Blogg

Laga mat med äpplen

Inlagd i: Matinspiration, Matkunskap
Laga mat med äpplen

Det första man tänker på när man ska tilllaga något med äpplen är kanske äppelpaj, men det finns faktiskt så mycket mer man kan göra med äpplen och de passar inte bara i efterätter utan även huvudrätter. Äpplen ger en unik syrlighet till maten och behåller ofta mycket av sin krispighet trots tillagning vilket gör dem perfekta att använda i matlagning. Förutom att de är goda så är de dessutom fullproppade med vitaminer och mineraler. Äpplen innehåller mycket C-vitamin, fibrer och antioxidanter som håller dig frisk nu när hösten och kylan närmar sig.

Äppelsäsong

Många av våra godaste svenska äpplen blir mogna nu i slutet av sommaren och början av hösten. Om man har äppelträd i trädgården kan det ibland vara svårt att veta vad man ska göra av all frukt. Här har vi samlat några goda tips på vad man kan göra med årets goda äppelskörd. Hyr en kock och bjud på allt från Tacos med äppelchutney till Äppelpaj. Ett perfekt sätt att välkomna hösten.

Tacos med äpple

Om man vill testa något nytt istället för vanliga köttfärstacos kan man prova att göra tacos på äpplen och sötpotatis istället. Äpplena ger en god syrlighet och sötpotatisen en härlig textur och sötma. En perfekt kombination!

Gör en chutney på äpplen, schalottenlök och ingefära. Värm äpplen, schalottenlök och ingefära i ugnen tills de är mjuka och går att mosa. Mosa tillsammans med kummin, salt, citron och chipotle om du gillar hetta. Sötpotatisen bakar du i ugnen tills den fått fin färg. Servera på tortilliabörd tillsammans med äppelbitar och grönsaker. Om du är sugen på ännu mer syrlighet kan du ha lite picklade rödbetor till, både gott och oerhört nyttigt.

Chutney gjord på äpple kan man såklart ha till mycket annat också. Den söta och syrliga smaken passar även utmärkt på till exempel hamburgare eller till kyckling. Hyr en kock till kontoret och överraska dina kollegor och medarbetare med spännande äppelrecept som utmanar smaklökarna.

Äppelslaw

Många känner till coleslaw, en krämig sallad på vitkål som är ett vanligt tillbehör till hamburgare eller grillat. Man kan blanda i lite äpple i sin coleslaw gjord på vitkål, men man kan också satsa fullt ut på äpplen och prova äppelslaw.

Riv ett äpple, gärna med skalet, och blanda med smetana eller creme fraiche. Tillsätt hackad persilja, senap och smaka av med salt och peppar. Precis som vanlig coleslaw så passar äppelslaw utmärkt till grillat, hamburgare, varma mackor, fish and chips och mycket annat.

Äppelpytt

Pyttipanna är ju en av grundpelarna i den svenska husmanskosten. Om man vill testa något nytt kan man göra den lite syrligare äppelpytten.

Gör en vanlig pytt på tärnad potatis och goda rotfrukter som du värmer i ugnen. När potatisen är halvfärdig i ugnen blandar du ner lite hackat äpple och purjulök och ställer in allt i ugnen igen. Det blir en väldigt god pytt som passar utmärkt till bland annat stekt fisk.

Kommentera

Höstens grytor

Inlagd i: Matinspiration
Höstens grytor

För många betyder höst grytor. Kvällarna blir mörkare och man tar sig ofta lite mer tid åt att laga mat än vad man gjorde under den varma sommaren. Hyr en kock och bjud in till höst-fest med en god gryta lagad på höstens favoriter, eller njut bara själv av de allra första höstdagarna och all den goda mat som väntar.

Höstgryta med svamp

Ett livsmedel som verkligen skriker höst är svamp. De flesta svampar passar alldeles utmärkt att ha i grytor, men de smakar förstås lite olika och lite olika mycket. Kantareller smakar till exempel lite mer medan champinjoner smakar lite mindre.

Kantareller

De svenska kantarellerna börjar dyka upp i våra skogar nu under slutet av augusti och september. Om man vill plocka sina kantareller själv ska man ge sig ut i en löv- eller barrskog och leta efter de klart gula svamparna. De finns i hela Sverige, men är inte alltid så lätta att hitta. Om man inte vill ge sig ut på svamp-jakt så finns de såklart att köpa i grönsaksdisken också.

En höstgryta toppad med kantareller blir garanterat en höst-favorit. Om du hyr en kock kan denne till exempel laga en gryta på älgkött för en extra vild smak. Kantarellerna blir allra godast om de steks vid sidan och sen rörs ner i grytan innan servering. Toppa med röda lingon – otroligt snyggt, höstigt och gott.

Champinjoner

Kantareller är så klart inte de enda svamparna som är goda att ha i grytor. Även champinjoner passar hur bra som helst. En gryta på läskytterfilé och champinjoner blir till exempel jättegod. För extra krispighet och sälta kan man blanda ner lite stekt bacon.

Äpplen

På hösten blir även våra godaste äpplen mogna. Och visst kan man laga en god äppelpaj, men äpplen fungerar faktiskt utmärkt att ha i höstgrytan också. Äpplena ger din gryta en extra syrlig smak som är svår att glömma.

En gryta på högrev passar alldeles utmärkt att koka tillsammans med äpplen. Stek till exempel äpplen tillsammans med kantareller i lite smör och blanda ner i din högrevsgryta.

Höstgryta med hetta

Om man vill få in lite andra smaker än de klassiskt svenska kan man alltid testa att göra en gryta på kryddig korv. Hyr hem en kock och bjud på en gryta med mexikansk touch. Då passar en gryta på svarta bönor och chorizo alldeles utmärkt. Chorizo är en kryddig korv med smak av cayenne, paprika (därav den röda färgen) och vitlök. De svarta bönorna gör grytan riktigt matig och korven ger den lite hetta. Perfekt för att hetta upp en kall höstkväll.

Vegetarisk gryta med rotfrukter

Såklart finns det också vegetariska alternativ. Rotfrukter fungerar till exempel alldeles utmärkt att ha som bas. Morötter blir ofta goda kokta, och om man verkligen vill få till en såsig gryta kan man testa att mormorkoka dem. Hackade morötter koks då tillsammans med gul lök tills de börjar koka sönder. Gaffla sedan morötterna och löken tillsammans med smör och avsluta med lite salt. Hur gott som helst tillsammans med vilken gryta som helst.

Kommentera

Augustis skörd

Inlagd i: Matinspiration, Matkunskap
Augustis skörd

Sommarens sista månad är här och så även augustis skörd av härliga svenskodlade grönsaker, bär och frukter som mognat under den varma sommarsolen. I grönsaksdiskarna börjar svenska betor och fänkål dyka upp, och om vi har tur är det snart dags för den svenska skogens guld, kantarellerna. Hyr en kock och bjud vänner och familj på en härlig måltid som smakar av det sista från sommaren och det första från hösten.

Fänkål

Fänkål, som faktiskt inte alls är besläktad med kål utan morot, dill och persilja, är allra bäst nu i augusti. När du köper din fänkål ska du se till att den är fast i konsistensen, ser fräsch ut och har en vit och grön färg. Om den är övermogen blir den ofta hård och trådig. Fänkål har en frisk smak som påminner lite om lakrits. Den är perfekt att ha i grytor och soppor, men är även god att äta rå. Prova att grilla fänkål: skär den i skivor och pensla med olivolja och låt den grilla långsamt för att behålla den goda smaken.

Röd- och gulbeta

De svenska röd- och gulbetorna smakar ungefär likadant, milt, jordigt och lite sött, och kan användas på samma sätt i matlagningen. Det är egentligen bara färgen som skiljer dem åt. Om du vill att betan ska behålla så mycket som möjligt av sin färg, smak och sina näringsämnen ska du bara borsta av jorden innan du kokar den, låt alltså skalet och blasten sitta kvar.

Lingon

I augusti är det dags att ge sig ut i skogen och plocka de röda lingonen. Lingonsylt är nästan ett måste till köttbullarna, men lingon kan såklart användas till så mycket mer. Man kan använda dem i bakning, till exempel i muffins, bröd och kakor. Men det funkar även bra att ha lingon i matlagningen. Strö till exempel lite färska lingon över din viltgryta, en god och snygg färgklick.

Majs

I augusti börjar majsen som har växt sig hög under sommaren att mogna och bli redo att plockas. Nykokt majs med smör och salt är ju en riktigt klassiker som är lätt att laga. Den fungerar även att läggas på grillen, ha som tillbehör till tacokvällen eller varför inte laga en härlig majssoppa. Majs är kalorisnålt men fullt av cellulosafiber vilket gör det till ett perfekt tillbehör som håller dig mätt länge.

Björnbär

I slutet av augusti och början av september mognar äntligen de svenska björnbären. Björnbär är inte bara riktigt goda, utan de är dessutom fullproppade med nyttigheter. De innehåller massa antioxidanter, C-vitamin, E-vitamin, K-vitamin, fiber och folater. Med björnbär kan du till exempel laga en god björnbärspaj, koka björnbärssaft eller pickla dem. Hyr en kock och låt denne laga en riktigt god viltstek och ersätt gelén med picklade björnbär.

Kantareller

När hösten närmar sig närmar sig också högsäsongen för svamp. Om man har tur börjar kantarellerna lysa upp våra svenska skogar redan i augusti. Kantareller är en riktig delikatess som många väntat hela året på att få smaka igen. Smörstekta kantareller fungerar alltid och är gott både på rostat bröd, till pastan eller köttbiten. Om man vill spara på det goda är kantareller lätta att förvälla och frysa eller torka.

Kommentera

Kräftskiva – sensommarens största fest

Inlagd i: Händer just nu, Matinspiration, Matkunskap, Recept
Kräftskiva – sensommarens största fest

Augusti är här och kräftsäsongen är äntligen på gång. En stark tradition i det svenska köket är ju att fira kräftsäsongen på sensommaren och hösten med en kräftskiva med härliga kräftor och goda tillbehör. Enligt traditionen infaller kräftpremiären den första onsdagen i augusti, men nu när vi kan köpa importerade och frysta kräftor går det hur bra som helst att börja lite tidigare. Hur får man egentligen till den perfekta kräftskivan? Hyr hem en kock och luta dig tillbaka i solstolen, annars kommer här kommer lite tips och nyttig fakta!

Nyttig fakta om kräftor

Sedan mitten på 1800-talet har kräftpesten funnits i Europa och sen början på 1900-talet har den funnits i Sverige. Kräftpesten är en parasit som angriper hela kräftbestånd och har utrotad många olika sorters kräftor runt om i världen. Kräftpesten smittar alla olika arter av sötvattenskräftor, men kan inte smitta några andra djur (den kan alltså inte smitta människor). Många tror att den svenska signalkräftan är immun mot kräftpest, men så är faktiskt inte fallet. Signalkräftan är dock resistent, vilket i det här fallet innebär att den kan kapsla in smittan i sitt skal för att stoppa infektionen. Detta syns som svarta märken på skalet. Om kräftan blir stressad kan dock immunförsvaret bli nedsatt och signalkräftan blir smittad.

Tillaga kräftor

Om du inte har hyrt hem en kock och har köpt frysta kräftor är det viktigt att komma ihåg att tina dem i god tid. I kylskåp tar det ungefär två dagar. Det går såklart att snabba på processen i vatten eller mikron, men då kommer de att tappa mycket av sin goda smak.

Om man vill att kräftorna ska smaka extra gott och extra mycket är ett tips att koka en egen lag att lägga dem i. Det är faktiskt hur lätt som helst. Koka upp vatten med salt, strösocker, ljus öl och dillfrön under fem minuter. Låt sen lagen svalna innan du häller lagen över dina kräftor varvade med dillkronor. Låt kräftorna stå i lagen i ungefär ett dygn.

Om man vill testa något nytt kan man prova att woka sina kräftor med hackad vitlök. Tillsätt även lite sambal oelek, citronjuice, persilja och torrt vitt vin. Servera dem varma.

Vad kan man äta på kräftan?

Det mesta på kräftan går att äta, men skippa gärna magsäcken och tarmen. Magsäcken sitter längst fram på kräftan och är liten och svart och tarmen går genom hela kräftans stjärt. Annars är det bara att suga ut kräftlagen, knäcka klorna och knäcka den goda stjärten. Och kom ihåg att ha många servetter till hands!

Tillbehören till kräftskivan

En kräftskiva innebär inte bara kräftor, det behövs ju tillbehör också. Västerbottensostpaj är ju en riktig klassiker som man inte får missa. Men om man vill förnya sig lite kan man hyra en mästerkock som serverar en riktigt god kantarellpaj för att få in lite höstigare smaker. Knäckebröd är också något som verkligen hör till. Testa att baka ditt eget med smak av kummin, det blir ett utmärkt tillbehör till kräftfesten. För att matcha kantarellpajen kan du servera knäckebrödet med vispat kantarellsmör. Det är väldigt enkelt: vispa grädde tills det blir smör, stek kantareller med lite av smöret, hacka sen kantarellerna och blanda i dem med resten av smöret och krydda med salt och peppar efter smak.

Kommentera
css.php