Blogg

Våfflor – mer än bara våffeldagen 

Inlagd i: Matinspiration, Matkunskap
Våfflor – mer än bara våffeldagen 

Den 25 mars varje år är det våffeldagen, och visst är det jättegott med frasiga våfflor med sylt och grädde. Men våfflor kan faktiskt ätas på jättemånga olika sätt på alla dagar av året, och de behöver inte ens vara en söt efterrätt. Bjud in nära och kära, hyr en kock, och bjud på en vårig våffelfest med allt från söta till matiga våfflor. Nedan har vi samlat några av våra favorit-våfflor, och andra tips på vad du kan göra med ett våffeljärn.

Matiga våfflor

Våfflor kan faktiskt vara lika goda till middag som till efterrätt. Testa till exempel matiga våfflor gjorda på halloumi eller toppade med caviar eller ägg.

Halloumi-våfflor

Att göra våfflor på halloumi är faktiskt bland det enklaste du kan göra. Det enda du behöver göra är ett riva halloumi och lägga den i ett smörat våffeljärn. Våfflan blir krispig och matig, och du kan toppa med allt från avocado till rom eller caviar, eller en god kycklingröra.

Ost-våfflor

Halloumi är inte den enda osten som passar till våfflor. Du kan även göra härligt goda våfflor med parmesanost. Du gör ett vanligt våffelrecept men tillsätter 2 dl riven parmesanost och plockar bort 1 dl mjöl. Våfflorna gräddar du som vanligt och serverar med tomater eller en god skinka.

Sötpotatis-våfflor

Våfflor gjorda med sötpotatis funkar faktiskt lika bra med matiga som söta tillbehör.

Blanda en smet på kokt och mixad sötpotatis tillsammans med ägg, olja och mjölk. Tillsätt sedan vetemjöl, bakpulver och smaksätt med salt. Våfflorna gräddar du i ett smort våffeljärn. Servera med bacon, fetaost eller en kula vaniljglass. En perfekt rätt att bjuda på till fest som passar många i smaken. Hyr en kock som sköter våfflorna och låt gästerna välja tillbehör själva.

Våffeljärn – kan användas till mer än bara våfflor

Ett våffeljärn kan ta mycket plats i köket, och det kan kännas som en onödig investering om man bara använder det till våfflor en gång om året. Men du kan faktiskt grädda mycket mer än bara våfflor i ett våffeljärn. Nedan kommer våra godaste tips!

Pizza

Om du har kvar pizzarester från gårdagens middag funkar det faktist alldeles utmärkt att värma den i våffeljärnet. Smöra in ditt våffeljärn väl och vik en slice pizza dubbel så att det är bröd både uppe och nere. Grädda sen pizzan i våffeljärnet tills den har blivit brun och krispig. Jättegott!

Pommes frites

Kalla pommes frites är inte direkt en höjdare, och de blir aldrig riktigt lika goda om man lägger in dem i ugnen igen. Ett sätta att rädda de pommes som blivit över är att grädda dem i våffeljärnet till frasiga potatiskakor. Smöra ditt våffeljärn väl och lägg dina pommes i en liten hög på mitten av järnet. Servera tillsammans med en god dipp.

Kanelbullar

Om du har kanelbullar över från fikat som börjat bli lite torra kan du rädda dem i våffeljärnet. Lägg dina kanelbullar i ett smörat våffeljärn och värm dem tills de blivit krispiga och bruna. De blir nästan godare än vanliga kanelbullar.

css.php