Blogg

Höstens smaker

Inlagd i: Matinspiration, Matkunskap
Höstens smaker

De allra godaste råvarorna är ofta de som är i säsong. Nu när vi lämnat sommaren bakom oss är det dags att blicka framåt mot hösten och höstens alla goda smaker och färger. De gula kantarellerna börjar dyka upp i skogarna och grönsaksdiskarna, tillsammans med rödbetor, blåbär, lingon, bönor och mycket mer. Vi har samlat lite inspiration till höstens godaste smaker. Hyr din egen kock och låt dig och dina vänner och familj inspireras ytterligare av allt det goda den svenska hösten har att erbjuda. 

Svamp till pizzan

Att svampen börjar dyka upp i de svenska skogarna är för många det första tecknet på att hösten har dragit igång på riktigt. I de svenska skogarna hittar vi bland annat champinjoner, skogschampinjoner, kantareller och karljohanssvamp, alla fantastiskt goda och perfekta att använda till höstens alla goda maträtter. 

Självklart är det gott med smörstekta kantareller på en rostad macka eller en krämig risotto med skogschampinjoner, men svamp kan användas till mycket mer än så. Varför inte sätta svampen i fokus under fredagsmyset? Capricciosa i all ära, men svamp på pizza kan bli betydligt mycket mer spännande än så. Testa till exempel att laga en vit pizza, alltså pizza utan tomatsås, med halloumi, lufttorkad skinka och härliga champinjoner. Även kantareller kan vara fantastiskt goda med pizza. En lite oväntad kombination är att baka pizzadegen med torkade kantareller. Mixa helt enkelt bara torkade kantareller till ett fint mjöl och blanda ner i vetemjölet. Baka sedan pizzan precis som vanligt. Svampdegen gör pizzan extra lyxig och god. Toppa med allt från lök till kyckling till en härlig skinka, eller varför inte ännu mer svamp? 

Risotto med rödbetor

Risotto med champinjoner har de flesta hört talas om, men om man vill testa något nytt nu under hösten kanske en krämig rödbetsrisotto kan vara något. 

Rödbetor skördas vanligtvis under sommaren och hösten i Sverige och kan sedan lagras under vintern vilket gör att svenska betor går att köpa året om. De allra godaste betorna är förstås de nyskördade vilket gör att detta recept passar allra bäst på just hösten. 

Rödbetorna ger risotton en underbar rosa färg och en god söt smak. Risotton kan med fördel serveras tillsammans med stekt kyckling eller halloumi, parmesan och en god sallad. Det blir en härlig rosa färgklick i höstmörkret. 

Höstens vilda 

Höst innebär också jakt för många av landet jägare. I många köttdiskar kan man hitta viltkött och ett av höstens favoriter är förstås vildsvinet. Vildsvin är ett välsmakande kött som passar perfekt om man vill njuta av höstens allra godaste. Köttet passar perfekt i mustiga grytor med svamp, lök och enbär, eller ungsstekt serverat med rostade grönsaker och smörstekt svamp. Om man vill slippa stressen det kan innebära att försöka laga till sin vildsvinsstek själv på bästa sätt kan man alltid hyra en kock som kan ta ansvar för maten. Då kan man fokusera på det allra viktigaste: att äta och njuta. 

css.php