Blogg

Midsommarmat

Inlagd i: Händer just nu, Matinspiration
Midsommarmat

Färskpotatis, sill och jordgubbar – tre svenska klassiker på midsommarbordet. Sommarens härligaste dag närmar sig och det är dags att börja planera midsommarmaten. Om man vill slippa stress och bara vill njuta kan en hyrd kock laga en festmåltid för hela familjen eller kompisgänget.

Midsommar är kanske den populäraste högtiden i Sverige efter julen, så det är bra att börja panera i god tid. Här kommer några tips på hur du får till det perfekta midsommarbordet och den perfekta midsommarmaten, kanske med en ny och spännande twist.

Färskpotatis – ett midsommar-måste

Färskpotatis är kanske det vanligaste tillbehöret på det svenska midsommarbordet. Såklart är den supergod kokt, men det finns en uppsjö av andra goda sätt att tillaga sin färskpotatis på.

Ett gott tips är att göra en krämig potatissallad och blanda i lite rädisor och vallmofrön. Potatissalladen serveras kall så du, eller en inhyrd kock, kan laga den i god tid innan midsommar-lunchen och slipper stressa. Garnera med lite senapskrasse och du har en ny favorit på midsommarbordet.

Om du är sugen på ett kryddigare alternativ kan du rosta din färskpotatis i ugnen tillsammans med dina favoritkryddor. Blanda till exempel potatisen med pressad vitlök, gurkmeja, spiskummin och chili.

Att grilla till midsommar är aldrig fel. Gör enkla potatispaket av folie med färskpotatis, olja, soltorkade tomater, vitlök, rosmarin och kryddor.

Sill – en svensk klassiker

Sill är ett måste för många på alla de svenska högtiderna, och midsommar är inget undantag.

Ett enkelt tips till midsommarbordet är att göra en silltårta med god kavring som botten. Blanda matjesill, lök, kvarg, gräddfil och kryddor och rör ihop det med gelatin. Lägg sillblandningen på en smulad botten av kavring och garnera med gräslök. Både snyggt och gott.

Jordgubbar – mer än bara till efterrätten

Jordgubbar med grädde eller glass? Hur gott som helst! En klassisk jordgubbstårta? Även det helt oemotståndligt. Men jordgubbar kan användas till så mycket mer än bara söta efterrätter. Här kommer några goda tips på hur du får in jordgubbarna i matlagningen.

Jordgubbar tillsammans med salami är till exempel hur gott som helst. Ta en stark salami och snurra runt en jordgubbe och fäst med en tandpetare, ett gott och unikt tilltugg till midsommarbuffén som dina gäster sent kommer att glömma.

Salsa kan du göra på jordgubbar och avokado. Det blir en god och färgrik blandning som passar utmärkt till grillad lax. Blanda bara jordgubbar avokado, rödlök, koriander, limejuice och olja. Hur lätt som helst.

Om du är ute efter en något hetare salsa kan du blanda chilifrukt, chilisås och mango chutney med jordgubbar och andra frukter som nektarin, melon, kiwi eller persika. Perfekt till allting grillat.

Varför inte piffa upp salladen med lite jordgubbar? Blanda ihop en god sommarsallad med vackra jordgubbar, avokado, några goda salladsblad, lök och persilja. Häll över lite citronsaft och olivolja och du har en midsommarvinnare.

Nä midsommarmaten är fixad återstår bara att hoppas på fint väder och sol och inte allt för många regnskurar (fastän det nästan hör till).

css.php