Blogg

Hemmagjord likör

Inlagd i: Recept
Hemmagjord likör

Här kommer lite om hur man gör likör själv.

Nu är det sommar och skördetid och istället för att bara koncentrera sig på att göra sylter och saft på bär och frukt tycker jag absolut att du skall testa på att göra lite egna likörer.

Hemmagjorda likörer liknar inget som man köper i handeln som oftast är på tok för söta och med artificiell smak. När man gör likör själv har man alla möjligheter att reglera sötman och kryddningen själv och resultatet blir rena naturliga smaker.

Ibland kan en flaska smaka hemskt men bortglömt ett halvår i skåpet och öppnad en senvinterdag förnimmer man sommar på butelj. Likörer på frukt och bär bör lagras ett halvår för att vinna full smak och blomma upp.

Likörer är inte bara till för att drickas och de är utmärka smaksättare till frukt, bakverk eller skvätta i lite lätt vispad grädde till efterrätten.

Här är en trio av likörer som är nysatta, hallon, jordgubbe och körsbär. Fruktlikörer är bra att placera i fönstret för att få sockret att smälta och få ut så mycket färg som möjligt ur bären. Fransmännen kallar dessa likörer för ” Liqueur de fenetre” Jag vet inte om det påverkar smaken men det ser trevligt ut att ha lite burkar i fönstret.

Dessa tre likörer görs i stort sett på samma sätt och är ett bra standardrecept som passar till bär och frukt. Jordgubblikören är klar efter en månad men hallon och körsbär behöver två månader på sig för att släppa smakerna innan man silar av. Det är viktigt att bären är av god kvalitet samt rena och torra.

Tag fram en stor burk med lock och lägg i en liter bär. Häll på 2.5 dl strösocker, häll på 5 dl 40% vit sprit och skruva på locket. Skaka burkarna då och då så sockret löser sig. Svårare än så är det inte men lite kryddor är trevligt att höja smaken med så sätt till 1 matsked hela kardemummakapslar till jordgubblikören.

Körsbär har hårdare skal och dessa är bra att sticka med en gaffel runt om och ät upp några körsbär under tiden, krossa kärnorna och lägg i burken för att förhöja kärnsmaken. Körsbär blir godast om de får ligga i konjak istället för vit sprit och sätt gärna till en liten bit vaniljstång och en bit kanel. Det höjer smaken rejält.

Hallonlikören behöver inga kryddor alls och blir godast om den får ligga i vit sprit för att inte ta bort de fina smakerna.

Jordgubbarna silar man av efter en månad och de överblivna bären är sladdriga och bleka men släng inte bort dem. Förvara dem i burk och blanda ner i en tårta när du bakar.

Körsbär, hallon, vinbär mm mår bra av att ligga 2 månader i sprit. Pressa inte bären när du silar av för då blir likören grumlig.

Körsbären är himmelska att hacka och blanda ner i en chokladkaka som man sedan kan skeda över lite av likören på. De överblivna bären håller i evigheter i en burk med lock.

Stänk i lite hallonlikör i ett glas med champagne och du har en “Framboise Royale”

Jag har valt den lägre halten socker, allt beroende på hur söta bären är. Vill man ha likören sötare kan man koka upp en sockerlag och hälla på lite i taget, smaka sig fram tills man hittat balansen. Blir det för sött kan några droppar citron få fram rätt nyans.

Bärlikörer tål att lagras och vinner i smaken. Helt nygjorda kan de vara kantiga i smaken. Servera bärlikörer lätt kylda.

Hemmagjord likör

Inlagd i: Uncategorized

Här kommer lite om hur man gör likör själv.

Nu är det sommar och skördetid och istället för att bara koncentrera sig på att göra sylter och saft på bär och frukt tycker jag absolut att du skall testa på att göra lite egna likörer.

Hemmagjorda likörer liknar inget som man köper i handeln som oftast är på tok för söta och med artificiell smak. När man gör likör själv har man alla möjligheter att reglera sötman och kryddningen själv och resultatet blir rena naturliga smaker.

Ibland kan en flaska smaka hemskt men bortglömt ett halvår i skåpet och öppnad en senvinterdag förnimmer man sommar på butelj. Likörer på frukt och bär bör lagras ett halvår för att vinna full smak och blomma upp.

Likörer är inte bara till för att drickas och de är utmärka smaksättare till frukt, bakverk eller skvätta i lite lätt vispad grädde till efterrätten.

Här är en trio av likörer som är nysatta, hallon, jordgubbe och körsbär. Fruktlikörer är bra att placera i fönstret för att få sockret att smälta och få ut så mycket färg som möjligt ur bären. Fransmännen kallar dessa likörer för ” Liqueur de fenetre” Jag vet inte om det påverkar smaken men det ser trevligt ut att ha lite burkar i fönstret.

Dessa tre likörer görs i stort sett på samma sätt och är ett bra standardrecept som passar till bär och frukt. Jordgubblikören är klar efter en månad men hallon och körsbär behöver två månader på sig för att släppa smakerna innan man silar av. Det är viktigt att bären är av god kvalitet samt rena och torra.

Tag fram en stor burk med lock och lägg i en liter bär. Häll på 2.5 dl strösocker, häll på 5 dl 40% vit sprit och skruva på locket. Skaka burkarna då och då så sockret löser sig. Svårare än så är det inte men lite kryddor är trevligt att höja smaken med så sätt till 1 matsked hela kardemummakapslar till jordgubblikören.

Körsbär har hårdare skal och dessa är bra att sticka med en gaffel runt om och ät upp några körsbär under tiden, krossa kärnorna och lägg i burken för att förhöja kärnsmaken. Körsbär blir godast om de får ligga i konjak istället för vit sprit och sätt gärna till en liten bit vaniljstång och en bit kanel. Det höjer smaken rejält.

Hallonlikören behöver inga kryddor alls och blir godast om den får ligga i vit sprit för att inte ta bort de fina smakerna.

Jordgubbarna silar man av efter en månad och de överblivna bären är sladdriga och bleka men släng inte bort dem. Förvara dem i burk och blanda ner i en tårta när du bakar.

Körsbär, hallon, vinbär mm mår bra av att ligga 2 månader i sprit. Pressa inte bären när du silar av för då blir likören grumlig.

Körsbären är himmelska att hacka och blanda ner i en chokladkaka som man sedan kan skeda över lite av likören på. De överblivna bären håller i evigheter i en burk med lock.

Stänk i lite hallonlikör i ett glas med champagne och du har en “Framboise Royale”

Jag har valt den lägre halten socker, allt beroende på hur söta bären är. Vill man ha likören sötare kan man koka upp en sockerlag och hälla på lite i taget, smaka sig fram tills man hittat balansen. Blir det för sött kan några droppar citron få fram rätt nyans.

Bärlikörer tål att lagras och vinner i smaken. Helt nygjorda kan de vara kantiga i smaken. Servera bärlikörer lätt kylda.

Hemmagjord likör

Inlagd i: Uncategorized

Här kommer lite om hur man gör likör själv.

Nu är det sommar och skördetid och istället för att bara koncentrera sig på att göra sylter och saft på bär och frukt tycker jag absolut att du skall testa på att göra lite egna likörer.

Hemmagjorda likörer liknar inget som man köper i handeln som oftast är på tok för söta och med artificiell smak. När man gör likör själv har man alla möjligheter att reglera sötman och kryddningen själv och resultatet blir rena naturliga smaker.

Ibland kan en flaska smaka hemskt men bortglömt ett halvår i skåpet och öppnad en senvinterdag förnimmer man sommar på butelj. Likörer på frukt och bär bör lagras ett halvår för att vinna full smak och blomma upp.

Likörer är inte bara till för att drickas och de är utmärka smaksättare till frukt, bakverk eller skvätta i lite lätt vispad grädde till efterrätten.

Här är en trio av likörer som är nysatta, hallon, jordgubbe och körsbär. Fruktlikörer är bra att placera i fönstret för att få sockret att smälta och få ut så mycket färg som möjligt ur bären. Fransmännen kallar dessa likörer för ” Liqueur de fenetre” Jag vet inte om det påverkar smaken men det ser trevligt ut att ha lite burkar i fönstret.

Dessa tre likörer görs i stort sett på samma sätt och är ett bra standardrecept som passar till bär och frukt. Jordgubblikören är klar efter en månad men hallon och körsbär behöver två månader på sig för att släppa smakerna innan man silar av. Det är viktigt att bären är av god kvalitet samt rena och torra.

Tag fram en stor burk med lock och lägg i en liter bär. Häll på 2.5 dl strösocker, häll på 5 dl 40% vit sprit och skruva på locket. Skaka burkarna då och då så sockret löser sig. Svårare än så är det inte men lite kryddor är trevligt att höja smaken med så sätt till 1 matsked hela kardemummakapslar till jordgubblikören.

Körsbär har hårdare skal och dessa är bra att sticka med en gaffel runt om och ät upp några körsbär under tiden, krossa kärnorna och lägg i burken för att förhöja kärnsmaken. Körsbär blir godast om de får ligga i konjak istället för vit sprit och sätt gärna till en liten bit vaniljstång och en bit kanel. Det höjer smaken rejält.

Hallonlikören behöver inga kryddor alls och blir godast om den får ligga i vit sprit för att inte ta bort de fina smakerna.

Jordgubbarna silar man av efter en månad och de överblivna bären är sladdriga och bleka men släng inte bort dem. Förvara dem i burk och blanda ner i en tårta när du bakar.

Körsbär, hallon, vinbär mm mår bra av att ligga 2 månader i sprit. Pressa inte bären när du silar av för då blir likören grumlig.

Körsbären är himmelska att hacka och blanda ner i en chokladkaka som man sedan kan skeda över lite av likören på. De överblivna bären håller i evigheter i en burk med lock.

Stänk i lite hallonlikör i ett glas med champagne och du har en “Framboise Royale”

Jag har valt den lägre halten socker, allt beroende på hur söta bären är. Vill man ha likören sötare kan man koka upp en sockerlag och hälla på lite i taget, smaka sig fram tills man hittat balansen. Blir det för sött kan några droppar citron få fram rätt nyans.

Bärlikörer tål att lagras och vinner i smaken. Helt nygjorda kan de vara kantiga i smaken. Servera bärlikörer lätt kylda.

css.php