Blogg

Höstens grytor

Inlagd i: Matinspiration
Höstens grytor

För många betyder höst grytor. Kvällarna blir mörkare och man tar sig ofta lite mer tid åt att laga mat än vad man gjorde under den varma sommaren. Hyr en kock och bjud in till höst-fest med en god gryta lagad på höstens favoriter, eller njut bara själv av de allra första höstdagarna och all den goda mat som väntar.

Höstgryta med svamp

Ett livsmedel som verkligen skriker höst är svamp. De flesta svampar passar alldeles utmärkt att ha i grytor, men de smakar förstås lite olika och lite olika mycket. Kantareller smakar till exempel lite mer medan champinjoner smakar lite mindre.

Kantareller

De svenska kantarellerna börjar dyka upp i våra skogar nu under slutet av augusti och september. Om man vill plocka sina kantareller själv ska man ge sig ut i en löv- eller barrskog och leta efter de klart gula svamparna. De finns i hela Sverige, men är inte alltid så lätta att hitta. Om man inte vill ge sig ut på svamp-jakt så finns de såklart att köpa i grönsaksdisken också.

En höstgryta toppad med kantareller blir garanterat en höst-favorit. Om du hyr en kock kan denne till exempel laga en gryta på älgkött för en extra vild smak. Kantarellerna blir allra godast om de steks vid sidan och sen rörs ner i grytan innan servering. Toppa med röda lingon – otroligt snyggt, höstigt och gott.

Champinjoner

Kantareller är så klart inte de enda svamparna som är goda att ha i grytor. Även champinjoner passar hur bra som helst. En gryta på läskytterfilé och champinjoner blir till exempel jättegod. För extra krispighet och sälta kan man blanda ner lite stekt bacon.

Äpplen

På hösten blir även våra godaste äpplen mogna. Och visst kan man laga en god äppelpaj, men äpplen fungerar faktiskt utmärkt att ha i höstgrytan också. Äpplena ger din gryta en extra syrlig smak som är svår att glömma.

En gryta på högrev passar alldeles utmärkt att koka tillsammans med äpplen. Stek till exempel äpplen tillsammans med kantareller i lite smör och blanda ner i din högrevsgryta.

Höstgryta med hetta

Om man vill få in lite andra smaker än de klassiskt svenska kan man alltid testa att göra en gryta på kryddig korv. Hyr hem en kock och bjud på en gryta med mexikansk touch. Då passar en gryta på svarta bönor och chorizo alldeles utmärkt. Chorizo är en kryddig korv med smak av cayenne, paprika (därav den röda färgen) och vitlök. De svarta bönorna gör grytan riktigt matig och korven ger den lite hetta. Perfekt för att hetta upp en kall höstkväll.

Vegetarisk gryta med rotfrukter

Såklart finns det också vegetariska alternativ. Rotfrukter fungerar till exempel alldeles utmärkt att ha som bas. Morötter blir ofta goda kokta, och om man verkligen vill få till en såsig gryta kan man testa att mormorkoka dem. Hackade morötter koks då tillsammans med gul lök tills de börjar koka sönder. Gaffla sedan morötterna och löken tillsammans med smör och avsluta med lite salt. Hur gott som helst tillsammans med vilken gryta som helst.

css.php