Blogg

Svenska råvaror som är i säsong under vintern

Inlagd i: Matinspiration, Matkunskap
Svenska råvaror som är i säsong under vintern

Den första frosten har gjort sitt intåg och på vissa ställen har det rean börjat snöa. Men bara för att vintern är här betyder inte det att våra frukt- och grönsaksdiskar ekar tomma. Nedan har vi samlat en rad goda råvaror som är i säsong nu under slutet av november och början på december.

Vinteräpplen

Vissa äppelsorter, som till exempel Rinston, Eldrött, Duväpple och Prinsessäpple, blir mogna under vintern och ska i regel plockas så sent på året som möjligt. Eftersom frukterna mognar långsammare när det är kallt bör man plocka dem innan de har blivit helt mogna på trädet och istället låta dem mogna klart i förvaring.

Av vinteräpplen kan man göra många goda efterrätter. Prova till exempel att ungsgratinera urkärnade äpplen fyllda med nötter, honung och kanel. Hyr en kock och njut av denna goda efterrätt tillsammans med vänner eller familj.

Kål

Under de sista veckorna av hösten och början på vintern har många av våra goda kålsorter sin högsäsong. Grönsaksdiskarna fylls av svensk blomkål, spetskål, brysselkål, svartkål och grönkål. Kål är inte bara gott utan det är också väldigt nyttigt. De flesta kålsorter innehåller mycket C-vitamin och gör underverk för ditt immunförsvar såhär under influensa- och förkylningsmånaderna.

Surkål

Om man vill göra sin kål extra nyttig ska man satsa på surkål. Surkål är inte bara gott och nyttigt, utan det är även väldigt enkelt att göra själv. Surkål gör man vanligtvis av vitkål och själva tillagningen tar behöver inte ta många minuter.

Börja med att fint strimla din kål. Strimla kan du göra med kniv eller i din matberedare. Sedan blandar du din strimlade kål med lite salt. Om du vill kan du låta saltet och kålen stå i ungefär en kvart, då hinner saltet börja dra ut vätskan ur kålen innan du själv börjar massera den mjuk och saftig. Krydda därefter din blandning med till exempel kummin och enbär. Sedan pressar du ner kålblandningen i en glasburk. Se till så att kålen är kompakt pressad och helt täckt av vätska. Kom ihåg att lämna ett par centimeter med luft mellan vätskan och locket så att kålen har plats att fermentera. Glasburken förvarar du sedan mörkt och i rumstemperatur. Ungefär två gånger per dag behöver du öppna locket på burken för att lätta på trycket under jäsningsprocessen. När det inte längre pyser när burken öppnas kan du låta den stå i ett par veckor i rumstemperatur, sedan kan du sätta in den i kylen och börja njuta av din egenlagade surkål.

Jordärtskocka

Ännu en delikatess som är i säsong nu är jordärtskockan. Jordärtskocka har en karaktärsfull smak som passar i soppor, grytor och gratänger. Den innehåller dessutom massor av mineraler och vitaminer.

Ett gott tips nu när det närmar sig jul är att göra en Janssons frestelse med jordärtskocka. Hyr en kock till julfesten som överraskar dina gäster med denna goda variant av ett klassiskt recept. Janssons frestelse lagas som vanligt, men en del av potatisen är utbytt mot jordärtskocka. Supergott!

css.php