Blogg

Recension La Vecchia Signora, Södermalm, Stockholm

Inlagd i: Händer just nu, Matinspiration
Recension La Vecchia Signora, Södermalm, Stockholm

Stockholm Matkultur besöker “La Vecchia Signora”

Stockholm Matkultur besöker La Vecchia Signora som drivs av en av ägarna till den före detta Södermalmskrogen Lo Scudetto som numera huserar på Östermalm. Mycket känns igen, inte minst kärleken till fotbollslaget Juventus, vars senaste resultat prydligt står tryckt på menyn. Detta ger en nyckel till kökets röda tråd: regionen som laget kommer från – Piemonte. Menyn är fokuserad kring norditalienska anrättningar i allmänhet och regionala delikatesser i synnerhet. Det är en avspänd och lugn stämning i den näst intill fulla restaurangen, inramad av dov belysning och mörk träpanel. På väggarna hänger en lagom portion Juventus. Vi låter vår servitris i stort sett välja ut vår dryck, något hon gör på ett lika avspänt som professionellt sätt. Antipaston vi får in innehåller sex blandade smårätter, från klassikern Vitello Tonnato till saftiga bitar marinerad bläckfisk och lövtunna skivor lufttorkad fläskfilé. Allt är utsökt med undantag för några grillade kronärtskockshjärtan som är både torra och smaklösa. Barolobrässerat kaninlår kommer i en kraftigt reducerad sås tillsammans med krämig polenta och är, som resten av rätterna, outsmyckad. Här finns konsekvent inget överflödigt, vare sig i lokalen eller i rätterna. Den absoluta toppen nås i en samling hemlagade små ravioli fyllda med karljohansvamp, pancetta och tryffel. Våra försök att summera smaken slutar mest i barnsliga leenden. Till desserten pratar vi åter dryck med vår servitris men nu är det grappa som gäller. Restaurangen har ett för sin storlek fint och rejält utbud. Piemontesisk chokladpudding är precis som en chokladdessert ska vara – mörk, mustig och len. Möjligen är den stråt vassare än det vitvinskokta päronet som ackompanjeras av mandelkaka och lavendelglass.

La Vecchia Signora lyckas med något få krogar i sin klass i Stockholm gör, nämligen att leverera utsökt, vällagad mat tillsammans med utmärkt service i en avspänd miljö utan att något känns konstlat, onödigt eller överflödigt.

av Joel Ahnér Thollander

css.php