Blogg

Svenska sommarbär

Inlagd i: Matinspiration, Matkunskap
Svenska sommarbär

Sommar betyder säsong för bär. Nu fylls våra trädgårdar, skogar och butiker av härliga och söta svenska sommarbär – naturens alldeles egna godis. Bär kan användas till så mycket – man kan äta dem som de är, använda dem i bakning, eller till och med i matlagning. Hyr en kock till sommarfesten och bjud på rätter med våra goda svenska sommarbär, ingen i sällskapet kommer att bli besviken!

Jordgubbar

Det populäraste svenska sommarbäret är utan tvekan jordgubben. Vad är en midsommar, eller vilken sommardag som helst egentligen, utan jordgubbar? Färska och importerade jordgubbar, och andra sommarbär, kan man förstås köpa året runt, men de svenska, som oftast är de godaste, finns bara färska på sommaren. Svenska jordgubbar brukar vara i säsong från maj till juli.

Om du vill få dina färska jordgubbar att vara så länge som möjligt bör de förvaras snoppade och svalt i kylen. Sen när du ska äta dem smakar de allra bäst om de har fått stå i rumstemperatur en stund.

Många bär innehåller en hel del nyttigheter, och så även jordgubben. Jordgubben är rik på C-vitamin, B-vitaminerna B5 och B6, och antioxidanter som skyddar kroppen mot fria radikaler.

Hallon

Under juni och juli börjar vilda hallon dyka upp i hallonbuskar i skog och mark runt om i Sverige och i våra butiker. Det finns även hösthallon som mognar lite senare, ofta mellan september till den första frosten kommer i oktober.

Till skillnad från frusna och utländska hallon så behöver färska svenska hallon ofta inte sköljas eller kokas innan de används. Bären är faktiskt väldigt ömtåliga och är egentligen allra godast och finast om de inte sköljs alls så att de inte råkar mosas under vattenstrålen.

Precis som jordgubbar så innehåller hallon mycket C-vitamin och antioxidanter, men hallon innehåller dessutom mycket fibrer, som finns i de små fröna som sitter på bärets utsida, som hjälper till att hålla magen och tarmarna i god form.

Blåbär

Under hela sommaren, från juni till augusti, finns det färska svenska blåbär att plocka och köpa i butiker. De vilda och de odlade blåbären skiljer sig faktiskt lite åt till utseende. De vilda, som växter i skogen på ris, har nämligen en mörkblå färg inuti, medan de odlade, som ofta växer på buskar, är grön-vita på insidan.

Blåbär innehåller en rad vitaminer som C-vitamin, B-vitamin, järn och kalcium. Men det som gör blåbäret unikt bland sina bärkompisar är att det innehåller antioxidanten antocyanin. Det är antocyanin som ger blåbäret dess blåa färg och denna antioxidant har visat sig skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar samtidigt som den verkar antiinflammatoriskt och kolesterolsänkande.

Använd bär på oväntade sätt i köket

Bär är förstås goda att äta precis som de är, men de passar även bra både i bakning och matlagning. Man tänker ofta att bär är godast till söta efterrätter, men prova att använda bär på lite oväntade sätt. Jordgubbar passar till exempel alldeles utmärkt tillsammans med getost, och blåbär passar förvånansvärt bra tillsammans med den syrliga smaken från lime. Ett enkelt tips för att få njuta av bär på bästa sätt är att hyra en kock och låta dig överraskas av alla möjliga fantastiska smakkombinationer.

css.php