Blogg

Foraging – årets hetaste mattrend

Inlagd i: Matinspiration, Matkunskap
Foraging – årets hetaste mattrend

En av de största mattrenderna 2018, både för professionella kockar och hemmakockar, är foraging. Foraging skulle ungefär kunna översättas till ”leta efter” på svenska, och det är precis vad begreppet innebär inom matlagningen. Foraging går helt enkelt ut på att man samlar mat och kryddor i sin närmiljö, alltså i skog och mark.

Ta närproducerat till en ny nivå

Foraging är såklart långt ifrån ett nytt fenomen och har funnits så länge människan har funnits. Men det senaste året har det fått ett uppsving då många har blivit mer medvetna om människans påverkan på naturen och miljön, då är foraging ett enkelt sätt att gå tillbaka till grunden och hylla vår närmiljö och all mat den faktiskt erbjuder. Man kan säga att det är att ta närproducerat till en ny nivå. Många av de blad, skott, rötter, örter och blommor som finns runt vår husknut är faktiskt ätbara och hur goda och nyttiga som helst, vi har bara glömt bort det. Hyr en kock till kontoret och påminn alla om läckerheterna som växer runt husknuten.

Börja med foraging

Att börja med foraging är hur lätt som helst. Gå på en promenad och håll utkik efter allting som är ätbart och plocka ihop ingredienser för att förgylla kvällens middag. Läs gärna på lite innan för att lära dig vad som faktiskt är ätligt och okej att plocka. I Sverige råder det allemansrätt vilket gör att det är okej att gå ut i naturen och plocka. Plocka dock med ansvar och ta bara så mycket du behöver. Undvik växter som växer nära trafikerade vägar, håll dig istället i din egen trädgård eller i skogen.

Ta vara på ogräset

I det vi kallar ogräs gömmer sig faktiskt en rad läckerheter.

Kirskål

Kirskål växer ofta i stora bestånd och ses av många som ett envist ogräs. De späda bladen från kirskål kan användas i sallader, soppa och omeletter. Det fungerar ungefär som spenat i matlagningen. Ett annat gott tips är att göra kirskålspesto till pastan.

Maskros

Maskros är kanske vårt vanligaste ogräs, men den går faktiskt hur bra som helst att äta. Smaken på bladen, roten och stjälken är ganska besk, om du är känslig kan du låta dem ligga i vinäger och honung i några timmar så smakar de mildare. Hyr en kock och bjud på en god sallad där du låter de närplockade maskrosbladen ersätta ruccolan. Rötterna är goda att koka och sedan steka i smör, passar utmärkt till en blandning med rotfrukter.

Brännässla

En klassiker är ju att laga nässelsoppa av brännässlor. Men nässlor funkar även utmärkt till smoothies eller risotto. Kom bara ihåg att blötlägga och koka nässlan innan så att den inte bränns.

New Nordic Cuisine

Det finns många restauranger som har specialiserat sig på att arbeta nära naturen och basera sina menyer på vilka råvaror som är i säsong. Initiativet New Nordic Cuisine är en idé som bygger på att främja lokala och naturliga råvaror och att utveckla nya rätter utifrån vad som finns i närområdet. Detta har resulterat i att en rad restauranger i norden har börjat arbeta med just foraging och kunnat ta fram nya och spännande rätter som vi vanligtvis inte brukar äta. Flaggskeppsrestaurangen är Noma i Köpenhamn som dessutom har blivit utsedd till världens bästa restaurang 2010, 2011, 2012 och 2014. Såklart behöver man inte besöka en restaurang för att få uppleva den lite lyxigare foraging-upplevelsen. Hyr hem en kock till dig som kan bjuda på ditt lokala områdes specialiteter, du kommer inte att ångra dig.

Kommentera

Vårens primörer

Inlagd i: Matinspiration, Matkunskap
Vårens primörer

Finns det något som smakar mer vår än årets första skörd? Maj är i full gång och de svenska primörerna börjar dyka upp i trädgårdsland och i affärerna. Det är färskpotatis, sparris, sockerärtor, rädisor, rabarber och mycket mer. Här har vi samlat några tips på årets godaste primörer som en hyrd kock eller hemmakock kan skapa kulinariska mästerverk med.

Rabarber

Nu i maj börjar den svenska rabarbern växa till sig i trädgårdslanden. Rabarber är en god och syrlig grönsak som passar både till bakning och matlagning. Det första man tänker på när man tänker på rabarber är kanske hur den syrliga smaken passar så oerhört bra ihop med socker. En sommar-klassiker är såklart rabarberpajen som ofta serveras med god vaniljsås. Vad många inte vet är att rabarber också passar väldigt bra i matlagning. Picklad rabarber passar till exempel utmärkt till grillat kött. Koka upp ättika, socker, vatten, äppeljuice och lite anis och tillsätt sen skalad och skivad rabarber. Häll över allt i en glasburk och låt stå i kylen i ungefär ett dygn. Denna goda blandning av sötma och syra är perfekt för att sätta guldkant på en grillmiddag man kan hyra hem en kock för att servera.

Svensk rabarber finns ofta i butikerna från maj till september. Om du odlar själv är det bäst att plocka dem redan innan midsommar, annars riskerar du att de börjar smaka lite träigt.

Färskpotatis

Det finns väl inget som smakar så mycket svensk sommar som färskpotatis. Färskpotatisen plockas innan den är helt färdigvuxen. Den outvecklade stärkelsen i potatisen gör att den får sin smöriga och goda smak. Kokt färskpotatis passar såklart utmärkt till midsommarsillen, men är också god att ha i en potatissallad tillsammans med rädisor eller rostad i ugn med goda kryddor.

Rädisor

En av de första vårtecknen som dyker upp i grönsaksdisken är rädisan. Rädisan smakar inte bara lite kryddigt och fräscht utan är även fylld av nyttigheter och goda egenskaper som gör underverk för kroppen. Rädisor är till exempel fyllda av kostfibrer som hjälper magen och tarmarna att jobba som de ska. De är även rika på C-vitamin och zink som båda hjälper till att stärka immunförsvaret och håller dig frisk från virus och bakterier. Rädisan är även rik på kalium som hjälper till att sänka högt blodtryck. Rädisan är alltså en riktig liten hälsobomb som passar utmärkt i en god sallad eller att äta precis som den är.

Sockerärtor

Lite senare på säsongen mognar sockerärtorna, en riktigt krispig och god baljväxt som nästan är allra godast att äta precis som den är utan någon tillagning. Sockerärtor är godast och sötast när ärtorna fortfarande är små. Om man vill tillaga sina sockerärtor är ett gott tips att koka dem ett par minuter i saltat vatten sen äta dem med lite smör som smälter på de varma ärtorna.

Bjud på en somrig grillkväll

Att bjuda på en grillkväll med en inhyrd kock och vårens färska och goda primörer låter inte helt fel. Bjud dina gäster på en sommarsallad med en blandning av alla vårens läckerheter och avsluta kvällen med en härligt knäckig rabarberpaj.

Kommentera

Ramslök – skogens delikatess

Inlagd i: Matkunskap
Ramslök – skogens delikatess

Ramslök, även kallad skogens vitlök, har sin korta men intensiva högsäsong nu mellan april och juni. Ramslök är en av den svenska skogens mest sällsynta delikatesser, men det gör den såklart bara än mer åtråvärd och den är populär både bland kockar man hyr hem och kockar som jobbar i restaurang. Ramslök är en bladlök som är besläktad med både vitlök och gräslök och smaken kan beskrivas som en blandning av de båda.

Ramslök växer vilt i södra Sverige

Ramslök växer vilt i södra Sveriges lövskogar. Den trivs där det är fuktigt och skuggigt och brer gärna ut sig över hyfsat stora områden. Bladen som plockas tidigt på säsongen har ofta en intensivare smak än de som plockas senare när växten har blommat. Det är dock inte fritt fram att plocka ramslök överallt. Speciella regler kan gälla i naturreservat, och i Blekinge är arten helt fridlyst och får inte plockas alls. Däremot hittas det mycket vild ramslök att plocka i Skåne, på Gotland och på Öland.

Om du är ute och plockar ramslök i skogen är det viktigt att vara uppmärksam. Ramslöken är nämligen väldigt lik den giftiga liljekonvaljen. Det finns dock en stor skillnad mellan växterna: ramslök luktar väldigt starkt av vitlök. Man behöver bara närma sig en plats där det växer mycket ramslök för att känna doften av lök. Det säkraste sättet att fastställa om det är ramslök eller liljekonvalj man hittat är att ta ett blad från växten och gnugga det mellan fingrarna – om det doftar lök är det ramslök du hittat!

Det går bra att smaka den råa ramslöken där och då, bladen, blommorna och stjälkarna är alla ätbara och har en väldigt stark och god löksmak.

Odla din egen ramslök

Ramslök går såklart även bra att odla själv i trädgården, men det kan vara lite knepigt. Löken trivs allra bäst i skugga och planterad rakt ner i jorden, alltså inte i en kruka eller pallkrage då det kan bli för varmt. Det kan ta något år innan du kan skörda din egen ramslök, men när du väl har fått fart på planteringen blir den ett utmärkt tillskott till din kryddträdgård.

Laga mat med ramslök

Ramslök kan både tillagas och ätas rå. Mycket smak sitter i växtsaften och den är därför extra god att ha färsk i sallader eller dressingar. Ett annat gott tips är att göra pesto av ramslöken. Hyr hem en kock och bjud på en god pasta med ramslökspesto. Blanda ganska mycket ramslök med pinjenötter, olivolja, riven ost och kryddor, och du har en perfekt pesto till pastan. Nu till grillsäsongen kan man hyra en mästerkock och låta den blanda ramslök med smör och servera tillsammans med en grillad stek. För att få in ramslök i den övriga matlagningen kan man blanda ihop ett eget ramslökssalt. Blanda flingsalt och ramslök i en mortel och använd saltet när du tillagar kött, kyckling, fisk eller grönsaker, eller varför inte när du poppar popcorn.

Om du vill ha med ramslöken i din matlagning är ett bra tips att tillsätta den till den varma rätten precis innan servering eftersom bladen tappar smak ju längre de tillagas.

Kommentera

Bli en grillmästare i sommar

Inlagd i: Matkunskap
Bli en grillmästare i sommar

Sommaren närmar sig och många passar på att plocka fram grillen och påbörja grillsäsongen nu när det äntligen börjar bli lite varmare. Här kommer några matnyttiga tips på hur du får ut det mesta av din grillning i vår och sommar.

Vilken grill ska man välja?

Det första man behöver tänka på är grillen. Visst funkar en engångsgrill hur bra som helst när man sitter ute med sina vänner och ska värma lite korv. Men om man vill få till den där riktigt goda grillmaten som smakar som om man hyrt hem en kock är ett hett tips att skaffa sig en grill man kan reglera värmen på. Precis som när man steker mat på spisen så behöver olika grillkött olika behandling för att bli riktigt gott. En tunn biff blir bäst med hög värme under kort tid och ett kycklinglår behöver lite lägre värme under längre tid för att bli riktigt genomstekt.

En grill med lock gör så att maten blir tillagad lite jämnare och snabbare eftersom värmen stannar kvar inne i grillen. Dessutom kan en grill med lock fungera som en ugn och du kan värma din potatisgratäng bredvid maten du grillar.

Om man väljer gasolgrill eller kolgrill spelar egentligen inte så stor roll, i alla fall inte för smaken. Den där riktigt goda och somriga grillsmaken uppstår när fettet från köttet droppar ner i grillen och sedan ångar upp och tränger in i köttet igen.

Tips för att undvika klassiska grill-tabbar

Grill-tabbar har väl vi alla gjort någon gång. Om man bara vill slappna av i sommar och inte tänka på det kan man alltid hyra hem en kock till trädgårdsfesten eller studentskivan.

Ett klassiskt grillproblem är att köttet är svartbränt på utsidan och rått på insidan. Ett bra sätt att undvika det här är att vända köttet många gånger. Vissa säger att hemligheten till en god grillstek är att bara vända en gång. Jag skulle istället påstå att hemligheten till en riktigt god grillstek är att vända många gånger så att den ena sidan hinner vila medan den andra grillas. Det är då man får en vällagad och genomgrillad köttbit.

En stor grillgaffel känns som ett naturligt tillbehör till grillsäsongen. Se dock upp med hur många gånger du sticker in gaffeln i köttet för att vända det. Varje gång du punkterar stekytan rinner lite köttsaft ut, och om du gör det för många gånger kan ditt kött till slut bli torrt. Så använd grillgaffeln varsamt och behåll så mycket som möjligt av köttsaften.

Ett annat problem är att maten tar smak av tändvätskan, vilket inte alls är särskilt gott. Använd tändvätska när du sätter fyr på grillen, men undvik gärna att hälla på mer senare. Vänta tills elden har lugnat ner sig och glöden är grå, då finns det ingen tändvätska kvar som kan ge smak åt din mat.

Heta och goda grilltips

Vad ska man själv, eller en inhyrd kock, grilla nu när grillsäsongen sätter igång? Självklart är en korv eller en stek alltid ett bra förslag, men ibland kan det vara roligt att prova på något nytt.

Om du har en grill med lock kan du prova att röka både fisk och grönsaker. När grillen har fått en fin glöd lägger du ut det du vill röka på gallret och sätter på locket och stänger ventilen.

Ett annat gott tips är att lägga förkokta rotfrukter i ett foliepaket tillsammans med timjan, vitlök, smör, salt och peppar och lägga hela paketet på glöden i grillen. Ett jättegott tillbehör till grillsteken.

Kommentera

Ta hand om dina matrester – och ät klimatsmart

Inlagd i: Matkunskap
Ta hand om dina matrester – och ät klimatsmart

Hur länge håller egentligen äggen om de ligger i kylen och vad ska man göra med franskbrödet som legat lite för länge och hunnit bli torrt? Livsmedelsverket säger att vi slänger alldeles för mycket av den maten vi handlar hem, och det är ju varken bra för plånboken eller miljön. Att ta tillvara på all maten man handlar och alla rester är ett enkelt sätt att vara klimatsmart och göra sitt för att värna om miljön. Om ni har hyrt hem en kock eller hyrt en kock till kontoret för en extra fin festmåltid är det lätt att det blir lite rester över. Här har vi samlat några tips för att hjälpa dig ta vara på dina rester och kanske upptäcka någon ny god maträtt på köpet.

Sallad av överblivna grönsaker

Visst är det lätt att den sista biten på gurkan och en ensam morot blir liggandes i kylen och till slut slängs. Ett tips för de udda och överblivna grönsakerna är att strimla dem med en mandolin och blanda ihop dem till en fräsch sallad. Morot, gurka och rödlök blir en förvånansvärt god och färgglad sallad. Ett annat gott tips är att strimla grönkål med morötter, russin och lite quinoa eller bulgur för en lite matigare rätt. Ostskalken som ligger längst in i kylen kan du enkelt riva över vilken sallad som helst och vips så har du en god maträtt och lite mindre matsvinn på samvetet.

Rädda ditt torra bröd med fattiga riddare

En klassiker är att göra fattiga riddare av det lite torra franskbrödet från söndagsfrukosten. Fattiga riddare är enkelt att laga och fungerar både till brunchen eller som en enkel efterrätt. Doppa några vita brödskivor i en blandning av mjöl, mjölk, salt och strösocker och stek dem gyllenbruna i en smörad stekpanna. Strö på lite kanel och socker och servera med lite keso och en fruktblandning.

Potatisbörd av överbliven kokt potatis

Har det blivit lite kokt potatis över efter helgens festmåltid lagad av en inhyrd kock? Då är det ett perfekt tillfälle att baka lite saftigt och gott potatisbröd. Kokt, riven potatis blandas ner i bröddegen och efter gräddningen har du ett nyttigt och mättande bröd.

Bäste före-datum och sista förbrukningsdag

En bra grej att komma ihåg är att alltid lukta och smaka på maten innan man slänger den. Bäst före-datum är bara en rekommendation från tillverkaren och betyder egentligen bara att produkten minst ska hålla till det datumet. Maten kan vara god och fräsch i flera dagar efter. Ett bra exempel på detta är ägg. Ägg har ofta ett bäst före-datum på 28 dagar på kartongen. Det datumet är anpassat efter ägg som förvaras i rumstemperatur. Ägg som förvaras i kylskåpet med den spetsiga delen nedåt kan faktiskt hålla i upp till tre månader. Ett snabbt test för att kolla om dina ägg går att äta är att lägga dem i en kastrull med vatten. Helt färska ägg lägger sig på botten, ett ägg som är cirka en vecka gammalt reser sig lite och ett ägg som är gammal flyter upp till ytan.

Sista förbrukningsdag är dock en helt annan sak och något man bör hålla koll på. Sista förbrukningsdag sätts på färska varor som till exempel köttfärs, kyckling och rått kött som verkligen blir dåligt, och hälsofarligt, efter det datumet. Så har du en oöppnad förpackning nötfärs i kylen med sista förbrukningsdag för ett par dagar sedan är det allra bästa att slänga den.

Kommentera

Odla dina egna kryddor

Inlagd i: Matkunskap
Odla dina egna kryddor

Att skippa kryddburkarna och plocka färska örter hemma måste ju vara drömmen för varje aspirerande mästerkock hemma. Det ger inte bara en härlig känsla att kunna plocka vad man behöver från egna krukor, utan egenodlade örter smakar ofta mycket godare än de du köper i affären. Sen ser det ju ganska proffsigt ut också med en egen liten kryddträdgård i köksfönstret. Nu i odlingstider är det perfekt att sätta igång och odla sina egna kryddor i köksfönstret, på balkongen eller ute i trädgården, och det är faktiskt ganska enkelt att komma igång.

Lättodlade kryddor

De tåligaste örterna är oregano, timjan, dragon, citronmeliss, salvia och rosmarin så de är bra att satsa på om man är nybörjare. Oregano är extra lättodlad och om man planterar den i kryddlandet kan den lätt sprida sig och ta över hela odlingen, därför är det bra att plantera den i kruka. En bra sak att komma ihåg är att ta vara på stjälkarna innan plantan blommar för då förlorar den mycket smak. Man kan såklart torka oreganon, men det blir såklart extra gott att plocka den färsk och sprida den över en hembakad pizza en inhyrd kock har bakat eller i pastan.

Odla din egen basilika

Ett annat gott tips till pasta är ju såklart basilika. Basilika är hyfsat lättodlad och smakar inte bara gott utan doftar även fantastiskt. Basilika älskar att ha det varmt, så odla den i kruka och ställ den riktigt varmt och ljust, men kom ihåg att vattna ofta då den lätt torkar ut i solen och helst vill ha fuktig jord. Bäst är det att odla basilika i ett växthus, på en inglasad balkong eller i ett soligt köksfönster eftersom den inte gillar blåst, då får bladen en extra god smak. Skörda basilikan genom att knipsa av bladpar på toppen av plantan. Precis som oreganon smakar bladen mest innan plantan går i blom, så knipsa av blomknoppar om du ser några. Hemmagjord pesto på färsk basilika från egna krukor är en riktig höjdare. Blanda några basilikablad med vitlök, pinjenötter, parmesan, olivolja, salt och peppar och du har en perfekt pesto till pastan.

Om du vill spara lite basilika du odlat själv går det väldigt bra att hacka bladen och frysa in. Ett hett tips om du vill bevara basilikans smak än bättre är att frysa in lite hackad basilika i iskubsformar och hälla lite olivolja över. När du sen ska laga en god tomatsås är det bara att plocka fram ett par basilikakuber och lägga ner i såsen. Smidigt och det kommer verkligen höja smaken på din, eller en inhyrd mästerkocks, matlagning.

Odla din egen dill

Nu när sommaren äntligen börjar närma sig är ju dill en självklar krydda. Om du börjar odla den nu kan du ha din första skörd redo till när färskpotatisen börjar dyka upp i butikerna. Dill är tyvärr lite kinkigare än de andra kryddorna vi tagit upp. Den tycker om att stå soligt, varmt och utan vind men tåler inte att jorden torkar ut och blir lätt angripen av insekter och sjukdomar. Skörda den innan den blommar för extra mycket smak. Dillkronan är perfekt att spara till kräftsäsongen för extra goda kokta kräftor.

Odla året om

Om du odlar inne kan du ha egenodlade kryddor året om på din fönsterbräda. Kom bara ihåg att de får ljus, vatten och näring. Det kommer ta din matlagning till nya nivåer!

Kommentera

En grönare påsk

Inlagd i: Matinspiration
En grönare påsk

Påskhelgen är på ingång och det är hög tid att börja planera påskmiddagen. Varför inte satsa på ett grönare alternativ i år? Det passar både om man firar påsk hemma eller måste jobba och hyr in en kock till kontoret. Man behöver ju inte byta ut alla påskens goda rätter mot vegetariska eller veganska, men här kommer några tips på goda alternativ som kan ge påskbordet nytt grönt liv.

Vegetarisk ”lax” och ”sill”

Det finns hur många goda vegetariska och veganska rätter som helst som passar alldeles utmärkt på påskbordet. Den gravade laxen kan till exempel ersättas med morot, de har ju samma fina orangea färg. Ugnsbaka skivade morötter och grava dem sedan i en lag av dill, socker och salt. Ett lättlagat och gott alternativ som vilken hemmakock som helst klarar av, men om man vill njuta lite extra av ledigheten kan man alltid hyra hem en kock och låta den sköta matlagningen medan man målar lite påskägg och äter smågodis. Sillen finns det också vegetariska alternativ till. Kok lite shiitakesvamp i ättikssprit, blanda den sedan med socker och senapsfrön och rör ihop den i en sås av yoghurt smaksatt med vitlök och timjan. Vips så har du helt vegetarisk ”sill”. Om inte shiitakesvamp passar kan man alltid använda aubergine istället. Ett gott tips är att lägga in skivad aubergine, morötter och purjolök i ättika. Ett perfekt veganskt alternativ till sill.

Veganska ägg

Ägg – det mest självklara på påskbordet, men kanske det svåraste att ersätta med ett grönt alternativ. Självklart kan man köpa ekologiska ägg från frigående höns utomhus, men om man vill göra det där lilla extra och äta helt växtbaserat finns det några goda alternativ.

En dansk matbutik, Førtex, har nyligen introducerat ägg i sitt sortiment som är helt växtbaserade. Det är Follow Your Heart, ett amerikanskt företag från Kalifornien som specialiserar sig på vegetarisk, vegansk och glutenfri mat, som tillverkar de helt veganska äggen. Äggen består av bland annat mjöl, proteiner, jäst, cellulosa och svart salt och deras smak och konsistens ska påminna om riktiga ägg. De ska även vara nyttiga och innehåller 1,5 gram fett, 4 gram kolhydrater, 1 gram protein och 4 gram fibrer per 10 gram (cirka ett ägg). Äggen är alltså helt veganska, innehåller inget gluten, inga mjölkprodukter, ingen soja och inget kolesterol. Äggen ska kunna användas till det mesta som vanliga ägg används till så som bakning av kakor och tårtor, äggröra, omelett, pannkakor och pajer, eller varför inte på påskbordet?

Avocado i stället för ägg

Ett annat alternativ, som kanske ligger lite närmare till hands, till de populära ägghalvorna på påskbordet är att ersätta ägget med en avokadohalva. Avokado och ägg är ju inte riktigt samma sak, men formen påminner om varandra och avokadon har en relativt neutral smak och är krämig i konsistensen vilket gör att det blir ett ganska bra grönt alternativ. Fyll avokadohalvan med till exempel rom och rödlök eller en vegansk majonnäs tillagad på till exempel kikärtor eller sojamjölk och olja.

Kommentera

Våra svenska sädesslag – så mycket mer än vetemjöl

Inlagd i: Matkunskap
Våra svenska sädesslag – så mycket mer än vetemjöl

Quinoa och amarant har blivit allt populärare på den svenska marknaden under det senaste decenniet. Och visst är det gott med en quinoasallad med fetaost och torkade tomater eller avokado lagat av en kock på kontoret, eller ett nyttigt surdegsbröd bakat på amarantmjöl. Quinoa och amarant i all ära, men låt oss inte glömma våra klassiska svenska sädesslag havre, vete, korn och råg.

Vete

Vete må ha fått ett dåligt rykte under de senaste åren. Det är förknippat med vita smaklösa bröd och onyttig snabbmat så som pizza och pasta. Men vete är såklart så mycket mer än så, man måste bara våga tänka lite nytt. Hela vetekärnor som man kokar och sen blandar med rostade rotfrukter blir en god och nyttig sallad som kan få vem som helst att se ut som en mästerkock i köket hemma. Den innehåller dessutom betydligt mer fibrer än en quinoasallad. Vetekli, ytskiktet på vetekärnorna, är mycket fiberrikt och funkar bra att ha i bröd eller smoothies. Vetekross, krossade vetekorn, är hur gott som helst att ha till gröten eller i det hembakade brödet. Ångbehandlade veteflingor är en hit i müslin eller som toppning på gröten. Vete är alltså så mycket mer än det finmalda vetemjölet, och för att få ut alla nyttigheter ur vetet är det bäst att ta tillvara på alla delar. Så glöm inte kärnan, grodden och det yttersta skiktet på vetekornet när ni tänker på vete.

Havre

När vi pratar om gröt måste man såklart nämna havre. Havre är naturligt helt glutenfritt, mycket proteinrikt och havregryn är ju en av de vanligaste ingredienserna i gröt. Havremjöl, som är populärt både vid bakning och matlagning, kan enkelt göras själv genom att mixa havregryn. Havrekärnor går hur bra som helst att fräsa i stekpannan och använda som ris.

Korn

Korn, kanske vårt mest förbisedda sädesslag. I Sverige odlas det väldigt mycket korn, men mycket går till djurfoder. Men korn kan användas till mycket och har en mild och mjuk smak. Precis som havrekärnor så kan korn användas som ett gott substitut till ris eller pasta. Blötlägg då kornen över natten och kok sen upp dem i ungefär 30 minuter. Hur gott som helst! Korngryn, krossade kornkärnor, används i mycket matlagning, till exempel i grynkorv och olika soppor. Kornflingor kan kokas till gröt eller hällas i müsli. Vi får heller inte glömma att korn används vid ölbryggning. Kornet blötläggs då för att sedan torkas och blir då malt.

Råg

Vårt mest fiberrika sädesslag är såklart råg med 14 gram fibrer per 100 gram. Det är populärt i grova bröd och ger mycket smak och saftighet. Råg kan också kokas till gröt. Kom dock ihåg att råg tar ganska lång tid att koka. Helst ska det blötläggas över natten sen kokas i 1 till 2 timmar, så det krävs lite arbete, men är helt klart värt det.

Det finns alltså hur mycket som helst man kan göra med våra svenska sädesslag. Ett hett tips är att beställa en kock hem och få lagat en god sallad med vetekorn och grillade grönsaker. Eller varför inte en uppfriskande hallonsmoothie med frysta hallon, yoghurt och vetekli till frukost?

Kommentera

Alger – den nya supermaten

Inlagd i: Matinspiration
Alger – den nya supermaten

När vi tänker på en riktigt god sallad lagad av en mästerkock på festen är kanske inte alger den första ingrediensen vi tänker på. Men det kanske vi borde börja göra. Alger i matlagning är på uppgång här i Sverige och det är en råvara som är både klimatsmart och fylld med nyttigheter och unik smak.

Näringsrika alger

Av kockar och hemmakockar i Asien har alger och sjögräs använts i matlagningen i flera århundraden. På vissa ställen är algodling till matlagning till och med vanligare än odling av fisk. Alger används bland annat till sushi, sjögrässallad, misosoppor och för att ge smak till buljong. Alger är mycket näringsrikt och innehåller mycket mineraler, vitaminer, proteiner och nyttiga Omega 3-fetter. Det är miljön på havsbottnen som gör att algerna innehåller så fina näringsämnen, de måste ju kunna överleva kylan och mörkret nere i haven.

De olika algsorterna

Det finns flera alger som är populära i det asiatiska köket och börjar ta sig in i det svenska både av restauranger och kockar hemma. Rödalgen nori är kanske den mest kända algen i Sverige. Den är fylld av protein och rik på vitaminer och mineraler. Den pressas och rostas och säljs sen som tunna remsor eller som flingor. Ark av nori används till sushirullar, men den är även vanlig i sallader och grytor. Wakame är en brunalg som ursprungligen kommer från Japan och ofta används i misosoppa. Den är mild i smaken och används gärna i sallad eller som tillbehör till fisk eller kött. Wakame är full av kalcium och används i dieter för att den sägs öka kroppens förbränning. Mekabu är mild och söt i smaken och används gärna i små mänger som en krydda istället för som en huvudingrediens. Rödalgen karragenalg, eller Irish moss, har en speciell smak och konsistens och används ofta i sallader. Användningsområdena för alger är alltså många. En kock som hyrs hem kan till exempel bjuda på en härlig algsallad med blandade alger, ingefära och rostade sesamfrön.

Odling av alger

Odling av alger ger inte bara ett nytt sting i matlagningen utan är även betydligt mer klimatsmart än odling av grönsaker och andra växter på land. Alger behöver inte vattnas eller gödslas och de odlas i havet så de tar inte upp någon åkermark. Alger kan både plockas vilda och odlas specifikt för matlagning. Om man odlar alger sätter man algfrön i tunna rep och det växer efter ett par veckor ut små algplantor. Då placerar man repet i havet och plantorna fortsätter att växa tills de är mogna att skördas.

Vilda alger

Vilda alger går ofta bra att plocka i Sverige. Då är det bra att tänka på att plocka i rena vatten som inte är stillastående eller ligger nära en hamn eller där det finns andra föroreningar. Förslag på svenska alger är till exempel knöltång, snärjtång eller köttalg (dilsea carnosa). Allra smidigast är förstås att köpa alger färdigpackade i butik. De är då ofta torra och behöver blötläggas i vatten i ett par minuter innan man kan använda dem i sin sallad eller soppa. Varför inte hyra in en kock till kontoret som kan bjuda dig och dina arbetskamrater på den populära supermaten som ger den där extra vitaminbomben som behövs under årets kalla månader?

Kommentera

Att äta i mörker

Inlagd i: Matinspiration
Att äta i mörker

Smaken – inte bara i munnen

Vid matlagning är presentation viktigt. Det vet vi. Att man äter lika mycket med ögonen som med munnen är en vanlig uppfattning. Innan vi ens har smakat en rätt börjar vi uppleva den bara genom att se den och lukta på den, och om en rätt inte ser aptitlig ut drar vi oss ofta en aning för att äta den. Om man hyr hem en mästerkock vill man till exempel att maten inte bara ska smaka fantastiskt utan även presenteras vackert. Mat handlar alltså i de flesta fall inte bara om hur det smakar utan även om hur det känns i munnen, hur det luktar och hur det ser ut. Om man tar bort ett av de här sinnena, hur upplever vi maten då?

Dark Dining

Att äta i mörker, eller dark dining, är ett restaurangkoncept som har vuxit fram sen slutet på 90-talet. Grundidén till konceptet är att om du tar bort syn förstärks dina andra sinnen och du får därmed en starkare, och annorlunda, gastronomisk upplevelse. Det finns flera olika versioner av att äta i mörker. Vissa restauranger väljer att släcka ner helt i hela lokalen och låter inget ljus komma in. Då är ofta mobiltelefoner och kameror helt förbjudna. Andra väljer att sätta en ögonbindel på sina gäster för att på så sätt ta bort alla synintryck när de ska äta.

Äta i mörker ute i världen

Det finns en rad mörka restauranger runt om i världen. En av de första är Blindekuh som idag finns både i Zürich och Basel i Schweiz. Alla servitörer är synskadade och restaurangen jobbar tillsammans med Blind-Liecht Foundation, en organisation som arbetar för att skapa jobbtillfällen för synskadade människor. Mannen som öppnade restaurangen, Jorge Spielmann, är själv synskadad och har sagt att han fick idén när han agerade mästerkock hemma och bjöd sina gäster på mat medan de bar ögonbindel. Gästerna sa att matupplevelsen förstärktes av att bara fokusera på smak och lukt, och Spielmann bestämde sig för att erbjuda samma upplevelse till den stora massan.

Andra exempel på restauranger är Dans Le Noir, som finns i Paris, New York och Saint Petersburg; Noire i Dubai; The Blind Café och Opaque som finns på flera platser i USA; och Dialogo nel Buio i Milan.

Äta i mörker i Sverige

I Sverige finns restaurangen Svartklubben i Stockholm. De låter sina gäster äta i totalt mörker för att spetsa sina andra sinnen under middagen. Alla servitörer på restaurangen är synskadade, vilket är väldigt vanligt i mörka restauranger, eftersom de redan är vana vid mörkret och kan servera utan större problem. De kan även ge de ätande tips på hur man lättast äter en måltid när synen är begränsad eftersom det är deras upplevelse varje dag. På Svartklubben är menyn hemlig och speciellt komponerad för att ätas i mörker och för att verkligen sätta smak, känsel och lukt i centrum.

En mörk restaurang kanske inte är något man besöker på sin lunchrast varje dag, men det är en unik upplevelse som ger en en hel del nya erfarenheter och sätter matupplevelsen i nya perspektiv. Bordsskick blir plötsligt oviktigt och det spelar ingen roll om man råkar använda fel gaffel eller tappa en bit potatis. Det är nästan som att hyra hem en privatkock mitt i natten när strömmen har gått.

Kommentera
css.php