Blogg

Hamburgarens dag

Inlagd i: Matinspiration, Matkunskap
Hamburgarens dag

Den 28 maj firas den internationella burgardagen, eller hamburgarens dag. Hamburgaren har under de senaste 100 åren blivit omåttligt populär, både för den goda smakens skull och för att den är relativt enkel och snabb att laga. Hamburgare kan man servera på alla möjliga olika sätt, till exempel med nötkött, kyckling eller halloumi, bara för att nämna några. Det är en maträtt som kan anpassas till alla smaker. Hyr en kock och bjud in till hamburgerfest. Vi har samlat de bästa tipsen för den godaste och saftigaste hamburgaren.

Hamburgarens historia

När man nämner hamburgare tänker många på USA, men man är faktiskt inte riktigt säker på var hamburgaren kommer ifrån från början. En teori pekar på att nötfärsbiffen blev uppfunnen i östra Europa under 1800-talet. Maträtten sped sig sedan till Tyskland där den sen följde med till USA när européer började emigrera.

Men det är såklart i USA hamburgaren blev vad den är idag. Snabbmaten hade sitt stora genombrott under 1920-talet och då exploderade även hamburgarens popularitet och den konkurrerade ut den förra snabbmatskungen varmkorven.

Den klassiska hamburgaren

Den klassiska hamburgaren är en burgare som är gjord på saftigt nötkött och serverad mellan två grillade brödskivor. Men hur får man egentligen till en riktigt saftig nötköttsburgare? Vi har tipsen.

Såklart handlar det i första hand om råvara. Ett bra kött ger helt enkelt en bra hamburgare. Högrevsfärs brukar fungera extra bra eftersom köttet är grövre malt och har en högre fetthalt.

När du formar dina hamburgare av färsen är att bra tips att blöta händerna i lite vatten eller smörja in dem i olja, då kletar inte färsen ihop sig lika lätt och hamburgarna blir lättare att forma.

Kom ihåg att inte pressa ihop köttfärsen för mycket när du formar dina hamburgare, då kan de lätt bli kompakta och torra. Forma dina hamburgare genom att krama färsen lite lätt och salta och peppra när biffarna ligger på stekpannan eller på grillen istället för att blanda färsen med kryddorna.

Se till att grillen eller stekjärnet är riktigt varmt när du lägger på dina hamburgare. Om du grillar är ett bra tips att pensla hamburgarna med lite olja så att de inte fastnar på grillgallret. Stekjärnet kan du olja som vanligt. Vänd inte dina hamburgare för ofta och stek dem tills de har fått en härlig brun yta.

Vegetariska hamburgare  

Hamburgare kan man såklart göra med så mycket mer än bara nötfärs.

Om du är ute efter ett vegetariskt alternativ kan du prova att göra saftiga quinoaburgare. Burgarna gör du på en blandning av kokta borlottibönor och röd quinoa. Bön- och quinoamixen blandar du med majsstärkelse, riven ost, ägg, olja och dina favoritkryddor. Burgarna blir lätta att forma och lätta att steka och smakar gudomligt.

En annan vegetarisk goding är halloumiburgaren. Halloumiburgare kan man steka precis som de är eller panera innan i lite ägg och ströbröd för en extra krispig yta. Halloumin är ganska salt, så det är gott att bryta av med mycket grönsaker och kanske lite skivad avokado för att balansera smaken.

css.php