Blogg

Goda tips för att minska ditt matsvinn

Inlagd i: Matinspiration, Matkunskap
Goda tips för att minska ditt matsvinn

Matsvinn är inte bara dåligt för miljön utan även plånboken. Ungefär var fjärde matkasse som vi bär hem hamnar till slut i soporna. Många matrester, som man tror att det bara är att slänga, kan man faktiskt ta vara på och piffa upp andra rätter med eller använda för att skapa något helt nytt.

Blast – godare än vad man kan tro

Blast från grönsaker och rotfrukter är ofta något som slängs direkt. Men visst blast går faktiskt att äta, och många gånger är den minst lika nyttig som, om inte nyttigare än, själva grönsaken. En riktig höjdar-blast är morotsblasten. Morotsblast har en mild morotssmak och fungerar bra som krydda i soppor eller grytor, eller som en del i en sallad. Morotsblast kan man även använda till pesto. Byt helt enkelt ut basilikan mot morotsblast. Hyr en kock och bjud på denna goda spännande twist på klassikern pesto med pasta.

Man bör dock vara lite försiktigt när man äter blast. Så klart är det bäst med ekologiska grönsaker så att man slipper få i sig bekämpningsmedel, det är också viktigt att skölja blasten noga så att man inte får i sig någon jord. Vissa blaster kan även vara giftiga om man får i sig för mycket. Potatisblast, bladen från rabarber och bladen från tomater ska man till exempel undvika att äta helt. Blasten på rödbetor ska man vara lite försiktig med eftersom den innehåller mycket nitrat.

Broccolistam – lika god som buketterna 

En annan grönsak som vi ofta inte använder till fullo är broccoli. Broccolistammen, som många av oss slänger av ren vana när vi skär upp vår broccoli, går faktiskt helt utmärkt att äta. Stammen är god att rosta i ugn tillsammans med rotfrukter eller hacka fint och steka tillsammans med pyttipanna. Det går även bra att hacka stammen och koka den tillsammans med resten av broccolin eller bara knapra på den rå som ett gott tilltugg medan du väntar på att kocken du hyrt för kvällen ska servera en god middag.

Parmesankant – bara ost

Om du har en äkta parmesan hemma som du är på väg att slänga eftersom det bara är kanten kvar är detta tipset för dig. På äkta parmesan är faktiskt kanten bara ost som har hårdnat och den går alldeles utmärkt att äta. Koka ostkanten till en god pastasås, eller lägg den i en soppa eller gryta. Parmesankant är även väldigt god att grilla så att den blir lite mjukare.

Återodla dina grönsaker – med resterna från de gamla 

Många grönsaker kan man faktiskt återodla om man bara tar vara på resterna på sätt sätt.

Basilika kan man till exempel klippa av ett par kvistar på och ställa i ett glas vatten tills de fått rötter. Då är det bara att planterar sticklingarna och vänta tills man har en helt ny basilikaplanta att njuta av. Salladslök kan man spara roten på och sätta i ett glas vatten. Efter bara några dagar kommer ny blast. Stammen i romansallad hoppar många över att äta, men släng den inte! Om du sätter den nere delen av stammen i ett glas vatten så kommer nya blad att börja växa efter bara ett par veckor. Om du har lite mer tålamod kan du även återodla ingefära. Spara en liten bit av ingefäran och plantera den i jord. Låt en liten bit sticka upp. Efter omkring tio månader kommer du kunna skörda din alldeles egna ingefära.

css.php