Blogg

Somriga sallader till vardag och fest

Inlagd i: Matinspiration, Recept
Somriga sallader till vardag och fest

Under sommaren kan det ibland ta emot att ställa sig vid spisen och ugnen och laga en varm middag eller lunch. Då är salladen den perfekta lösningen. En sallad kan vara matig eller lätt, fruktig eller full av grönsaker, eller en härlig blandning av allt. Att blanda ihop en sallad av det man hittar i kylskåpet och skafferiet kan också vara en god räddning i vardagen när man inte kan eller vill ta sig till affären.

Efter en lång dag på stranden är man ofta hungrig, men inte så pepp på att ställa sig i köket. Då är en sallad den perfekta lösningen. Blanda grönsaker med matiga bönor eller quinoa och blanda i dina favoritnötter och en god dressing och middagen är klar.

Sommarsallad med otippade smakkombinationer

Sommarens smaker kan vara allt från fruktiga rabarber och jordgubbar till dill och färskpotatis. Och självklart går det att göra sallad på allt.

Rabarber och getost

Ett gott tips nu på sommaren är att blanda i lite rabarber i salladen. Getost och rödbetor är en känd klassiker som alltid funkar ihop, men blanda i lite rabarber för en otippad men somrig touch. Rabarber och getost är en oväntat bra kombination, och salladen blir härligt somrig med de rosa/röda rabarberna och de röda betorna. Blanda även i lite rödlök, persilja och rostade pinjenötter och toppa med olivolja, lönnsirap och kryddor. Hyr en kock och servera den till fest, eller laga till den själv som en lättare sommar-lunch.

Tomater och dill

En annan somrig klassiker är såklart dill. Dill är vi vana vid att äta till potatisen, men den funkar även väldigt bra till tomater. Blanda lök i ättikslag och skurna plommontomater med dill, olivolja och kryddor. En perfekt sallad till grill-kvällen eller bara som den är.

Jordgubbar och mozzarella

Härliga och söta jordgubbar passar faktiskt helt utmärkt tillsammans med krämig mozzarella (man kan se det som en matigare variant av jordgubbar med grädde). Blanda jordgubbar med mozzarella, basilika och mandel och toppa med balsamvinäger, olivolja, salt och peppar och du har en oväntad med god sommarsallad.

Matig sallad – både till vardag och fest

Om man vill göra sin sallad lite matigare kan man blanda i allt från bönor, potatis och quinoa till nötter och halloumi.

Grillad halloumi och mynta

Blanda rädisor, tomat, gurka, schalottenlök och romansallad med grillad halloumi och toppa med hackad mynta och persilja. En fräsch och somrig sallad som kan serveras som den är tillsammans med en god dressing eller till grillat.

Sallad till buffén

En matig sallad på buffébordet till sommarfesten är nästan alltid en hit och lätt för gästerna att anpassa själva efter tycke och smak. Om du hyr in en kock till sommarfesten behöver du inte ens förbereda buffén själv. Håll salladen relativt enkel men servera den tillsammans med ett par olika såser och dressingar så kan gästerna själva välja vad de tycker är godast utan att du, eller en inhyrd kock, behöver laga en rad olika rätter.

Kommentera

Midsommarmat

Inlagd i: Händer just nu, Matinspiration
Midsommarmat

Färskpotatis, sill och jordgubbar – tre svenska klassiker på midsommarbordet. Sommarens härligaste dag närmar sig och det är dags att börja planera midsommarmaten. Om man vill slippa stress och bara vill njuta kan en hyrd kock laga en festmåltid för hela familjen eller kompisgänget.

Midsommar är kanske den populäraste högtiden i Sverige efter julen, så det är bra att börja panera i god tid. Här kommer några tips på hur du får till det perfekta midsommarbordet och den perfekta midsommarmaten, kanske med en ny och spännande twist.

Färskpotatis – ett midsommar-måste

Färskpotatis är kanske det vanligaste tillbehöret på det svenska midsommarbordet. Såklart är den supergod kokt, men det finns en uppsjö av andra goda sätt att tillaga sin färskpotatis på.

Ett gott tips är att göra en krämig potatissallad och blanda i lite rädisor och vallmofrön. Potatissalladen serveras kall så du, eller en inhyrd kock, kan laga den i god tid innan midsommar-lunchen och slipper stressa. Garnera med lite senapskrasse och du har en ny favorit på midsommarbordet.

Om du är sugen på ett kryddigare alternativ kan du rosta din färskpotatis i ugnen tillsammans med dina favoritkryddor. Blanda till exempel potatisen med pressad vitlök, gurkmeja, spiskummin och chili.

Att grilla till midsommar är aldrig fel. Gör enkla potatispaket av folie med färskpotatis, olja, soltorkade tomater, vitlök, rosmarin och kryddor.

Sill – en svensk klassiker

Sill är ett måste för många på alla de svenska högtiderna, och midsommar är inget undantag.

Ett enkelt tips till midsommarbordet är att göra en silltårta med god kavring som botten. Blanda matjesill, lök, kvarg, gräddfil och kryddor och rör ihop det med gelatin. Lägg sillblandningen på en smulad botten av kavring och garnera med gräslök. Både snyggt och gott.

Jordgubbar – mer än bara till efterrätten

Jordgubbar med grädde eller glass? Hur gott som helst! En klassisk jordgubbstårta? Även det helt oemotståndligt. Men jordgubbar kan användas till så mycket mer än bara söta efterrätter. Här kommer några goda tips på hur du får in jordgubbarna i matlagningen.

Jordgubbar tillsammans med salami är till exempel hur gott som helst. Ta en stark salami och snurra runt en jordgubbe och fäst med en tandpetare, ett gott och unikt tilltugg till midsommarbuffén som dina gäster sent kommer att glömma.

Salsa kan du göra på jordgubbar och avokado. Det blir en god och färgrik blandning som passar utmärkt till grillad lax. Blanda bara jordgubbar avokado, rödlök, koriander, limejuice och olja. Hur lätt som helst.

Om du är ute efter en något hetare salsa kan du blanda chilifrukt, chilisås och mango chutney med jordgubbar och andra frukter som nektarin, melon, kiwi eller persika. Perfekt till allting grillat.

Varför inte piffa upp salladen med lite jordgubbar? Blanda ihop en god sommarsallad med vackra jordgubbar, avokado, några goda salladsblad, lök och persilja. Häll över lite citronsaft och olivolja och du har en midsommarvinnare.

Nä midsommarmaten är fixad återstår bara att hoppas på fint väder och sol och inte allt för många regnskurar (fastän det nästan hör till).

Kommentera

Ätbara blommor – färgstark sommarmat 

Inlagd i: Matinspiration
Ätbara blommor – färgstark sommarmat 

Blommor i maten

Finns det något som är mer somrigt än blommor? En av årets stora sommartrender är att flytta blicken från grönsakslandet till rabatten och plocka in de ätbara blommorna i köket och matlagningen. Blommor kan såklart användas som dekoration, men även som smaksättning eller huvudingrediens. Många av de vanligaste blommorna vi har i trädgården är faktiskt ätbara. Exempel på ätbara blommor är tusensköna, pensé, viol, kärleksört, krasse, ringblomma, syren, kryddtagetes, fläderblom, lavendel, ros, gurkört och zucchiniblommor. Hyr en kock till kontoret och överraska dina kollegor med en färgsprakande sommar-måltid för att fira denna vackra årstid och allt gott och spännande den har att erbjuda i matväg.

Viktigt att komma ihåg är att inte äta blommor som du inte är helt säker på är ätbara, eftersom det finns sorter som är giftiga. Kom också ihåg att inte plocka blommor som du ska äta för nära trafikerade vägar då det inte är särskilt nyttigt att få i sig rester av avgaser och utsläpp.

Pensé – vackra färger och mild smak

En enkel blomma att börja med om man vill experimentera med ätbara blommor är penséer. För det första finns den i väldigt många olika och klara färger vilket gör det roligt att använda den, och för det andra så har den en mild och mjuk smak som gör den lätt att inkorporera i olika rätter.

Penséer kan du använda för att dekorera din tårta eller paj. Du kan även lägga dem på toppen av din smoothie eller skål med yoghurt och bär. Penséer fungerar även utmärkt att blanda ner i salladen för att göra den lite mer färggrann. Penséer gör din rätt somrigare och vackrare på nolltid.

Viol – vacker färgklick

Viol kan man använda på liknande sätt som pensé, alltså som dekoration på bakverk eller som en färgklick i till exempel sallader. Ytterligare ett tips är att blanda ner violer i potatissalladen och göra en somrig twist på en god klassiker. Viol på frukostmackan är en annan höjdare.

Ringblomma – färgstark blomma som piggar upp

En blomma som inte smakar så mycket är ringblomman. Den har dock väldigt vackra gula och orangea blomblad vilket gör det roligt att använda den i maten. Kronbladen kan strös över en sallad eller kokas tillsammans med ris för att piffa upp en enkel rätt.

Krasse – kryddig smak

Blomsterkrasse är en klassiker när det kommer till ätbara blommor. Man kan använda både blommorna och bladen, och den peppriga smaken påminner och rädisa.

Syren – smakar lika gott som den doftar

Doften av syren är något som för många är starkt förknippat med våren och början på sommaren. Syren smakar dessutom lika sött och gott som den doftar. Syrensaft kan göras på ungefär samma sätt som sommarklassikern fläderblomssaft och får en härlig söt och somrig smak.

Fläderblom – mer än bara saft

På tal om fläderblomssaft, ett somrigt tips är att grava lax i fläderblomssaft och citron. Blir hur gott som helst tillsammans med nykokt färskpotatis och dill. Hyr en kock och bjud på denna delikatess till midsommar.

Tagetes – citronlik smak

Kryddtagetes har en härlig fruktig, kryddig och citronlik smak. Både blomman och bladen kan ätas och smaken gör att den kan användas ungefär som dragon i matlagningen. Tagetes är även populär som vinägerkrydda.

Kommentera

Foraging – årets hetaste mattrend

Inlagd i: Matinspiration, Matkunskap
Foraging – årets hetaste mattrend

En av de största mattrenderna 2018, både för professionella kockar och hemmakockar, är foraging. Foraging skulle ungefär kunna översättas till ”leta efter” på svenska, och det är precis vad begreppet innebär inom matlagningen. Foraging går helt enkelt ut på att man samlar mat och kryddor i sin närmiljö, alltså i skog och mark.

Ta närproducerat till en ny nivå

Foraging är såklart långt ifrån ett nytt fenomen och har funnits så länge människan har funnits. Men det senaste året har det fått ett uppsving då många har blivit mer medvetna om människans påverkan på naturen och miljön, då är foraging ett enkelt sätt att gå tillbaka till grunden och hylla vår närmiljö och all mat den faktiskt erbjuder. Man kan säga att det är att ta närproducerat till en ny nivå. Många av de blad, skott, rötter, örter och blommor som finns runt vår husknut är faktiskt ätbara och hur goda och nyttiga som helst, vi har bara glömt bort det. Hyr en kock till kontoret och påminn alla om läckerheterna som växer runt husknuten.

Börja med foraging

Att börja med foraging är hur lätt som helst. Gå på en promenad och håll utkik efter allting som är ätbart och plocka ihop ingredienser för att förgylla kvällens middag. Läs gärna på lite innan för att lära dig vad som faktiskt är ätligt och okej att plocka. I Sverige råder det allemansrätt vilket gör att det är okej att gå ut i naturen och plocka. Plocka dock med ansvar och ta bara så mycket du behöver. Undvik växter som växer nära trafikerade vägar, håll dig istället i din egen trädgård eller i skogen.

Ta vara på ogräset

I det vi kallar ogräs gömmer sig faktiskt en rad läckerheter.

Kirskål

Kirskål växer ofta i stora bestånd och ses av många som ett envist ogräs. De späda bladen från kirskål kan användas i sallader, soppa och omeletter. Det fungerar ungefär som spenat i matlagningen. Ett annat gott tips är att göra kirskålspesto till pastan.

Maskros

Maskros är kanske vårt vanligaste ogräs, men den går faktiskt hur bra som helst att äta. Smaken på bladen, roten och stjälken är ganska besk, om du är känslig kan du låta dem ligga i vinäger och honung i några timmar så smakar de mildare. Hyr en kock och bjud på en god sallad där du låter de närplockade maskrosbladen ersätta ruccolan. Rötterna är goda att koka och sedan steka i smör, passar utmärkt till en blandning med rotfrukter.

Brännässla

En klassiker är ju att laga nässelsoppa av brännässlor. Men nässlor funkar även utmärkt till smoothies eller risotto. Kom bara ihåg att blötlägga och koka nässlan innan så att den inte bränns.

New Nordic Cuisine

Det finns många restauranger som har specialiserat sig på att arbeta nära naturen och basera sina menyer på vilka råvaror som är i säsong. Initiativet New Nordic Cuisine är en idé som bygger på att främja lokala och naturliga råvaror och att utveckla nya rätter utifrån vad som finns i närområdet. Detta har resulterat i att en rad restauranger i norden har börjat arbeta med just foraging och kunnat ta fram nya och spännande rätter som vi vanligtvis inte brukar äta. Flaggskeppsrestaurangen är Noma i Köpenhamn som dessutom har blivit utsedd till världens bästa restaurang 2010, 2011, 2012 och 2014. Såklart behöver man inte besöka en restaurang för att få uppleva den lite lyxigare foraging-upplevelsen. Hyr hem en kock till dig som kan bjuda på ditt lokala områdes specialiteter, du kommer inte att ångra dig.

Kommentera
css.php