Blogg

Påskmat runt om i världen

Inlagd i: Matinspiration
Påskmat runt om i världen

Nu är det bara några dagar kvar till påsk och den goda påskmiddagen väntar. I Sverige brukar påskbordet fyllas med ägg, sill och lamm – men hur firar man egentligen påsk runt om i världen? Många länder firar med just lamm, men hur det tillagas kan skilja sig en del åt. Låt dig inspireras av påsktraditioner från runt om i världen inför årets påskfirande. Hyr en kock och bjud på norska lefser eller den finska traditionella efterrätten memma.

Påskmat i norden

Man kan tro att våra svenska traditioner är lika våra nordiska grannländers, men det finns faktiskt en hel del som skiljer oss åt.

Påskmat i Norge

I Norge äter man enligt tradition mycket fisk, men till påsk plockar man även fram lammet. Lammet äter man torkat och rökt tillsammans med äggröra och potatissallad. Till det har man ett tunnbörd som kallas lefser. Lefser är gjort på främst potatis och steks i stekpanna. Det är hur enkelt som helst att göra själv. Du mosar kokt potatis tillsammans med smör och salt, sedan rör du ner vetemjöl. Degen delar du i bitar och kavlar ut till rundlar. Dessa steker du på hög värme tills de fått fin färg. Tunnbrödet kan du fylla med allt från rökt lax eller ost till sylt och kanel.

Påskmat i Finland

I Finland äter man också mycket lamm till påsk som man ofta serverar med pepparmintsgelé. Till efterrätt brukar man servera memma, eller mämmi på finska. Memma är en gröt som är gjord på rågmjöl, malt och sirap. Smaken är söt och mustig och konsistensen är klibbig. Memma serveras ofta tillsammans med kall mjölk, grädde eller glass och äts enligt traditionen på långfredagen.

Påskmat i Danmark

Den danska påskmaten påminner kanske mest om den svenska, men de lägger extra mycket krut på påskfrukosten. Till frukosten serveras mycket ägg och sill, men även panerad fisk med remouladsås och frikadeller. Till påskmiddagen står lammet i centrum.

Påskmat runt om i världen

Påsk firas i hela världen – här har vi samlat lite extra goda smaker att inspireras av.

Påskmat i Grekland

I Grekland äter man ofta tsoureki till påsk. Tsoureki är ett sött bröd som kan smaksättas på en rad olika sätt beroende på var i Grekland man bor. Populära smaker är bland annat apelsin, mastix eller mahlab. Till påsk kan man baka in ett rött ägg i degen. Ägget är färgat med lökskal och ska representera Kristi blod.

Påskmat i USA och Kanada

I USA och Kanada äter man enligt tradition en påskskinka, som påminner om vår julskinka. Utöver påskskinkan står äggen i centrum. Deviled eggs, eller djävulsägg, är särskilt populära. Kokta ägghalvor fylls med en blandning av majonäs, crème fraîche, dijonsenap, tabasco och paprikapulver. Det är en perfekt rätt för påskbuffén, hyr en kock till påskfirandet och testa!

Påskmat i Tyskland

I Tyskland är man lite extra förtjust i påsken och särskilt påskharen. Men innan påskharen gömmer sina ägg firar man gründonnerstag, grön torsdag, på torsdagen före påsk (vår skärtorsdag). På gründonnerstag äter man grön mat. Körvelsoppa är en populär grön rätt. Soppan får smak av körvel, sparris och citronsaft och är hur god som helst.

css.php