Blogg

Matdagar att fira i april!

Inlagd i: Matinspiration, Matkunskap
Matdagar att fira i april!

I april firar vi en rad matdagar. Vad sägs om morotens dag, linssoppans dag eller surdegsdagen? Att fira en matdag kan vara ett perfekt tillfälle att testa något nytt eller bara äta lite extra av dagens huvudroll. Vi har samlat aprils matdagar tillsammans med lite goda tips för att fira på bästa sätt. Varför inte hyra en kock till kontoret och bjuda dina kollegor på en god morotsrätt på morotens dag? Eller varför inte testa en bulle med bulle på bulle-med-bulle-dagen?

4 april – Morotens dag

Den 4 april är det morotens dag. Moroten är en underbar rotfrukt fylld med vitaminer och näringsämnen som är väl värd sin alldeles egna dag. I morötter finns det näringsämnen och vitaminer som bland annat är bra för ögonen, huden, magen, hjärtat och immunsystemet. Den är dessutom supergod.

Morötter passar i allt från sallader till smoothies till bröd och sötsaker. En klassiker som jag tror många kommer satsa på den 4 april är förstås morotskakan. Ett gott tips om du vill få in lite syrlighet i den annars söta morotskakan är att tillsätta lite citronsaft och rivet citronskal i smeten. Du kan även prova att ha lite citronsaft och citronskal i glasyren för att göra morotskakan ännu lite fräschare.

10 april – Bulle-med-bulle-dagen

Bulle med bulle är kanske en rätt som inte alla känner igen. Enkelt förklarat är det en chokladbulle som är instoppad i en fralla. Det låter kanske som en konstig kombination, men många tycker faktiskt att det är riktigt gott!

Ursprungligen tros bulle med bulle komma ifrån nordvästra Skåne, men fenomenet har under de senaste åren börjat ta resten av Sverige med storm. I Landskrona och Helsingborg firar man denna bull-kombination lite extra den 10 april. Varför inte testa en bulle med bulle? Det är faktiskt mycket godare än vad man kan tro!

12 april – Linssoppans dag

Den 12 april är det dags att fira den goda och nyttiga linssoppan. Linser är ett fantastiskt livsmedel som är rikt på fibrer, protein, antioxidanter och andra nyttiga näringsämnen.

Linssoppa kan lagas på nästan hur många sätt som helst. Om du vill prova något nytt kan du alltid hyra en kock och låta dig och dina gäster överraskas av en riktigt god linssoppa. Prova till exempel linssoppa på röda linser och broccoli. Den är god, mättande och hur nyttig som helst.

Bara för att linser är en bra vegetabilisk källa till protein så behöver inte linsrätter alltid vara vegetariska. En linssoppa med kyckling, kryddad med curry och koriander är till exempel en riktig höjdare.

14 april – Surdegsdagen

Finns det något godare en ett nybakat surdegsbröd? Den 14 april får vi äntligen tillfälle att fira surdegen lite extra.

Surdeg innehåller levande jäst och mjölksyrebakterier som ger brödet en speciell struktur och bredare smak. Surdegsbröd och bullar kan man idag köpa i vilken butik som helst, men det är faktiskt riktigt enkelt att sätta en surdeg själv.

Om du vill göra en surdeg från grunden börjar du med att blanda 2 dl vatten med 2,5 dl rågmjöl. Blandningen låter du stå i en inplastad skål i rumstemperatur i två dygn. Efter två dygn tillsätter du 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl och plastar sen in allt igen och låter den stå i ytterligare ett dygn. På den fjärde dagen tillsätter du 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl till, låter den stå ett dygn, sen är den klar. Surdegen kan du nu använda istället för jäst i ditt brödbak.

css.php