Blogg

Vart tog soppan vägen? Recept Jordärtskockssoppa.

Inlagd i: Matinspiration, Recept
Vart tog soppan vägen? Recept Jordärtskockssoppa.

Förr i tiden var det inte en middag utan att den inleddes med en soppa i någon form serverad ur en stor terrin mitt på bordet.
Soppan kan vara precis hur enkel och exklusiv som helst men ett gemensamt har de alla och det är att de värmer och ger en mjuk grund i magen för det som komma skall.
De krämiga, passerade sopporna har franskt ursprung och här har man utrymme att leka med alla underbara rotfrukter som finns i handeln just nu. Ett gemensamt tips är att alltid sätta till lite potatis när man gör passerade soppor. Detta binder ihop soppan och man undviker att soppan delar på sig.

Jordärtskockor ger en härlig soppa med en speciell smak och här kommer ett enkelt och gott recept för ca 4 personer.

Jordärtskockssoppa med örtolja och Parmachips:

500 gram jordärtskockor
3 potatisar
2 finhackade schalottenlökar
2 msk smör
1 glas vitt vin
knappt 1 liter kyckling eller grönsaksbuljong
salt
peppar
2 äggulor
2 dl grädde
lite pressad citron
någon nypa socker

Börja med att skrapa eller skala jordärtskockorna och lägg dem i kallt vatten med lite pressad citron. de behöver inte vara helt renskrapade, lite skal ger karaktär på smaken. Låt den hackade schalottenlöken småputtra i smöret i en kastrull på låg värme utan att ta färg. Lägg i jordärtskockorna, häll på vinet och buljongen och låt koka upp. Skala potatisarna och lägg ner i kastrullen. När allt kokat upp sänker man temperaturen och låter det hela småkoka tills jordärtsockorna är helt mjuka. Detta tar olika lång tid. Ibland 20 minuter ibland en timme. Lyft av soppan från värmen och mixa soppan slät och passera den sedan genom en finmaskig sil för att få bort bruna prickar och soppan blir helt slät. Sätt tillbaka på spisen på låg temperatur eller ställ undan kallt tills soppan skall serveras. Strax innan servering värmer man upp soppan försiktigt. I en stor skål vispar man ihop grädden med äggulorna lite lätt och sen häller man i soppan ner i ägg/grädd blandningen. Försiktigt i början och sen snabbare. Häll tillbaka i kastrullen och sjud upp soppan. Nu tål soppan faktiskt kokning utan att äggulorna delar på sig. Dags att smaka av och här gäller det att man är noggrann med balansen av salt, peppar syra och sötma. Rotfrukter innehåller mycket socker och att sätta till socker verkar kanske underligt men det lyfter smaken rejält.
Lägg upp i djupa tallrikar, ringla över lite örtolja och servera med ett Parmachips som man gör på parmaskinka som fått ligga på bakplåtspapper i ugnen i 100 grader tills de känns helt torra och lätta.

Lycka till!

Vart tog soppan vägen? Recept Jordärtskockssoppa.

Inlagd i: Uncategorized

Förr i tiden var det inte en middag utan att den inleddes med en soppa i någon form serverad ur en stor terrin mitt på bordet.
Soppan kan vara precis hur enkel och exklusiv som helst men ett gemensamt har de alla och det är att de värmer och ger en mjuk grund i magen för det som komma skall.
De krämiga, passerade sopporna har franskt ursprung och här har man utrymme att leka med alla underbara rotfrukter som finns i handeln just nu. Ett gemensamt tips är att alltid sätta till lite potatis när man gör passerade soppor. Detta binder ihop soppan och man undviker att soppan delar på sig.

Jordärtskockor ger en härlig soppa med en speciell smak och här kommer ett enkelt och gott recept för ca 4 personer.

Jordärtskockssoppa med örtolja och Parmachips:

500 gram jordärtskockor
3 potatisar
2 finhackade schalottenlökar
2 msk smör
1 glas vitt vin
knappt 1 liter kyckling eller grönsaksbuljong
salt
peppar
2 äggulor
2 dl grädde
lite pressad citron
någon nypa socker

Börja med att skrapa eller skala jordärtskockorna och lägg dem i kallt vatten med lite pressad citron. de behöver inte vara helt renskrapade, lite skal ger karaktär på smaken. Låt den hackade schalottenlöken småputtra i smöret i en kastrull på låg värme utan att ta färg. Lägg i jordärtskockorna, häll på vinet och buljongen och låt koka upp. Skala potatisarna och lägg ner i kastrullen. När allt kokat upp sänker man temperaturen och låter det hela småkoka tills jordärtsockorna är helt mjuka. Detta tar olika lång tid. Ibland 20 minuter ibland en timme. Lyft av soppan från värmen och mixa soppan slät och passera den sedan genom en finmaskig sil för att få bort bruna prickar och soppan blir helt slät. Sätt tillbaka på spisen på låg temperatur eller ställ undan kallt tills soppan skall serveras. Strax innan servering värmer man upp soppan försiktigt. I en stor skål vispar man ihop grädden med äggulorna lite lätt och sen häller man i soppan ner i ägg/grädd blandningen. Försiktigt i början och sen snabbare. Häll tillbaka i kastrullen och sjud upp soppan. Nu tål soppan faktiskt kokning utan att äggulorna delar på sig. Dags att smaka av och här gäller det att man är noggrann med balansen av salt, peppar syra och sötma. Rotfrukter innehåller mycket socker och att sätta till socker verkar kanske underligt men det lyfter smaken rejält.
Lägg upp i djupa tallrikar, ringla över lite örtolja och servera med ett Parmachips som man gör på parmaskinka som fått ligga på bakplåtspapper i ugnen i 100 grader tills de känns helt torra och lätta.

Lycka till!

css.php