Blogg

Anders Wigh ute på uppdrag i Stockholms Skärgård

Inlagd i: Händer just nu
Anders Wigh ute på uppdrag i Stockholms Skärgård

Anders Wigh är vårt senaste tillskott av kockar här på Stockholm Matkultur och han delar sin matlagningspassion med en passion för att skriva. Därför kommer du att få följa Anders arbete ute hos kund här på bloggen. Mycket nöje!

Som inhyrnings och cateringkock vet man aldrig riktigt var man hamnar eller vilka konstiga situationer som kan uppstå. Akutlösningar måste ibland kommas på i sista sekunden, något dyker helt plötsligt upp och det är just detta som gör vårt arbete så otroligt spännande och roligt och inget uppdrag är det andra likt som igår kväll till exempel.
Jag var hos en uppdragsgivare med en trerätters för 9 personer när 2 personer från tillståndsmyndigheten kom sättandes över gården. En ansvarig för kök och den andre för alkoholtillstånd.
Jag hälsade artigt och presenterade mig som kocken och ropade även in mitt uppdragsgivare som blev en aning nervös. Nu är jag rätt petig och ordningsam av mig så köket var klanderfritt.
Personen som skulle kontrollera köket drog på sig en vit rock och ett hårnät medan den andre ansvarig för alkoholtillstånd gick bredvid i sina normala kläder vilket kändes rätt lustigt. Uppenbarligen gällde inte skyddskläder för honom.
Eftersom jag är kock var det mig de ville ställa frågor till om livsmedelshantering och tillagningsmetoder samt min personliga hygien. Jag frågades ut om än det ena och än det andra efter ett formulär med standardfrågor bland annat “kockmössa, hårnät?” Jag svarade om det verkligen inte räckte gott att jag kammat mig med Gillette mac3. Det drogs rejält på smilbanden hos alla. Jag fick även frågor om skyddshandskar och jag svarade att dessa använder jag bara om jag har sår på händerna eller om jag hanterar rå kyckling annars är det som att försöka ge sig på att brodera med handskar.
Svaret gillades och på frågan om hur ofta jag tvättar händerna var mitt svar såklart att det gör jag varje gång jag byter produkt, torkat av bänkar mm. Även detta gillades tills det kom en kommentar och min kocksläng. Nu hade jag precis slagit ihop smeten till  chokladfondanterna till efterrätten och min släng var såklart fläckig av choklad och fick frågan varför jag inte använder papper istället. Jag visade min trave med hårt manglade och fläckfria slängar i antikt linne som jag byter hela tiden och sa att dessa är bra mycket mer hygieniska jämfört med papper eller usel bomullskvalitet eftersom gammalt linne kan kokas på spisen. (vilket jag gör)
Det hela avlöpte med ett “Med beröm godkänt” vilket alltid känns trevligt att höra, både för mig och min uppdragsgivare.
Detta hände precis innan gästerna skulle sätta sig till bords och det var tur att allt var så pass väl förberett.

Menyn kanske ni vill höra?

Grönmusslor gratinerade i vitlöks och persiljesmör, toppade med ströbröd och parmesan, en rätt man blir garanterat okysst av men ack så gott.

Torrmarinerade lammkotletter i Herbes de Provence med en lamm jus, bondböneröra med citron, vitlök, olivolja och gruyère. Örtsvängd färskpotatis med citronmarinerade oliver och en ratatouille.

Chokladfondant med roman vaniljglass från Stockholms glasshus.

Vem vet vad som händer nästa gång men det återkommer jag om.

, Anders Wigh

Anders Wigh ute på uppdrag i Stockholms Skärgård

Inlagd i: Uncategorized

Anders Wigh är vårt senaste tillskott av kockar här på Stockholm Matkultur och han delar sin matlagningspassion med en passion för att skriva. Därför kommer du att få följa Anders arbete ute hos kund här på bloggen. Mycket nöje!

Som inhyrnings och cateringkock vet man aldrig riktigt var man hamnar eller vilka konstiga situationer som kan uppstå. Akutlösningar måste ibland kommas på i sista sekunden, något dyker helt plötsligt upp och det är just detta som gör vårt arbete så otroligt spännande och roligt och inget uppdrag är det andra likt som igår kväll till exempel.
Jag var hos en uppdragsgivare med en trerätters för 9 personer när 2 personer från tillståndsmyndigheten kom sättandes över gården. En ansvarig för kök och den andre för alkoholtillstånd.
Jag hälsade artigt och presenterade mig som kocken och ropade även in mitt uppdragsgivare som blev en aning nervös. Nu är jag rätt petig och ordningsam av mig så köket var klanderfritt.
Personen som skulle kontrollera köket drog på sig en vit rock och ett hårnät medan den andre ansvarig för alkoholtillstånd gick bredvid i sina normala kläder vilket kändes rätt lustigt. Uppenbarligen gällde inte skyddskläder för honom.
Eftersom jag är kock var det mig de ville ställa frågor till om livsmedelshantering och tillagningsmetoder samt min personliga hygien. Jag frågades ut om än det ena och än det andra efter ett formulär med standardfrågor bland annat “kockmössa, hårnät?” Jag svarade om det verkligen inte räckte gott att jag kammat mig med Gillette mac3. Det drogs rejält på smilbanden hos alla. Jag fick även frågor om skyddshandskar och jag svarade att dessa använder jag bara om jag har sår på händerna eller om jag hanterar rå kyckling annars är det som att försöka ge sig på att brodera med handskar.
Svaret gillades och på frågan om hur ofta jag tvättar händerna var mitt svar såklart att det gör jag varje gång jag byter produkt, torkat av bänkar mm. Även detta gillades tills det kom en kommentar och min kocksläng. Nu hade jag precis slagit ihop smeten till  chokladfondanterna till efterrätten och min släng var såklart fläckig av choklad och fick frågan varför jag inte använder papper istället. Jag visade min trave med hårt manglade och fläckfria slängar i antikt linne som jag byter hela tiden och sa att dessa är bra mycket mer hygieniska jämfört med papper eller usel bomullskvalitet eftersom gammalt linne kan kokas på spisen. (vilket jag gör)
Det hela avlöpte med ett “Med beröm godkänt” vilket alltid känns trevligt att höra, både för mig och min uppdragsgivare.
Detta hände precis innan gästerna skulle sätta sig till bords och det var tur att allt var så pass väl förberett.

Menyn kanske ni vill höra?

Grönmusslor gratinerade i vitlöks och persiljesmör, toppade med ströbröd och parmesan, en rätt man blir garanterat okysst av men ack så gott.

Torrmarinerade lammkotletter i Herbes de Provence med en lamm jus, bondböneröra med citron, vitlök, olivolja och gruyère. Örtsvängd färskpotatis med citronmarinerade oliver och en ratatouille.

Chokladfondant med roman vaniljglass från Stockholms glasshus.

Vem vet vad som händer nästa gång men det återkommer jag om.

, Anders Wigh

Anders Wigh ute på uppdrag i Stockholms Skärgård

Inlagd i: Uncategorized

Anders Wigh är vårt senaste tillskott av kockar här på Stockholm Matkultur och han delar sin matlagningspassion med en passion för att skriva. Därför kommer du att få följa Anders arbete ute hos kund här på bloggen. Mycket nöje!

Som inhyrnings och cateringkock vet man aldrig riktigt var man hamnar eller vilka konstiga situationer som kan uppstå. Akutlösningar måste ibland kommas på i sista sekunden, något dyker helt plötsligt upp och det är just detta som gör vårt arbete så otroligt spännande och roligt och inget uppdrag är det andra likt som igår kväll till exempel.
Jag var hos en uppdragsgivare med en trerätters för 9 personer när 2 personer från tillståndsmyndigheten kom sättandes över gården. En ansvarig för kök och den andre för alkoholtillstånd.
Jag hälsade artigt och presenterade mig som kocken och ropade även in mitt uppdragsgivare som blev en aning nervös. Nu är jag rätt petig och ordningsam av mig så köket var klanderfritt.
Personen som skulle kontrollera köket drog på sig en vit rock och ett hårnät medan den andre ansvarig för alkoholtillstånd gick bredvid i sina normala kläder vilket kändes rätt lustigt. Uppenbarligen gällde inte skyddskläder för honom.
Eftersom jag är kock var det mig de ville ställa frågor till om livsmedelshantering och tillagningsmetoder samt min personliga hygien. Jag frågades ut om än det ena och än det andra efter ett formulär med standardfrågor bland annat “kockmössa, hårnät?” Jag svarade om det verkligen inte räckte gott att jag kammat mig med Gillette mac3. Det drogs rejält på smilbanden hos alla. Jag fick även frågor om skyddshandskar och jag svarade att dessa använder jag bara om jag har sår på händerna eller om jag hanterar rå kyckling annars är det som att försöka ge sig på att brodera med handskar.
Svaret gillades och på frågan om hur ofta jag tvättar händerna var mitt svar såklart att det gör jag varje gång jag byter produkt, torkat av bänkar mm. Även detta gillades tills det kom en kommentar och min kocksläng. Nu hade jag precis slagit ihop smeten till  chokladfondanterna till efterrätten och min släng var såklart fläckig av choklad och fick frågan varför jag inte använder papper istället. Jag visade min trave med hårt manglade och fläckfria slängar i antikt linne som jag byter hela tiden och sa att dessa är bra mycket mer hygieniska jämfört med papper eller usel bomullskvalitet eftersom gammalt linne kan kokas på spisen. (vilket jag gör)
Det hela avlöpte med ett “Med beröm godkänt” vilket alltid känns trevligt att höra, både för mig och min uppdragsgivare.
Detta hände precis innan gästerna skulle sätta sig till bords och det var tur att allt var så pass väl förberett.

Menyn kanske ni vill höra?

Grönmusslor gratinerade i vitlöks och persiljesmör, toppade med ströbröd och parmesan, en rätt man blir garanterat okysst av men ack så gott.

Torrmarinerade lammkotletter i Herbes de Provence med en lamm jus, bondböneröra med citron, vitlök, olivolja och gruyère. Örtsvängd färskpotatis med citronmarinerade oliver och en ratatouille.

Chokladfondant med roman vaniljglass från Stockholms glasshus.

Vem vet vad som händer nästa gång men det återkommer jag om.

, Anders Wigh

css.php