Blogg

Somriga sallader till vardag och fest

Inlagd i: Matinspiration, Recept
Somriga sallader till vardag och fest

Under sommaren kan det ibland ta emot att ställa sig vid spisen och ugnen och laga en varm middag eller lunch. Då är salladen den perfekta lösningen. En sallad kan vara matig eller lätt, fruktig eller full av grönsaker, eller en härlig blandning av allt. Att blanda ihop en sallad av det man hittar i kylskåpet och skafferiet kan också vara en god räddning i vardagen när man inte kan eller vill ta sig till affären.

Efter en lång dag på stranden är man ofta hungrig, men inte så pepp på att ställa sig i köket. Då är en sallad den perfekta lösningen. Blanda grönsaker med matiga bönor eller quinoa och blanda i dina favoritnötter och en god dressing och middagen är klar.

Sommarsallad med otippade smakkombinationer

Sommarens smaker kan vara allt från fruktiga rabarber och jordgubbar till dill och färskpotatis. Och självklart går det att göra sallad på allt.

Rabarber och getost

Ett gott tips nu på sommaren är att blanda i lite rabarber i salladen. Getost och rödbetor är en känd klassiker som alltid funkar ihop, men blanda i lite rabarber för en otippad men somrig touch. Rabarber och getost är en oväntat bra kombination, och salladen blir härligt somrig med de rosa/röda rabarberna och de röda betorna. Blanda även i lite rödlök, persilja och rostade pinjenötter och toppa med olivolja, lönnsirap och kryddor. Hyr en kock och servera den till fest, eller laga till den själv som en lättare sommar-lunch.

Tomater och dill

En annan somrig klassiker är såklart dill. Dill är vi vana vid att äta till potatisen, men den funkar även väldigt bra till tomater. Blanda lök i ättikslag och skurna plommontomater med dill, olivolja och kryddor. En perfekt sallad till grill-kvällen eller bara som den är.

Jordgubbar och mozzarella

Härliga och söta jordgubbar passar faktiskt helt utmärkt tillsammans med krämig mozzarella (man kan se det som en matigare variant av jordgubbar med grädde). Blanda jordgubbar med mozzarella, basilika och mandel och toppa med balsamvinäger, olivolja, salt och peppar och du har en oväntad med god sommarsallad.

Matig sallad – både till vardag och fest

Om man vill göra sin sallad lite matigare kan man blanda i allt från bönor, potatis och quinoa till nötter och halloumi.

Grillad halloumi och mynta

Blanda rädisor, tomat, gurka, schalottenlök och romansallad med grillad halloumi och toppa med hackad mynta och persilja. En fräsch och somrig sallad som kan serveras som den är tillsammans med en god dressing eller till grillat.

Sallad till buffén

En matig sallad på buffébordet till sommarfesten är nästan alltid en hit och lätt för gästerna att anpassa själva efter tycke och smak. Om du hyr in en kock till sommarfesten behöver du inte ens förbereda buffén själv. Håll salladen relativt enkel men servera den tillsammans med ett par olika såser och dressingar så kan gästerna själva välja vad de tycker är godast utan att du, eller en inhyrd kock, behöver laga en rad olika rätter.

css.php