Blogg

Sätt färg på ditt julbord med saffran

Inlagd i: Matinspiration, Matkunskap
Sätt färg på ditt julbord med saffran

Om det finns någon krydda som förknippas med julen så är det saffran. I december bakar vi, eller om man hyr en kock, gärna lussebullar, saffransbröd och saffransskorpor. Men saffran är inte bara en väldigt julig krydda, det är även världens dyraste krydda. Saffran plockas för hand från den lilla krokusblomman och det behövs hela 150 000 krokusar för att få ihop ett kilo torkad saffran – då förstår man att en liten påse saffran är så dyr som den är.

Saffran används till mer än bara bakning och matlagning

Saffran har används runt om i världen i tusentals år och har inte bara används som en krydda i mat eller bakning utan även som färgningsmedel eller som medicin. Saffran sägs till exempel lindra nedstämdhet och forskning har visat att saffran kan hjälpa till att höja nivåerna av signalsubstansen serotonin i hjärnan vilket kan motverka depression. Den intensivt gula färgen saffran avger kan dessutom ha en positiv effekt på humöret och stärka koncentrationsförmågan och tankeverksamheten.

En färgsprakande jul med saffran

I Sverige förknippas kanske saffran ändå allra mest med just julbaket, men under de senaste åren har faktiskt den färggranna kryddan börjat kliva in på allt fler ställen i det svenska köket, och dessutom året runt och inte bara i december.

Saffran är som sagt väldigt dyrt, men det är en väldigt effektiv krydda. Bara 0,5 gram saffran kan förändra smaken och färgen på ditt bullbak eller din fisksoppa. Nedan har vi samlat några goda tips på vad du kan göra med saffran, antingen för att liva upp julbordet eller bara för att ljusa upp i vintermörkret. Hyr en kock till julfesten eller nyårsfesten och bjud på en färgsprakande middag fylld av goda saffranrätter.

Saffransglass

Saffransglass är en sån där efterrätt man aldrig glömmer efter att man har smakat den en gång. Glassen får en härlig gul färg och en unik söt och god smak som passar bra både på varma sommardagar eller som efterrätt på julbordet eller nyårsmiddagen.

Att göra egen glass är dessutom ganska enkelt. Vispa tre äggulor med socker, honung och saffran. Vispa sen tre deciliter grädde och rör sedan ihop äggsmeten med grädden. Ställ smeten i frysen i minst sex timmar, och voilà härligt god och gul glass! Glassen kan du toppa med goda hallon eller havreflarn eller vad som helst som du tycker passar.

Saffransfalafel

Saffransfalafel är ett perfekt vegetariskt tillskott till det klassiska julbordet, och fungerar dessutom som ett utmärkt substitut till köttbullarna om man vill undvika köttet helt.

Du tillagar helt enkelt vanlig falafel av kokta kikärtor, gul lök, vitlök, vetemjöl, olivolja, kryddor och saffran. Falaflarna kan du enkelt värma i ugnen, men kom bara ihåg att vända på dem efter halva tiden så att de blir jämnbruna. Supergott på julbordet, i en sallad eller i en wrap med grönsaker och god sås.

Saffransblomkål

En annan god saffransrätt som sätter färg på julbordet är en härlig och krämig blomkålsgryta med saffran. Hyr och kock och överraska dina middagsgäster med den här goda och vackra grytan.

Låt blomkål fräsa i olja tillsammans med finhackad lök, saffran, tomatpuré och en buljongtärning. Häll på mjöl, kokosmjölk och vitt vin och låt blomkålen kokas mjuk. Krydda och servera på julbordet.

css.php