Blogg

Den fantastiska rödbetan.

Inlagd i: Uncategorized
Den fantastiska rödbetan.

Svensk husmanskost är traditionellt en blandning av olika fettrika målrätter. Fet mat har haft en funktion i kalla länder och hjälpt till att hålla oss varma och nöjda över de kalla månaderna. Fast det gör också att energinivån går ned och man vill gärna somna till i soffan efter en rejäl måltid. Däremot finns det en väldigt potent rotfrukt, som ofta kommer med pyttipannan, och som du kan hitta på julbordets salladsavdelning, rödbetan.

Det är spännande att se hur maten växt fram genom tiderna, med kockar som lyckats hitta blandningar som skapar balans mellan de olika ingredienserna, fet julmat som är lagom ohälsosam, men god, serveras tillsammans med något som är väldigt hälsosamt och som nullifierar de dåliga effekterna direkt under själva måltiden.

Kockar skapar nya rätter och ser naturliga samband mellan mat och hälsoeffekter som den vetenskapliga världen sedan undersöker och verifierar. Dagens kockar erbjuder oss inte bara kulinariska läckerheter, de är samtidigt kemister som skapar effektiva och exotiska kryddblandningar, de är apotekare som ger oss medicin direkt från naturen, en kock av idag är bryggan till det som en gång var världens mest framstående läkare och filosofer.

Rödbetan

Det sägs att betor fanns i Babylons hängande trädgårdar. Romarriket ansåg att betan var afrodisiakum, och faktiskt fungerar en av rödbetans egenskaper på samma sätt som nutida läkemedel mot impotens, och i antika Grekland var betan så uppmärksammad att man utvecklade metoder för odling av den även under de heta sommarmånaderna.
Rödbetan är en rotfrukt som fann sin väg till de nordiska länderna runt 1700-talet. Den är enkel att gro, och väldigt tålig, vilket gör att rödbetan kan odlas ekologiskt även långt norrut i landet. Rödbetan har, liksom rotfrukter i allmänhet, ett högt fibervärde vilket hjälper mot allmänna magproblem.

Rödbetan har dessutom en mängd andra egenskaper som väckt intresse för denna växt bland såväl elitidrottare som hos vardagliga hälsotänkare. Faktum är att det var först under medeltiden som själva rotfrukten börjades använda för matlagning och innan dess åt man bara blasten medan rotfrukten användes som medicin. Även blasten är näringsrik och en välsmakande ingrediens i härliga maträtter som Somrig Rödbetssoppa.

Rödbetans hälsoeffekter

Redan under medeltiden så var rödbetan en vanlig kur för att bota problem med matsmältning och blodcirkulation. Betan har en hög fiberhalt vilket skapar en mättnadskänsla och hjälper mag-tarmfunktioner att arbeta på ett bra sätt.

Rödbetan är rik på B-vitaminet folsyra. Folsyra är bland annat viktig för cellbildningen. Fast det magiska ämnet i rödbetan, som fått stor uppmärksamhet under de senaste åren, är nitratet. Nitrat omvandlas i kroppen till kväveoxid och kväveoxid har visat sig ge en mängd positiva hälsoeffekter. Var dock uppmärksam på att nitrat är i sig själv ett giftigt ämne så undvik överdriven konsumtion.

Ämnet bidrar till att vidga blodådrorna och förbättrar på så sett blodcirkulationen. Vid högintensiv träning så förhårdnas blodådrorna och minskar därigenom syretillsättning av muskler vilket leder till trötthet och kramp. Rödbetan motverkar detta problemet och rödbetsjuice är nu en av de största trenderna inom motions- och träningsvärlden. I samband med högintensiv träning har det registrerats en 16 % förbättring av uthållighet efter att ha druckit rödbetsjuice under en veckas tid.

En annan effekt, och kanske en mer spännande sådan för personer som inte är yrkesverksamma idrottare, är att kväveoxid fyller på mellanrummen mellan olika delar i hjärnan och fungerar som synapser. Information mellan hjärnans olika delar skickas alltså direkt via gasen istället för över synapserna. Ett balanserat intag av rödbetan bör resultera i en högre tankefunktion. Som exempel så har tibetaner 10 % mer kväveoxid i kroppen än oss andra, på grund av en genetisk utveckling som skett efter att de har levt på höga höjder, och som kan förklara deras bättre förståelse av abstrakta koncept.

Rödbetsjuice används också som behandling av olika cancertillstånd som leukemi och är vid normalt bruk en anti-cancerogen.
Med hänsyn till att rödbetan utvidgar vener, vilket hjälper till att förbättra blodcirkulationen, samtidigt som t.ex. ingefära är blodförtunnande, så bör en smart blandning av dessa två kunna ge ett fullgott skydd mot blodproppar, stroke o.s.v.

Borsjtj-hyr-kock-stockholm

Borsjtj

Tips på maträtter som passar med rödbeta

Historian bjuder oss på berättelser om legendariska ryska hundraåringar och rödbetan kan vara en förklaring till deras långa liv. Borsjtj, den klassiska rödbetssoppan, var en vanlig maträtt vid de ryska matborden. Borsjtj är en god och färgrik soppa som passar bra för bjudningar och ger dessutom dina vänner alla de goda hälsoeffekterna som kommer med rödbetan.

Det finns vissa varianter av soppan, t.ex. den enklare polska rödbetssoppan, som du kan värma upp de kalla höst- och vinterkvällarna med.

Råa, rivna, rödbetor passar så klart perfekt i de flesta sallader och med sallader så är det bara fantasin som sätter stopp för hur de kan tillagas. Vad sägs om maskrosblad (jodå, växer överallt, är näringsrikt och innehåller till och med fullgott protein), rödbetsblast och lite goda nötter som toppas med kryddad olivolja?

Vill du bjuda på ett spännande tilltugg så är det både snabbt och gott att fixa till rödbetschips. Det är bara att skära upp rödbetan, strö över lite havssalt, krydda dem utifrån ditt egna önskemål, och in i ugnen med dem.

Du kan även göra en rödbetspuré och använda den som ingrediens i andra maträtter för att skapa spännande och nya färger på de vanliga pannkakorna, ge hälsokraft åt muffins, eller som ersättning för tomatketchupen. Ketchup färgas ofta med rödbetssaft för att ge den en fylligare färg.

Rödbetsblasten kan med fördel kokas och får då en smak och karaktär som påminner om spenat.

Är det dags att springa ett maratonlopp eller tura med längdskidorna så är det också 5 dagar med rödbetsjuice som får planeras in som uppvärmning.

Vanligtvis så kostar hälsosam mat lite mer i affärerna men med tanke på att ekologisk rödbeta kan hittas för väldigt låga priser, i alla vanliga matbutiker, samtidigt som du får en mängd goda hälsoeffekter på köpet, så bör du hitta plats för rödbetan i matbudgeten.

Rödbetan kan användas till en mängd olika maträtter och kan ge färg åt vardagsmåltiderna.
Den skyddar mot viss slags cancer, förbättrar blodcirkulationen, förbättrar tankeaktiviteten, rödbetan renar lever och gallgångar, och är antioxidant.

css.php