Blogg

Augustis skörd

Inlagd i: Matinspiration, Matkunskap
Augustis skörd

Sommarens sista månad är här och så även augustis skörd av härliga svenskodlade grönsaker, bär och frukter som mognat under den varma sommarsolen. I grönsaksdiskarna börjar svenska betor och fänkål dyka upp, och om vi har tur är det snart dags för den svenska skogens guld, kantarellerna. Hyr en kock och bjud vänner och familj på en härlig måltid som smakar av det sista från sommaren och det första från hösten.

Fänkål

Fänkål, som faktiskt inte alls är besläktad med kål utan morot, dill och persilja, är allra bäst nu i augusti. När du köper din fänkål ska du se till att den är fast i konsistensen, ser fräsch ut och har en vit och grön färg. Om den är övermogen blir den ofta hård och trådig. Fänkål har en frisk smak som påminner lite om lakrits. Den är perfekt att ha i grytor och soppor, men är även god att äta rå. Prova att grilla fänkål: skär den i skivor och pensla med olivolja och låt den grilla långsamt för att behålla den goda smaken.

Röd- och gulbeta

De svenska röd- och gulbetorna smakar ungefär likadant, milt, jordigt och lite sött, och kan användas på samma sätt i matlagningen. Det är egentligen bara färgen som skiljer dem åt. Om du vill att betan ska behålla så mycket som möjligt av sin färg, smak och sina näringsämnen ska du bara borsta av jorden innan du kokar den, låt alltså skalet och blasten sitta kvar.

Lingon

I augusti är det dags att ge sig ut i skogen och plocka de röda lingonen. Lingonsylt är nästan ett måste till köttbullarna, men lingon kan såklart användas till så mycket mer. Man kan använda dem i bakning, till exempel i muffins, bröd och kakor. Men det funkar även bra att ha lingon i matlagningen. Strö till exempel lite färska lingon över din viltgryta, en god och snygg färgklick.

Majs

I augusti börjar majsen som har växt sig hög under sommaren att mogna och bli redo att plockas. Nykokt majs med smör och salt är ju en riktigt klassiker som är lätt att laga. Den fungerar även att läggas på grillen, ha som tillbehör till tacokvällen eller varför inte laga en härlig majssoppa. Majs är kalorisnålt men fullt av cellulosafiber vilket gör det till ett perfekt tillbehör som håller dig mätt länge.

Björnbär

I slutet av augusti och början av september mognar äntligen de svenska björnbären. Björnbär är inte bara riktigt goda, utan de är dessutom fullproppade med nyttigheter. De innehåller massa antioxidanter, C-vitamin, E-vitamin, K-vitamin, fiber och folater. Med björnbär kan du till exempel laga en god björnbärspaj, koka björnbärssaft eller pickla dem. Hyr en kock och låt denne laga en riktigt god viltstek och ersätt gelén med picklade björnbär.

Kantareller

När hösten närmar sig närmar sig också högsäsongen för svamp. Om man har tur börjar kantarellerna lysa upp våra svenska skogar redan i augusti. Kantareller är en riktig delikatess som många väntat hela året på att få smaka igen. Smörstekta kantareller fungerar alltid och är gott både på rostat bröd, till pastan eller köttbiten. Om man vill spara på det goda är kantareller lätta att förvälla och frysa eller torka.

Kommentera

Kräftskiva – sensommarens största fest

Inlagd i: Händer just nu, Matinspiration, Matkunskap, Recept
Kräftskiva – sensommarens största fest

Augusti är här och kräftsäsongen är äntligen på gång. En stark tradition i det svenska köket är ju att fira kräftsäsongen på sensommaren och hösten med en kräftskiva med härliga kräftor och goda tillbehör. Enligt traditionen infaller kräftpremiären den första onsdagen i augusti, men nu när vi kan köpa importerade och frysta kräftor går det hur bra som helst att börja lite tidigare. Hur får man egentligen till den perfekta kräftskivan? Hyr hem en kock och luta dig tillbaka i solstolen, annars kommer här kommer lite tips och nyttig fakta!

Nyttig fakta om kräftor

Sedan mitten på 1800-talet har kräftpesten funnits i Europa och sen början på 1900-talet har den funnits i Sverige. Kräftpesten är en parasit som angriper hela kräftbestånd och har utrotad många olika sorters kräftor runt om i världen. Kräftpesten smittar alla olika arter av sötvattenskräftor, men kan inte smitta några andra djur (den kan alltså inte smitta människor). Många tror att den svenska signalkräftan är immun mot kräftpest, men så är faktiskt inte fallet. Signalkräftan är dock resistent, vilket i det här fallet innebär att den kan kapsla in smittan i sitt skal för att stoppa infektionen. Detta syns som svarta märken på skalet. Om kräftan blir stressad kan dock immunförsvaret bli nedsatt och signalkräftan blir smittad.

Tillaga kräftor

Om du inte har hyrt hem en kock och har köpt frysta kräftor är det viktigt att komma ihåg att tina dem i god tid. I kylskåp tar det ungefär två dagar. Det går såklart att snabba på processen i vatten eller mikron, men då kommer de att tappa mycket av sin goda smak.

Om man vill att kräftorna ska smaka extra gott och extra mycket är ett tips att koka en egen lag att lägga dem i. Det är faktiskt hur lätt som helst. Koka upp vatten med salt, strösocker, ljus öl och dillfrön under fem minuter. Låt sen lagen svalna innan du häller lagen över dina kräftor varvade med dillkronor. Låt kräftorna stå i lagen i ungefär ett dygn.

Om man vill testa något nytt kan man prova att woka sina kräftor med hackad vitlök. Tillsätt även lite sambal oelek, citronjuice, persilja och torrt vitt vin. Servera dem varma.

Vad kan man äta på kräftan?

Det mesta på kräftan går att äta, men skippa gärna magsäcken och tarmen. Magsäcken sitter längst fram på kräftan och är liten och svart och tarmen går genom hela kräftans stjärt. Annars är det bara att suga ut kräftlagen, knäcka klorna och knäcka den goda stjärten. Och kom ihåg att ha många servetter till hands!

Tillbehören till kräftskivan

En kräftskiva innebär inte bara kräftor, det behövs ju tillbehör också. Västerbottensostpaj är ju en riktig klassiker som man inte får missa. Men om man vill förnya sig lite kan man hyra en mästerkock som serverar en riktigt god kantarellpaj för att få in lite höstigare smaker. Knäckebröd är också något som verkligen hör till. Testa att baka ditt eget med smak av kummin, det blir ett utmärkt tillbehör till kräftfesten. För att matcha kantarellpajen kan du servera knäckebrödet med vispat kantarellsmör. Det är väldigt enkelt: vispa grädde tills det blir smör, stek kantareller med lite av smöret, hacka sen kantarellerna och blanda i dem med resten av smöret och krydda med salt och peppar efter smak.

Kommentera

Tomatfrossa

Inlagd i: Matinspiration, Matkunskap
Tomatfrossa

För den som satte igång sin tomatodling i trädgården, på balkongen eller i fönstret i våras börjar det nu bli dags att skörda de första mogna tomaterna. Med tomater kan man göra så mycket mer än bara hacka dem och ha dem i salladen. Vad sägs till exempel om en smarrig tomatpaj, eller varför inte fermenterade tomater? Här kommer lite tips på vad du kan göra med dina tomater i sommar och hur du bäst kan förvara dem.

Tomat – fullproppat med umami

Man brukar säga att de fyra grundsmakerna är sött, salt, beskt och surt. Men det finns faktiskt en femte: umami. Umami är en smak som förstärker andra smaker, och tomaten är full av umami. Detta gör att tomat passar så bra ihop med så många olika råvaror. Klassiker är ju basilika, grillat kött och mozzarella, men tomat passar även väldigt bra ihop med anis, vanilj, lakrits, kanel och citron.

Ta hand om dina tomater på rätt sätt

Att stoppa sina nyplockade tomater i kylen är ett stort misstag. Tomater förvaras allra bäst i rumstemperatur, annars kan mycket smak och arom försvinna. Men om din skörd har blivit större än vad du hinner äta går det alldeles utmärkt att frysa färska tomater. Du kan frysa dem hela eller krossade. Tinade tomater har dock inte riktigt samma konsistens som färska och blir lite vattniga, så de passar kanske bättre i matlagning än i salladen.

Du kan alltid hyra en kock hem som tillagar något smarrigt av dina tomater, men om du ändå inte hunnit äta upp dem innan de börjat bli skrynkliga behöver du inte slänga dem för det. Det finns fortfarande massa smak i en skrynklig tomat, och de är perfekta att använda till tomatsoppa.

Det många inte vet är att tomatkvisten faktiskt går att använda också. Tomatkvisten innehåller nämligen massa smak och passar till exempel utmärkt att lägga ner en stund i såsen medan du tillagar den. Det går även bra att mala torkad tomatkvist och använda den som krydda. Kom dock ihåg att tomatkvisten sitter på väldigt mycket smak som snabbt blir besk, så använd den med måtta.

Recepttips med tomat

Hyr en kock till kontoret och bjud dina kollegor på en god tacolunch, då är fermenterad tomatsalsa ett perfekt tillskott. Låt hackade tomater, paprika, chili, lök och kryddor stå i en lufttät burk tillsammans med lite rödvinsvinäger i ett par dagar. När den har jäst färdigt tillsätter du lite hackad koriander och du har en supergod fermenterad tomatsalsa. Tomater som passar till detta är bland annat kvisttomat, plommontomat och körsbärstomat.

Att göra tomatpaj är ett annat gott tips om man har mycket tomater hemma. Pajer bakade på tomater blir ofta väldigt saftiga och söta. Du kan göra tomatpaj med till exempel lök, basilika eller ost som extra ingrediens.

Tomat i smoothie är kanske inte det första man tänker på, men det fungerar faktiskt väldigt bra. Allra bäst fungerar körsbärstomater att mixa. Blanda till exempel yoghurt, banan, honung, kanel, tomater och fänkålsfrön. Perfekt att dricka till frukost eller efter träningen.

Kommentera

Somriga sallader till vardag och fest

Inlagd i: Matinspiration, Recept
Somriga sallader till vardag och fest

Under sommaren kan det ibland ta emot att ställa sig vid spisen och ugnen och laga en varm middag eller lunch. Då är salladen den perfekta lösningen. En sallad kan vara matig eller lätt, fruktig eller full av grönsaker, eller en härlig blandning av allt. Att blanda ihop en sallad av det man hittar i kylskåpet och skafferiet kan också vara en god räddning i vardagen när man inte kan eller vill ta sig till affären.

Efter en lång dag på stranden är man ofta hungrig, men inte så pepp på att ställa sig i köket. Då är en sallad den perfekta lösningen. Blanda grönsaker med matiga bönor eller quinoa och blanda i dina favoritnötter och en god dressing och middagen är klar.

Sommarsallad med otippade smakkombinationer

Sommarens smaker kan vara allt från fruktiga rabarber och jordgubbar till dill och färskpotatis. Och självklart går det att göra sallad på allt.

Rabarber och getost

Ett gott tips nu på sommaren är att blanda i lite rabarber i salladen. Getost och rödbetor är en känd klassiker som alltid funkar ihop, men blanda i lite rabarber för en otippad men somrig touch. Rabarber och getost är en oväntat bra kombination, och salladen blir härligt somrig med de rosa/röda rabarberna och de röda betorna. Blanda även i lite rödlök, persilja och rostade pinjenötter och toppa med olivolja, lönnsirap och kryddor. Hyr en kock och servera den till fest, eller laga till den själv som en lättare sommar-lunch.

Tomater och dill

En annan somrig klassiker är såklart dill. Dill är vi vana vid att äta till potatisen, men den funkar även väldigt bra till tomater. Blanda lök i ättikslag och skurna plommontomater med dill, olivolja och kryddor. En perfekt sallad till grill-kvällen eller bara som den är.

Jordgubbar och mozzarella

Härliga och söta jordgubbar passar faktiskt helt utmärkt tillsammans med krämig mozzarella (man kan se det som en matigare variant av jordgubbar med grädde). Blanda jordgubbar med mozzarella, basilika och mandel och toppa med balsamvinäger, olivolja, salt och peppar och du har en oväntad med god sommarsallad.

Matig sallad – både till vardag och fest

Om man vill göra sin sallad lite matigare kan man blanda i allt från bönor, potatis och quinoa till nötter och halloumi.

Grillad halloumi och mynta

Blanda rädisor, tomat, gurka, schalottenlök och romansallad med grillad halloumi och toppa med hackad mynta och persilja. En fräsch och somrig sallad som kan serveras som den är tillsammans med en god dressing eller till grillat.

Sallad till buffén

En matig sallad på buffébordet till sommarfesten är nästan alltid en hit och lätt för gästerna att anpassa själva efter tycke och smak. Om du hyr in en kock till sommarfesten behöver du inte ens förbereda buffén själv. Håll salladen relativt enkel men servera den tillsammans med ett par olika såser och dressingar så kan gästerna själva välja vad de tycker är godast utan att du, eller en inhyrd kock, behöver laga en rad olika rätter.

Kommentera
css.php