Blogg

Kräftskiva – sensommarens största fest

Inlagd i: Händer just nu, Matinspiration, Matkunskap, Recept
Kräftskiva – sensommarens största fest

Augusti är här och kräftsäsongen är äntligen på gång. En stark tradition i det svenska köket är ju att fira kräftsäsongen på sensommaren och hösten med en kräftskiva med härliga kräftor och goda tillbehör. Enligt traditionen infaller kräftpremiären den första onsdagen i augusti, men nu när vi kan köpa importerade och frysta kräftor går det hur bra som helst att börja lite tidigare. Hur får man egentligen till den perfekta kräftskivan? Hyr hem en kock och luta dig tillbaka i solstolen, annars kommer här kommer lite tips och nyttig fakta!

Nyttig fakta om kräftor

Sedan mitten på 1800-talet har kräftpesten funnits i Europa och sen början på 1900-talet har den funnits i Sverige. Kräftpesten är en parasit som angriper hela kräftbestånd och har utrotad många olika sorters kräftor runt om i världen. Kräftpesten smittar alla olika arter av sötvattenskräftor, men kan inte smitta några andra djur (den kan alltså inte smitta människor). Många tror att den svenska signalkräftan är immun mot kräftpest, men så är faktiskt inte fallet. Signalkräftan är dock resistent, vilket i det här fallet innebär att den kan kapsla in smittan i sitt skal för att stoppa infektionen. Detta syns som svarta märken på skalet. Om kräftan blir stressad kan dock immunförsvaret bli nedsatt och signalkräftan blir smittad.

Tillaga kräftor

Om du inte har hyrt hem en kock och har köpt frysta kräftor är det viktigt att komma ihåg att tina dem i god tid. I kylskåp tar det ungefär två dagar. Det går såklart att snabba på processen i vatten eller mikron, men då kommer de att tappa mycket av sin goda smak.

Om man vill att kräftorna ska smaka extra gott och extra mycket är ett tips att koka en egen lag att lägga dem i. Det är faktiskt hur lätt som helst. Koka upp vatten med salt, strösocker, ljus öl och dillfrön under fem minuter. Låt sen lagen svalna innan du häller lagen över dina kräftor varvade med dillkronor. Låt kräftorna stå i lagen i ungefär ett dygn.

Om man vill testa något nytt kan man prova att woka sina kräftor med hackad vitlök. Tillsätt även lite sambal oelek, citronjuice, persilja och torrt vitt vin. Servera dem varma.

Vad kan man äta på kräftan?

Det mesta på kräftan går att äta, men skippa gärna magsäcken och tarmen. Magsäcken sitter längst fram på kräftan och är liten och svart och tarmen går genom hela kräftans stjärt. Annars är det bara att suga ut kräftlagen, knäcka klorna och knäcka den goda stjärten. Och kom ihåg att ha många servetter till hands!

Tillbehören till kräftskivan

En kräftskiva innebär inte bara kräftor, det behövs ju tillbehör också. Västerbottensostpaj är ju en riktig klassiker som man inte får missa. Men om man vill förnya sig lite kan man hyra en mästerkock som serverar en riktigt god kantarellpaj för att få in lite höstigare smaker. Knäckebröd är också något som verkligen hör till. Testa att baka ditt eget med smak av kummin, det blir ett utmärkt tillbehör till kräftfesten. För att matcha kantarellpajen kan du servera knäckebrödet med vispat kantarellsmör. Det är väldigt enkelt: vispa grädde tills det blir smör, stek kantareller med lite av smöret, hacka sen kantarellerna och blanda i dem med resten av smöret och krydda med salt och peppar efter smak.

css.php