Blogg

Tomatfrossa

Inlagd i: Matinspiration, Matkunskap
Tomatfrossa

För den som satte igång sin tomatodling i trädgården, på balkongen eller i fönstret i våras börjar det nu bli dags att skörda de första mogna tomaterna. Med tomater kan man göra så mycket mer än bara hacka dem och ha dem i salladen. Vad sägs till exempel om en smarrig tomatpaj, eller varför inte fermenterade tomater? Här kommer lite tips på vad du kan göra med dina tomater i sommar och hur du bäst kan förvara dem.

Tomat – fullproppat med umami

Man brukar säga att de fyra grundsmakerna är sött, salt, beskt och surt. Men det finns faktiskt en femte: umami. Umami är en smak som förstärker andra smaker, och tomaten är full av umami. Detta gör att tomat passar så bra ihop med så många olika råvaror. Klassiker är ju basilika, grillat kött och mozzarella, men tomat passar även väldigt bra ihop med anis, vanilj, lakrits, kanel och citron.

Ta hand om dina tomater på rätt sätt

Att stoppa sina nyplockade tomater i kylen är ett stort misstag. Tomater förvaras allra bäst i rumstemperatur, annars kan mycket smak och arom försvinna. Men om din skörd har blivit större än vad du hinner äta går det alldeles utmärkt att frysa färska tomater. Du kan frysa dem hela eller krossade. Tinade tomater har dock inte riktigt samma konsistens som färska och blir lite vattniga, så de passar kanske bättre i matlagning än i salladen.

Du kan alltid hyra en kock hem som tillagar något smarrigt av dina tomater, men om du ändå inte hunnit äta upp dem innan de börjat bli skrynkliga behöver du inte slänga dem för det. Det finns fortfarande massa smak i en skrynklig tomat, och de är perfekta att använda till tomatsoppa.

Det många inte vet är att tomatkvisten faktiskt går att använda också. Tomatkvisten innehåller nämligen massa smak och passar till exempel utmärkt att lägga ner en stund i såsen medan du tillagar den. Det går även bra att mala torkad tomatkvist och använda den som krydda. Kom dock ihåg att tomatkvisten sitter på väldigt mycket smak som snabbt blir besk, så använd den med måtta.

Recepttips med tomat

Hyr en kock till kontoret och bjud dina kollegor på en god tacolunch, då är fermenterad tomatsalsa ett perfekt tillskott. Låt hackade tomater, paprika, chili, lök och kryddor stå i en lufttät burk tillsammans med lite rödvinsvinäger i ett par dagar. När den har jäst färdigt tillsätter du lite hackad koriander och du har en supergod fermenterad tomatsalsa. Tomater som passar till detta är bland annat kvisttomat, plommontomat och körsbärstomat.

Att göra tomatpaj är ett annat gott tips om man har mycket tomater hemma. Pajer bakade på tomater blir ofta väldigt saftiga och söta. Du kan göra tomatpaj med till exempel lök, basilika eller ost som extra ingrediens.

Tomat i smoothie är kanske inte det första man tänker på, men det fungerar faktiskt väldigt bra. Allra bäst fungerar körsbärstomater att mixa. Blanda till exempel yoghurt, banan, honung, kanel, tomater och fänkålsfrön. Perfekt att dricka till frukost eller efter träningen.

css.php