Blogg

Goda matsvampar som du kan plocka i skogen eller grönsaksdisken

Inlagd i: Matinspiration, Matkunskap
Goda matsvampar som du kan plocka i skogen eller grönsaksdisken

Den efterlängtade svampsäsongen är här. Nu börjar våra svenska skogar, och affärer, fyllas av höstens alla goda matsvampar. Här är en samling av några svamp-favoriter som kommer förhöja höstens matlagning.

Champinjon

Champinjon är kanske den vanligaste matsvampen i Sverige. Den säljs både färsk och konserverad och har en mild nötsmak som passar i mycket matlagning. Den kan ätas rå eller kokas, stuvas, stekas eller friteras. Champinjoner innehåller mycket proteiner och mineraler, men nästan inga kolhydrater och inget fett. Om du vill glädja din familj eller dina vänner nu när hösten börjar knacka på dörren kan du hyra en kock och bjuda på en härlig champinjonsoppa, det är aldrig fel.

Det odlas mycket champinjon i Sverige, men om man plockar svampen vild i naturen bör man dock se upp så att man inte råkar plocka den giftiga vita flugsvampen istället. Den vita flugsvampens gift är dödligt och orsakar flest förgiftningar med dödlig utgång i Sverige. Den vita flugsvampens skivor är helvita medan champinjonens är bruna eller rosa. Ha alltid med dig en svampbok när du plockar svamp och om du är osäker är det bättre att avstå än att chansa.

Portabello

Portabello är en större variant av champinjonen med fylligare smak. Den är brun med en stor hatt och kan tillagas på samma sätt som champinjonen. Den ska dock helst inte ätas rå eftersom den innehåller fenylhydrazinderivat som kan vara giftigt om man får i sig för stora mängder.

Portobello är helt perfekt att lägga hel på grillen och ett perfekt vegetariskt alternativ till hamburgare. Ett gott tips är att steka en bit halloumi samtidigt och göra en god portobella- och halloumiburgare.

Trattkantarell

Trattkantarellen brukar dyka upp lite senare på hösten med sin härliga gula och bruna färg. Det är en väldigt populär matsvamp som många ger sig ut i våra barrskogar för att hitta. Det är dock viktigt att vara uppmärksam eftersom trattkantarellen lätt kan förväxlas med toppig giftspindling. Egentligen är svamparna inte särskilt lika men de växer i samma miljöer, så det är lätt att råka lägga ner fel i svampkorgen.

Trattkantarellen har en tunn hatt som ofta är gulbrun och en klart gul fot. Hyr en kock till kontoret och bjud dina kollegor på en härlig rätt med trattkantareller. Svampen är till exempel god smörstekt på toast eller i soppa eller sås.

Ostronskivling

Ostronskivling har en mild och god smak som passar till mycket matlagning, och det är faktiskt en av de mest odlade svamparna i världen. Den är i första hand populär eftersom den smakar gott, men den har även en härlig konsistens som håller sig trots matlagning. Den är till exempel god att steka, ha i omeletten eller i såsen.

Om man letar efter ostronskivling i naturen växer den främst på bokstammar i vad som liknar stora klasar.

Blek taggsvamp

En svamp som, till skillnad från champinjonen, är svår att förväxla med en giftsvamp är blek taggsvamp. Svampen är beige och under hatten sitter det täta taggar (därav namnet). Taggarna bör man plocka bort innan man äter den. Blek staggsvamp har en ganska skarp och pepprig smak, men den smaken försvinner en aning när den tillagas.

Blek taggsvamp kan förhöja vilken rätt som helst med sin peppriga smak. Testa till exempel att ha den i pastasås eller i en god höstgryta.

css.php