Blogg

Poké Bowl – och andra goda rätter som serveras i skål

Inlagd i: Matinspiration, Matkunskap
Poké Bowl – och andra goda rätter som serveras i skål

Är det inte lite godare att äta något ur en skål istället för från en tallrik? Vare sig det handlar om en poké bowl, sushi som serveras i en skål eller en god frukostsmoothie så är det något speciellt med skålen. Under de senaste åren har restauranger och matställen som serverar den hawaiianska rätten poké bowl varit på uppgång i Sverige och runt om i Europa. Det är en nyttig och god variant av snabbmat som kan varieras i oändligheten. Och visst gör skålen allting lite roligare?

Poké – hawaiiansk husmanskost

Maträtten poké kommer ursprungligen från Hawaii och blev till genom att hawaiianska fiskare ville ta vara på hela dagens fiskfångst. Poke betyder ungefär ”att skära” på Hawaiiska, och det är precis vad som är grunden i rätten: skuren fisk. De fiskbitar som blev över skars upp i bitar och marinerades. På Hawaii är det vanligt att man gör poké av tonfisk eller bläckfisk, men även andra fisksorter förekommer.

Laga din egen poké bowl

Det är lätt att laga sin egen poké bowl, men om man vill lyxa till det extra kan man alltid hyra en kock. Grunden i bowlen är ris. Vanligtvis används sushi- eller grötris eftersom det har ett härligt tuggmotstånd, men såklart funkar det med jasminris också. När du har värmt ditt ris smaksätter du det med det japanska risvinet mirin.

Efter riset kommer vanligtvis fisken, i alla fall om man lagar en traditionell poké. Fisken ska vara rå och marinerad. Både fet fisk, som lax och makrill, och mager, som gös eller tonfisk, fungerar alldeles utmärkt. Tänk bara på att den magra fisken ofta smakar lite mindre och då får marinaden ta mer plats, jämfört med den fetare fisken som tar över smaken lite mer. Om man vill ha en vegetarisk variant kan man byta ut fisken mot marinerade morötter, tofu eller bönor.

När grunden av poké bowlen är klar är det dags för toppingen. Här finns det inga regler! Toppa efter tycke och smak med till exempel frukter och bär, nötter, sallad, grönsaker, kål, lök eller kimchi. Avsluta med en god sås eller dressing.

Hyr en kock till festen och bjud på poké bowls. Eftersom rätten är lätt att anpassa efter smak kommer alla gäster hitta något som de gillar.

Donburi

Den japanska motsvarigheten kallas donburi (donburi betyder skål på japanska). Likt en poké bowl så serveras donburi i en djup skål. Grunden är ris och sedan följer antingen kött, grönsaker eller marinerad rå fisk. Om huvudingrediensen är kött eller grönsaker får dessa ofta sjuda i en buljong smaksatt med sojasås eller mirin.

Hoe-deopbap

I Korea finns en motsvarighet som kallas Hoe-deopbap. Även det är en skål fylld av kokt ris blandat med rå fisk och grönsaker. Vanligtvis blandas ingredienserna med sesamolja och chogochujang, en sås gjord på vinäger, gochujang och socker.

Skål till frukost, lunch och middag

Vad som helst kan egentligen serveras i en skål för att göra det lite nytt. Testa till exempel att göra en smoothiebowl till frukost med en smoothie gjord på avokado, yoghurt, banan och limejuice och toppa med goda bär och kokosflingor.

Till lunch passar det utmärkt med en salladsskål med grönkål och dressing. Toppa med ett stekt ägg, avokado och några goda nötter.

Hyr en kock och bjud på poké bowl till middag och hela skål-cirkeln är sluten.

css.php