Blogg

Pumpa – skrämmande gott

Inlagd i: Matinspiration, Matkunskap
Pumpa – skrämmande gott

Halloween har verkligen slagit igenom i Sverige sen början på 00-talet. Under oktober är det inte alls ovanligt att se utskurna pumpor med glada, eller skrämmande, ansikten som lyktor utanför dörrar och i trädgårdar. Men pumpa är såklart så mycket mer än bara en möjlig halloween-lykta, det är riktigt gott att äta också. Bjud över till halloweenfest, hyr en mästerkock och bjud på en skrämmande god middag fylld av pumpa!

Höst – pumpans högsäsong

Sen halloween började bli populärt i Sverige har också pumpan som livsmedel blivit allt mer populär. På bara tio år har pumpaodlingen fördubblats runt om i vårt land och nu finns det många olika sorter att välja på i butikerna. Högsäsong för pumpa är nu under hösten, och de flesta sorter skördas från juli till oktober.

Pumpa tillhör den botaniska familjen gurkväxter, där såklart även gurka tillhör, men även melon. Förutom alla olika pumpasorter så tillhör även squash pumpasläktet. De flesta pumpasorter har lite olika textur och smak, men kan användas i matlagning på samma sätt. Eftersom pumpa ofta har en söt och mild smak passar de utmärkt att matcha med lite starkare smaker som chili eller vitlök.

Om du vill veta om en pumpa är mogen att äta ska du knacka försiktigt på skalet, om den låter ihålig är den mogen.

Några av våra godaste pumpor

Det finns som sagt en lång rad goda pumpasorter. Här har vi samlat några favoriter.

Butternutpumpa

Matpumpan butternut, eller butternutsquash, går att få tag på året runt i våra svenska butiker. Den har inte så mycket kärnor och det orangea fruktköttet smakar sött och lite nötigt. Ju mognare pumpan är ju sötare smakar den. Butternutpumpa är en lättanvänd pumpa som kan användas i soppor, grytor eller rostad i ugn.

Spagettipumpa

Spagettipumpa är en oval pumpa med trådigt fruktkött som liknar spagetti om man drar ut det. Smaken på fruktköttet är mild och påminner om en sötare squash. Hyr en kock och tillaga spagettipumpa genom att dela den i två delar, gröpa ut kärnorna och lägga pumpahalvorna i ugnen. Efter ungefär 30 minuter blir fruktköttet mjukt och man kan gröpa ut det med en gaffel och få pumpaspagetti. Ett gott och nyttigt alternativ till vanlig pasta.

Muscatpumpa

En av de sötaste pumpasorterna är muscatpumpa. Muscatpumpans fruktkött är mörkt orange och dess skal lite dovt orange eller grönt. Eftersom den är så söt passar den utmärkt till marmelad eller chutney.

Hokkaidopumpa

Hokkaidopumpa kommer ursprungligen från japan och är en lite mindre pumpasort. Fruktköttet är orange och har en söt, nötig och lite smörig smak. Skalet på hokkaidopumpa blir mjukt när man tillagar den, så man behöver inte skala den innan man ska äta den. Passar bra rostad i ugn, i paj, soppa eller puré.

Jättepumpa eller halloweenpumpa

Den stora orangea pumpan vi brukar gröpa ur och sätta ljus i under halloween går såklart också bra att äta. Precis som pumpans skal så är fruktköttet orange och smakar ungefär som en blandning av squash och morot. Med jättepumpa kan man laga goda soppor, pumpapaj eller goda desserter.

css.php