsaksdisken

Den efterlängtade svampsäsongen är här. Nu börjar våra svenska skogar, och affärer, fyllas av höstens alla goda matsvampar. Här är en samling av några svamp-favoriter som kommer förhöja höstens matlagning.

Champinjon

Champinjon är kanske den vanligaste matsvampen i Sverige. Den säljs både färsk och konserverad och har en mild nötsmak som passar i mycket matlagning. Den kan ätas rå eller kokas, stuvas, stekas eller friteras. Champinjoner innehåller mycket proteiner och mineraler, men nästan inga kolhydrater och inget fett. Om du vill glädja din familj eller dina vänner nu när hösten börjar knacka på dörren kan du hyra en kock och bjuda på en härlig champinjonsoppa, det är aldrig fel.

Det odlas mycket champinjon i Sverige, men om man plockar svampen vild i naturen bör man dock se upp så att man inte råkar plocka den giftiga vita flugsvampen istället. Den vita flugsvampens gift är dödligt och orsakar flest förgiftningar med dödlig utgång i Sverige. Den vita flugsvampens skivor är helvita medan champinjonens är bruna eller rosa. Ha alltid med dig en svampbok när du plockar svamp och om du är osäker är det bättre att avstå än att chansa.

Portabello

Portabello är en större variant av champinjonen med fylligare smak. Den är brun med en stor hatt och kan tillagas på samma sätt som champinjonen. Den ska dock helst inte ätas rå eftersom den innehåller fenylhydrazinderivat som kan vara giftigt om man får i sig för stora mängder.

Portobello är helt perfekt att lägga hel på grillen och ett perfekt vegetariskt alternativ till hamburgare. Ett gott tips är att steka en bit halloumi samtidigt och göra en god portobella- och halloumiburgare.

Trattkantarell

Trattkantarellen brukar dyka upp lite senare på hösten med sin härliga gula och bruna färg. Det är en väldigt populär matsvamp som många ger sig ut i våra barrskogar för att hitta. Det är dock viktigt att vara uppmärksam eftersom trattkantarellen lätt kan förväxlas med toppig giftspindling. Egentligen är svamparna inte särskilt lika men de växer i samma miljöer, så det är lätt att råka lägga ner fel i svampkorgen.

Trattkantarellen har en tunn hatt som ofta är gulbrun och en klart gul fot. Hyr en kock till kontoret och bjud dina kollegor på en härlig rätt med trattkantareller. Svampen är till exempel god smörstekt på toast eller i soppa eller sås.

Ostronskivling

Ostronskivling har en mild och god smak som passar till mycket matlagning, och det är faktiskt en av de mest odlade svamparna i världen. Den är i första hand populär eftersom den smakar gott, men den har även en härlig konsistens som håller sig trots matlagning. Den är till exempel god att steka, ha i omeletten eller i såsen.

Om man letar efter ostronskivling i naturen växer den främst på bokstammar i vad som liknar stora klasar.

Blek taggsvamp

En svamp som, till skillnad från champinjonen, är svår att förväxla med en giftsvamp är blek taggsvamp. Svampen är beige och under hatten sitter det täta taggar (därav namnet). Taggarna bör man plocka bort innan man äter den. Blek staggsvamp har en ganska skarp och pepprig smak, men den smaken försvinner en aning när den tillagas.

Blek taggsvamp kan förhöja vilken rätt som helst med sin peppriga smak. Testa till exempel att ha den i pastasås eller i en god höstgryta.

Kommentera

Laga mat med äpplen

Inlagd i: Matinspiration, Matkunskap
Laga mat med äpplen

Det första man tänker på när man ska tilllaga något med äpplen är kanske äppelpaj, men det finns faktiskt så mycket mer man kan göra med äpplen och de passar inte bara i efterätter utan även huvudrätter. Äpplen ger en unik syrlighet till maten och behåller ofta mycket av sin krispighet trots tillagning vilket gör dem perfekta att använda i matlagning. Förutom att de är goda så är de dessutom fullproppade med vitaminer och mineraler. Äpplen innehåller mycket C-vitamin, fibrer och antioxidanter som håller dig frisk nu när hösten och kylan närmar sig.

Äppelsäsong

Många av våra godaste svenska äpplen blir mogna nu i slutet av sommaren och början av hösten. Om man har äppelträd i trädgården kan det ibland vara svårt att veta vad man ska göra av all frukt. Här har vi samlat några goda tips på vad man kan göra med årets goda äppelskörd. Hyr en kock och bjud på allt från Tacos med äppelchutney till Äppelpaj. Ett perfekt sätt att välkomna hösten.

Tacos med äpple

Om man vill testa något nytt istället för vanliga köttfärstacos kan man prova att göra tacos på äpplen och sötpotatis istället. Äpplena ger en god syrlighet och sötpotatisen en härlig textur och sötma. En perfekt kombination!

Gör en chutney på äpplen, schalottenlök och ingefära. Värm äpplen, schalottenlök och ingefära i ugnen tills de är mjuka och går att mosa. Mosa tillsammans med kummin, salt, citron och chipotle om du gillar hetta. Sötpotatisen bakar du i ugnen tills den fått fin färg. Servera på tortilliabörd tillsammans med äppelbitar och grönsaker. Om du är sugen på ännu mer syrlighet kan du ha lite picklade rödbetor till, både gott och oerhört nyttigt.

Chutney gjord på äpple kan man såklart ha till mycket annat också. Den söta och syrliga smaken passar även utmärkt på till exempel hamburgare eller till kyckling. Hyr en kock till kontoret och överraska dina kollegor och medarbetare med spännande äppelrecept som utmanar smaklökarna.

Äppelslaw

Många känner till coleslaw, en krämig sallad på vitkål som är ett vanligt tillbehör till hamburgare eller grillat. Man kan blanda i lite äpple i sin coleslaw gjord på vitkål, men man kan också satsa fullt ut på äpplen och prova äppelslaw.

Riv ett äpple, gärna med skalet, och blanda med smetana eller creme fraiche. Tillsätt hackad persilja, senap och smaka av med salt och peppar. Precis som vanlig coleslaw så passar äppelslaw utmärkt till grillat, hamburgare, varma mackor, fish and chips och mycket annat.

Äppelpytt

Pyttipanna är ju en av grundpelarna i den svenska husmanskosten. Om man vill testa något nytt kan man göra den lite syrligare äppelpytten.

Gör en vanlig pytt på tärnad potatis och goda rotfrukter som du värmer i ugnen. När potatisen är halvfärdig i ugnen blandar du ner lite hackat äpple och purjulök och ställer in allt i ugnen igen. Det blir en väldigt god pytt som passar utmärkt till bland annat stekt fisk.

Kommentera

Höstens grytor

Inlagd i: Matinspiration
Höstens grytor

För många betyder höst grytor. Kvällarna blir mörkare och man tar sig ofta lite mer tid åt att laga mat än vad man gjorde under den varma sommaren. Hyr en kock och bjud in till höst-fest med en god gryta lagad på höstens favoriter, eller njut bara själv av de allra första höstdagarna och all den goda mat som väntar.

Höstgryta med svamp

Ett livsmedel som verkligen skriker höst är svamp. De flesta svampar passar alldeles utmärkt att ha i grytor, men de smakar förstås lite olika och lite olika mycket. Kantareller smakar till exempel lite mer medan champinjoner smakar lite mindre.

Kantareller

De svenska kantarellerna börjar dyka upp i våra skogar nu under slutet av augusti och september. Om man vill plocka sina kantareller själv ska man ge sig ut i en löv- eller barrskog och leta efter de klart gula svamparna. De finns i hela Sverige, men är inte alltid så lätta att hitta. Om man inte vill ge sig ut på svamp-jakt så finns de såklart att köpa i grönsaksdisken också.

En höstgryta toppad med kantareller blir garanterat en höst-favorit. Om du hyr en kock kan denne till exempel laga en gryta på älgkött för en extra vild smak. Kantarellerna blir allra godast om de steks vid sidan och sen rörs ner i grytan innan servering. Toppa med röda lingon – otroligt snyggt, höstigt och gott.

Champinjoner

Kantareller är så klart inte de enda svamparna som är goda att ha i grytor. Även champinjoner passar hur bra som helst. En gryta på läskytterfilé och champinjoner blir till exempel jättegod. För extra krispighet och sälta kan man blanda ner lite stekt bacon.

Äpplen

På hösten blir även våra godaste äpplen mogna. Och visst kan man laga en god äppelpaj, men äpplen fungerar faktiskt utmärkt att ha i höstgrytan också. Äpplena ger din gryta en extra syrlig smak som är svår att glömma.

En gryta på högrev passar alldeles utmärkt att koka tillsammans med äpplen. Stek till exempel äpplen tillsammans med kantareller i lite smör och blanda ner i din högrevsgryta.

Höstgryta med hetta

Om man vill få in lite andra smaker än de klassiskt svenska kan man alltid testa att göra en gryta på kryddig korv. Hyr hem en kock och bjud på en gryta med mexikansk touch. Då passar en gryta på svarta bönor och chorizo alldeles utmärkt. Chorizo är en kryddig korv med smak av cayenne, paprika (därav den röda färgen) och vitlök. De svarta bönorna gör grytan riktigt matig och korven ger den lite hetta. Perfekt för att hetta upp en kall höstkväll.

Vegetarisk gryta med rotfrukter

Såklart finns det också vegetariska alternativ. Rotfrukter fungerar till exempel alldeles utmärkt att ha som bas. Morötter blir ofta goda kokta, och om man verkligen vill få till en såsig gryta kan man testa att mormorkoka dem. Hackade morötter koks då tillsammans med gul lök tills de börjar koka sönder. Gaffla sedan morötterna och löken tillsammans med smör och avsluta med lite salt. Hur gott som helst tillsammans med vilken gryta som helst.

Kommentera
css.php