Blogg

Tomatfrossa

Inlagd i: Matinspiration, Matkunskap
Tomatfrossa

För den som satte igång sin tomatodling i trädgården, på balkongen eller i fönstret i våras börjar det nu bli dags att skörda de första mogna tomaterna. Med tomater kan man göra så mycket mer än bara hacka dem och ha dem i salladen. Vad sägs till exempel om en smarrig tomatpaj, eller varför inte fermenterade tomater? Här kommer lite tips på vad du kan göra med dina tomater i sommar och hur du bäst kan förvara dem.

Tomat – fullproppat med umami

Man brukar säga att de fyra grundsmakerna är sött, salt, beskt och surt. Men det finns faktiskt en femte: umami. Umami är en smak som förstärker andra smaker, och tomaten är full av umami. Detta gör att tomat passar så bra ihop med så många olika råvaror. Klassiker är ju basilika, grillat kött och mozzarella, men tomat passar även väldigt bra ihop med anis, vanilj, lakrits, kanel och citron.

Ta hand om dina tomater på rätt sätt

Att stoppa sina nyplockade tomater i kylen är ett stort misstag. Tomater förvaras allra bäst i rumstemperatur, annars kan mycket smak och arom försvinna. Men om din skörd har blivit större än vad du hinner äta går det alldeles utmärkt att frysa färska tomater. Du kan frysa dem hela eller krossade. Tinade tomater har dock inte riktigt samma konsistens som färska och blir lite vattniga, så de passar kanske bättre i matlagning än i salladen.

Du kan alltid hyra en kock hem som tillagar något smarrigt av dina tomater, men om du ändå inte hunnit äta upp dem innan de börjat bli skrynkliga behöver du inte slänga dem för det. Det finns fortfarande massa smak i en skrynklig tomat, och de är perfekta att använda till tomatsoppa.

Det många inte vet är att tomatkvisten faktiskt går att använda också. Tomatkvisten innehåller nämligen massa smak och passar till exempel utmärkt att lägga ner en stund i såsen medan du tillagar den. Det går även bra att mala torkad tomatkvist och använda den som krydda. Kom dock ihåg att tomatkvisten sitter på väldigt mycket smak som snabbt blir besk, så använd den med måtta.

Recepttips med tomat

Hyr en kock till kontoret och bjud dina kollegor på en god tacolunch, då är fermenterad tomatsalsa ett perfekt tillskott. Låt hackade tomater, paprika, chili, lök och kryddor stå i en lufttät burk tillsammans med lite rödvinsvinäger i ett par dagar. När den har jäst färdigt tillsätter du lite hackad koriander och du har en supergod fermenterad tomatsalsa. Tomater som passar till detta är bland annat kvisttomat, plommontomat och körsbärstomat.

Att göra tomatpaj är ett annat gott tips om man har mycket tomater hemma. Pajer bakade på tomater blir ofta väldigt saftiga och söta. Du kan göra tomatpaj med till exempel lök, basilika eller ost som extra ingrediens.

Tomat i smoothie är kanske inte det första man tänker på, men det fungerar faktiskt väldigt bra. Allra bäst fungerar körsbärstomater att mixa. Blanda till exempel yoghurt, banan, honung, kanel, tomater och fänkålsfrön. Perfekt att dricka till frukost eller efter träningen.

Kommentera

Somriga sallader till vardag och fest

Inlagd i: Matinspiration, Recept
Somriga sallader till vardag och fest

Under sommaren kan det ibland ta emot att ställa sig vid spisen och ugnen och laga en varm middag eller lunch. Då är salladen den perfekta lösningen. En sallad kan vara matig eller lätt, fruktig eller full av grönsaker, eller en härlig blandning av allt. Att blanda ihop en sallad av det man hittar i kylskåpet och skafferiet kan också vara en god räddning i vardagen när man inte kan eller vill ta sig till affären.

Efter en lång dag på stranden är man ofta hungrig, men inte så pepp på att ställa sig i köket. Då är en sallad den perfekta lösningen. Blanda grönsaker med matiga bönor eller quinoa och blanda i dina favoritnötter och en god dressing och middagen är klar.

Sommarsallad med otippade smakkombinationer

Sommarens smaker kan vara allt från fruktiga rabarber och jordgubbar till dill och färskpotatis. Och självklart går det att göra sallad på allt.

Rabarber och getost

Ett gott tips nu på sommaren är att blanda i lite rabarber i salladen. Getost och rödbetor är en känd klassiker som alltid funkar ihop, men blanda i lite rabarber för en otippad men somrig touch. Rabarber och getost är en oväntat bra kombination, och salladen blir härligt somrig med de rosa/röda rabarberna och de röda betorna. Blanda även i lite rödlök, persilja och rostade pinjenötter och toppa med olivolja, lönnsirap och kryddor. Hyr en kock och servera den till fest, eller laga till den själv som en lättare sommar-lunch.

Tomater och dill

En annan somrig klassiker är såklart dill. Dill är vi vana vid att äta till potatisen, men den funkar även väldigt bra till tomater. Blanda lök i ättikslag och skurna plommontomater med dill, olivolja och kryddor. En perfekt sallad till grill-kvällen eller bara som den är.

Jordgubbar och mozzarella

Härliga och söta jordgubbar passar faktiskt helt utmärkt tillsammans med krämig mozzarella (man kan se det som en matigare variant av jordgubbar med grädde). Blanda jordgubbar med mozzarella, basilika och mandel och toppa med balsamvinäger, olivolja, salt och peppar och du har en oväntad med god sommarsallad.

Matig sallad – både till vardag och fest

Om man vill göra sin sallad lite matigare kan man blanda i allt från bönor, potatis och quinoa till nötter och halloumi.

Grillad halloumi och mynta

Blanda rädisor, tomat, gurka, schalottenlök och romansallad med grillad halloumi och toppa med hackad mynta och persilja. En fräsch och somrig sallad som kan serveras som den är tillsammans med en god dressing eller till grillat.

Sallad till buffén

En matig sallad på buffébordet till sommarfesten är nästan alltid en hit och lätt för gästerna att anpassa själva efter tycke och smak. Om du hyr in en kock till sommarfesten behöver du inte ens förbereda buffén själv. Håll salladen relativt enkel men servera den tillsammans med ett par olika såser och dressingar så kan gästerna själva välja vad de tycker är godast utan att du, eller en inhyrd kock, behöver laga en rad olika rätter.

Kommentera

Midsommarmat

Inlagd i: Händer just nu, Matinspiration
Midsommarmat

Färskpotatis, sill och jordgubbar – tre svenska klassiker på midsommarbordet. Sommarens härligaste dag närmar sig och det är dags att börja planera midsommarmaten. Om man vill slippa stress och bara vill njuta kan en hyrd kock laga en festmåltid för hela familjen eller kompisgänget.

Midsommar är kanske den populäraste högtiden i Sverige efter julen, så det är bra att börja panera i god tid. Här kommer några tips på hur du får till det perfekta midsommarbordet och den perfekta midsommarmaten, kanske med en ny och spännande twist.

Färskpotatis – ett midsommar-måste

Färskpotatis är kanske det vanligaste tillbehöret på det svenska midsommarbordet. Såklart är den supergod kokt, men det finns en uppsjö av andra goda sätt att tillaga sin färskpotatis på.

Ett gott tips är att göra en krämig potatissallad och blanda i lite rädisor och vallmofrön. Potatissalladen serveras kall så du, eller en inhyrd kock, kan laga den i god tid innan midsommar-lunchen och slipper stressa. Garnera med lite senapskrasse och du har en ny favorit på midsommarbordet.

Om du är sugen på ett kryddigare alternativ kan du rosta din färskpotatis i ugnen tillsammans med dina favoritkryddor. Blanda till exempel potatisen med pressad vitlök, gurkmeja, spiskummin och chili.

Att grilla till midsommar är aldrig fel. Gör enkla potatispaket av folie med färskpotatis, olja, soltorkade tomater, vitlök, rosmarin och kryddor.

Sill – en svensk klassiker

Sill är ett måste för många på alla de svenska högtiderna, och midsommar är inget undantag.

Ett enkelt tips till midsommarbordet är att göra en silltårta med god kavring som botten. Blanda matjesill, lök, kvarg, gräddfil och kryddor och rör ihop det med gelatin. Lägg sillblandningen på en smulad botten av kavring och garnera med gräslök. Både snyggt och gott.

Jordgubbar – mer än bara till efterrätten

Jordgubbar med grädde eller glass? Hur gott som helst! En klassisk jordgubbstårta? Även det helt oemotståndligt. Men jordgubbar kan användas till så mycket mer än bara söta efterrätter. Här kommer några goda tips på hur du får in jordgubbarna i matlagningen.

Jordgubbar tillsammans med salami är till exempel hur gott som helst. Ta en stark salami och snurra runt en jordgubbe och fäst med en tandpetare, ett gott och unikt tilltugg till midsommarbuffén som dina gäster sent kommer att glömma.

Salsa kan du göra på jordgubbar och avokado. Det blir en god och färgrik blandning som passar utmärkt till grillad lax. Blanda bara jordgubbar avokado, rödlök, koriander, limejuice och olja. Hur lätt som helst.

Om du är ute efter en något hetare salsa kan du blanda chilifrukt, chilisås och mango chutney med jordgubbar och andra frukter som nektarin, melon, kiwi eller persika. Perfekt till allting grillat.

Varför inte piffa upp salladen med lite jordgubbar? Blanda ihop en god sommarsallad med vackra jordgubbar, avokado, några goda salladsblad, lök och persilja. Häll över lite citronsaft och olivolja och du har en midsommarvinnare.

Nä midsommarmaten är fixad återstår bara att hoppas på fint väder och sol och inte allt för många regnskurar (fastän det nästan hör till).

Kommentera

Ätbara blommor – färgstark sommarmat 

Inlagd i: Matinspiration
Ätbara blommor – färgstark sommarmat 

Blommor i maten

Finns det något som är mer somrigt än blommor? En av årets stora sommartrender är att flytta blicken från grönsakslandet till rabatten och plocka in de ätbara blommorna i köket och matlagningen. Blommor kan såklart användas som dekoration, men även som smaksättning eller huvudingrediens. Många av de vanligaste blommorna vi har i trädgården är faktiskt ätbara. Exempel på ätbara blommor är tusensköna, pensé, viol, kärleksört, krasse, ringblomma, syren, kryddtagetes, fläderblom, lavendel, ros, gurkört och zucchiniblommor. Hyr en kock till kontoret och överraska dina kollegor med en färgsprakande sommar-måltid för att fira denna vackra årstid och allt gott och spännande den har att erbjuda i matväg.

Viktigt att komma ihåg är att inte äta blommor som du inte är helt säker på är ätbara, eftersom det finns sorter som är giftiga. Kom också ihåg att inte plocka blommor som du ska äta för nära trafikerade vägar då det inte är särskilt nyttigt att få i sig rester av avgaser och utsläpp.

Pensé – vackra färger och mild smak

En enkel blomma att börja med om man vill experimentera med ätbara blommor är penséer. För det första finns den i väldigt många olika och klara färger vilket gör det roligt att använda den, och för det andra så har den en mild och mjuk smak som gör den lätt att inkorporera i olika rätter.

Penséer kan du använda för att dekorera din tårta eller paj. Du kan även lägga dem på toppen av din smoothie eller skål med yoghurt och bär. Penséer fungerar även utmärkt att blanda ner i salladen för att göra den lite mer färggrann. Penséer gör din rätt somrigare och vackrare på nolltid.

Viol – vacker färgklick

Viol kan man använda på liknande sätt som pensé, alltså som dekoration på bakverk eller som en färgklick i till exempel sallader. Ytterligare ett tips är att blanda ner violer i potatissalladen och göra en somrig twist på en god klassiker. Viol på frukostmackan är en annan höjdare.

Ringblomma – färgstark blomma som piggar upp

En blomma som inte smakar så mycket är ringblomman. Den har dock väldigt vackra gula och orangea blomblad vilket gör det roligt att använda den i maten. Kronbladen kan strös över en sallad eller kokas tillsammans med ris för att piffa upp en enkel rätt.

Krasse – kryddig smak

Blomsterkrasse är en klassiker när det kommer till ätbara blommor. Man kan använda både blommorna och bladen, och den peppriga smaken påminner och rädisa.

Syren – smakar lika gott som den doftar

Doften av syren är något som för många är starkt förknippat med våren och början på sommaren. Syren smakar dessutom lika sött och gott som den doftar. Syrensaft kan göras på ungefär samma sätt som sommarklassikern fläderblomssaft och får en härlig söt och somrig smak.

Fläderblom – mer än bara saft

På tal om fläderblomssaft, ett somrigt tips är att grava lax i fläderblomssaft och citron. Blir hur gott som helst tillsammans med nykokt färskpotatis och dill. Hyr en kock och bjud på denna delikatess till midsommar.

Tagetes – citronlik smak

Kryddtagetes har en härlig fruktig, kryddig och citronlik smak. Både blomman och bladen kan ätas och smaken gör att den kan användas ungefär som dragon i matlagningen. Tagetes är även populär som vinägerkrydda.

Kommentera
css.php