Blogg

Decembers maträtter runt om i världen

Inlagd i: Matinspiration
Decembers maträtter runt om i världen

December är högtidernas månad på många ställen runt om i världen. Under december förbereder många i Sverige inför julen och alla dess festligheter, men hur ser egentligen decembers festligheter ut på andra ställen i världen, och vad kan man inspireras av och plocka in till sitt eget julbord? Hyr en kock och bjud på goda hushpuppies, en traditionell soul food-rätt som kan ätas under kwanzaa, eller en härlig kugel som vanligtvis äts under chanukka.

Chanukka

Den judiska högtiden chanukka, eller hanukka, firas i år från den 2 till den 10 december. Under åtta dagar firar man återinvigningen av det judiska templet i Jerusalem med presenter, ett ljus som tänds varje dag och god mat.

Maten man äter under chanukka är såklart väldigt traditionsbunden. Det mest klassiska på matbordet är den långkokta bringan. Nötbringan tillagas långsamt och länge under låg temperatur. Den kryddas ofta med band annat timjan, salvia och lagerblad. En annan klassisk judisk maträtt är latkes. Latkes är en friteras potatispannkaka som är kryddad med lök, svartpeppar och salt. Pannkakan steks gyllenbrun och krispig men är mjuk på insidan. Latkes serveras ofta med äppelmos och gräddfil. I Europa är kugel en vanlig rätt under channuka. Kugel är en gratäng som kan lagas antingen med den traditionsenliga potatisen eller med pasta, äggnudlar eller ris. Äggnudlar värms tillsammans med ägg, socker, cream cheese, gräddfil och smör i en form täckt av grahams kex. Som efterrätt äts ofta sufganiot, den syltmunk som vanligen äts varma.

Day of Our Lady of Guadalupe

Den 12 december firar katoliker i Mexiko årsdagen av Jungfru Marias uppenbarelse. Den här dagen är viktig för många i Mexiko eftersom Jungfru Marias uppenbarelse ledde till byggandet av Guadalupebasilikan, en stor kyrka utanför Mexiko City. Många vallfärdar till kyrkan under högtiden och det är en av Mexikos viktigaste helgdagar.

En populär maträtt under högtiden är buñuelos. Buñuelos är en friterad bulle av deg som är mycket populär i många länder i Sydamerika, men även i Afrika och vissa delar av Europa. Till degen tillsätts en smak av anis och när den är friterad och klar äts den dränkt i sirap med smak av kanel och guava. Buñuelos är en riktigt god efterätt som kan liva upp i vilket december-mörker som helst, hyr en mästerkock till julfesten och prova!

Kwanzaa

Kwanzaa är en sju dagar lång högtid som jämfört med många andra högtider är relativt ung. Kwanzaa firades för första gången 1966 och är ett alternativ till julfirandet för många afroamerikaner. Firandet börjar den 26 december och varar till den första januari. Det är ett icke-religiöst firande som skapades av Maulana Karenga, en amerikansk människorättsaktivist.

Under Kwanzaa äts mycket så kallad soul food, det vill säga amerikanska maträtter inspirerade av afrikansk matlagning. Ett exempel på soul food populär under kwanzaa är hushpuppies. En hushpuppy är en friterad majsboll som ofta äts tillsammans med revbensspjäll eller fisk och skaldjur.

css.php